Ισπανία: Οι οδηγοί ταξί ξεσηκώθηκαν ενάντια στο «καρτέλ» των ασφαλιστικών εταιρειών

Οι οδηγοί ταξί της Ισπανίας βρίσκονται σε τροχιά πολέμου κατά του «καρτέλ» των ασφαλιστικών εταιρειών. Η Elite Taxi Barcelona και η Taxi Proyect συναντήθηκαν την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, με τους επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλίσεων για να ζητήσουν την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομίας λόγω των υψηλών τιμών που επιβάλλουν οι εταιρείες για την ελάχιστη υποχρεωτική ασφάλιση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδικάτου Elite Taxi, Τίτο Άλβαρεζ, τα μέλη της ένωσης πληρώνουν «περισσότερα από 5.000 ευρώ» για ένα πακέτο πλήρους κάλυψης.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου δήλωσε ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των ασφαλίστρων οφείλονται στην «αύξηση των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται ενοικιαζόμενα οχήματα» και πλήττει και τους οδηγούς ταξί, «παρά το γεγονός ότι δεν ευθύνονται για τα περιστατικά αυτά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Άλβαρεζ επισήμανε ότι κάθε ταξί έχει τη δική του πολιτική, αλλά όλα μοιράζονται το πρόβλημα των υψηλών τιμών, τονίζοντας ότι τα ταξί «δεν είναι κερδοφόρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες». Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να «σταματήσει αυτή η ανοησία, που οδηγεί χιλιάδες οικογένειες σε κατάσταση αφόρητου άγχους και ανησυχίας».

Ο ίδιος εξηγεί ότι πληρώνει «ένα συμβόλαιο 2.900 ευρώ», που αντιστοιχεί στην ελάχιστη υποχρεωτική ασφάλιση, η οποία καλύπτει μόνο την αστική ευθύνη και τις ζημιές. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως η οδική βοήθεια ή η επισκευή του παρμπρίζ. Για να αποκτήσει ένα πλήρες πακέτο, είναι υποχρεωμένος να συνάψει συμβόλαιο με συμπληρωματικές υπηρεσίες, «οι οποίες ανεβάζουν τη συνολική τιμή στα 6.000 ευρώ». Όσον αφορά τους οδηγούς ταξί που επιλέγουν ηλεκτρικά οχήματα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλότατες τιμές».

Ο Άλβαρεζ διευκρίνισε ότι το συνδικάτο των οδηγών ταξί «δεν έχει καμία συλλογική σύμβαση με καμία ασφαλιστική εταιρεία». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συλλογικές συμβάσεις αφορούν τους στόλους και ως στόλος ορίζεται μια εταιρεία που διαθέτει πολλά οχήματα. Στην περίπτωση των οδηγών ταξί, παρόλο που τα μέλη του συνδικάτου είναι πολλά, ο καθένας είναι αυτοαπασχολούμενος και ως εκ τούτου «δεν εμπίπτουν στη συλλογική ασφάλιση στόλου».

Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλισης επιβεβαίωσαν στη συνάντηση ότι αυτή είναι «η πρώτη και μόνη πληροφόρηση που έχουν για το τι συμβαίνει στον κλάδο» και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και «να διαβιβάσουν τις λεπτομέρειες στους άμεσα αρμόδιους, προκειμένου να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *