Νέο σκάνδαλο : \”Η συμβουλευτική εταιρεία Compass Lexecon του συζύγου της Cani Fernández (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού της Ισπανίας) σύμβουλος της Uber\”

Οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν ότι η εταιρεία συμβούλων με επικεφαλής τον σύζυγο της προέδρου της CNMC συμβουλεύει το λόμπι MOVE-EU που αποτελείται από την Uber, τη Free Now και τον Bolt.
Αυτό έχει καταγγείλει η ένωση Elite Taxi Barcelona, ​​μετά την αποκάλυψη των εφημερίδων ( UberFiles ).  Η έρευνα με επικεφαλής τον Guardian, δίνει καθημερινά περισσότερες πληροφορίες στην Ισπανία μέσω της LaSexta και της El País. Σε ένα email, ο Pierre-Dimitri Gore-Coty, διευθυντής της Uber για τη Δυτική Ευρώπη εξηγεί ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν αναπτύξει ενδιαφέρουσες τακτικές για να αντιμετωπίσουν τις αρχές.
Η πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού και Ψηφιακής Ατζέντας Neelie Kroes, καθώς και πρώην υπουργός Μεταφορών στην Ολλανδία, έγινε πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου δημόσιας πολιτικής της Uber μετά την αποχώρησή της από την Επιτροπή και άσκησε πιέσεις στην ολλανδική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον τομέα ταξί. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την Kroes μέσω επιστολής που εστάλη στις 12 Ιουλίου, για να εξηγήσει τους λόγους και να δει εάν είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις.
Η Elite Taxi μήνυσε την Uber στις Βρυξέλλες και ήταν ακριβώς η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC), Cani Fernández, που υπερασπίστηκε την πολυεθνική στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όταν εργαζόταν για τη δικηγορική εταιρεία Cuatrecasas στη Βαρκελώνη .
Έκτοτε, η CNMC έχει καταθέσει αρκετούς φακέλους υπέρ της Uber, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει προβεί σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν τεκμηριωθεί ευρέως στις καταγγελίες.
Επιπλέον, η CNMC αποτελεί σύμμαχο της  Uber στην καταγγελία της για μποϊκοτάζ κατά των ενώσεων Elite Taxi και Taxi Project 2.0 . Σε αυτή την καταγγελία, η Uber κατηγόρησε τις ενώσεις ταξί ότι ασκούν βία για να μποϊκοτάρουν την είσοδο της εταιρείας στον τομέα των ταξί.
Η Compass Lexecon ειδικεύεται στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και τον ανταγωνισμό και, όπως εξηγούν στον ιστότοπό τους, συμβουλεύει για συμφωνίες που ηγούνται από οικονομολόγους με σημαντική τοπική εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την FTC, τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...