Ιαπωνία: Ιδιώτες οδηγοί θα παρέχουν υπηρεσίες επιβατικής μεταφοράς εντασσόμενοι σε μια εταιρεία ταξί

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η ιαπωνική κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει σε ιδιώτες με ιδιόκτητα οχήματα να μεταφέρουν επιβάτες έναντι αμοιβής, υπό τον λειτουργικό έλεγχο μιας εταιρείας ταξί, σε μέρη που δεν υπάρχουν υπηρεσίες ταξί και σε περιόδους όπου ο αριθμός των ταξί δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα άτομα που διαθέτουν κανονική άδεια οδήγησης θα μπορούν να εργάζονται για τις εταιρείες ταξί. Το σύστημα θα εντοπίζει τις περιοχές με ελλείψεις οδηγών, αντλώντας δεδομένα από τις εφαρμογές των εταιρειών ταξί για τη μεταφορά μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ελλείψεις χρησιμοποιώντας «απλούς» οδηγούς όταν ο αριθμός των οδηγών ταξί δεν είναι επαρκής. Η πρακτική αυτή αναμένεται να αξιοποιηθεί σε περιφερειακές περιοχές και μεγάλες πόλεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες ταξί θα επιβλέπουν την εκπαίδευση των οδηγών, τους ελέγχους και τη συντήρηση των οχημάτων και την τήρηση των κανονισμών.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την πλήρη άρση της απαγόρευσης των υπηρεσιών rideshare, η οποία θα επιτρέψει και σε άλλες επιχειρήσεις -εκτός από τις εταιρείες ταξί- να προσφέρουν υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών, με στόχο την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής γύρω στον Ιούνιο.

Για να γίνει κάποιος οδηγός ταξί στην Ιαπωνία είναι απαραίτητη μια τυπική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας 2. Η μεταφορά επιβατών με αμοιβή χωρίς άδεια είναι γνωστή στα ιαπωνικά ως «σιροτάκου» (υπηρεσία ταξί χωρίς άδεια) και απαγορεύεται από τον νόμο περί οδικών μεταφορών. Ωστόσο, ο αριθμός των οδηγών ταξί στην Ιαπωνία μειώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, υπήρχαν περίπου 290.000 εργαζόμενοι το 2019. Τον Μάρτιο, ωστόσο, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 230.000. Η μείωση οφείλεται εν μέρει στο ότι μεγάλος αριθμός οδηγών ταξί συνταξιοδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *