Ομαδική αγωγή κατά της Uber στο ανώτατο δικαστήριο της Βικτώριας στην Αυστραλία κατέθεσαν οι κάτοχοι άδειας ταξί

Οι κάτοχοι άδειας ταξί στην Αυστραλία έχουν ξεκινήσει μια ομαδική αγωγή κατά της Uber στο ανώτατο δικαστήριο της Βικτώριας για την περίοδο κατά την οποία η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.
Ο δικηγόρος Μάικλ Ντόνελι, ο οποίος ηγείται της συλλογικής αγωγής, δήλωσε στον Guardian Australia: «Ισχυριζόμαστε ότι η αρχικά παράνομη λειτουργία της Uber στην Αυστραλία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στους κατόχους αδειών ταξί στη Βικτώρια, το Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική Αυστραλία. Οι κάτοχοι αδειών ταξί προέρχονταν συχνά από την εργατική τάξη και είχαν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά για να αποκτήσουν άδειες ταξί σε μια πλήρη και ρυθμιζόμενη αγορά. Οι πρακτικές της Uber, που ισχυριζόμαστε ότι ήταν παράνομες, επηρέασαν σοβαρά την αξία αυτών των αδειών».
Σε μια προδικαστική απόφαση στην υπόθεση, η αναπληρώτρια δικαστής Patricia Matthews διαπίστωσε ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι η Uber λειτουργούσε παράνομα από τις 23 Ιανουαρίου 2014 στη Μελβούρνη και από τις 14 Απριλίου 2014 στη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ και τη Δυτική Αυστραλία.
Είπε ότι \”οι προσπάθειες που έγιναν από τους κατηγορούμενους [Uber] να αποφύγουν την επιβολή των νομοθετικών ρυθμίσεων, ήταν μια πτυχή της εφαρμογής κλιμακούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, της συγκέντρωσης δημόσιας υποστήριξης και της προσέλκυσης και διατήρησης συνεργατών (UberX) έως ότου κατάφερναν να ανατρέψουν το καθεστώς επιβατικής μετακίνησης σε μια πόλη\”.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας που προέβλεπε την αντικατάσταση των ταξί από τα οχήματα της Uber στις πόλεις και την εφαρμογή κλιμακούμενου επιχειρηματικού μοντέλου σήμαινε ότι η εταιρεία γνώριζε ότι ο αγώνας για τη ρύθμιση της λειτουργίας της ήταν «αναπόφευκτος» όταν ξεκίνησε στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, δήλωσε η Matthews στην απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 26 Απριλίου. Η Matthews είπε ότι η διάπραξη αδικημάτων ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της Uber στη Βικτώρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Δυτική Αυστραλία «δεν ήταν θεωρητική πιθανότητα. Ήταν, λόγω του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε και λειτούργησε το UberX στις σχετικές πολιτείες, μια βεβαιότητα.»
«Αποδέχομαι τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι τα αδικήματα διαπράττονταν συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα», είπε. «Ακόμη και αν στη δίκη κριθεί διαφορετικά, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να γίνει αυτό το πόρισμα μέρος αυτής της αίτησης».

\"\"


Η απόφαση επέτρεπε στους φορείς εκμετάλλευσης αδειών ταξί να χρησιμοποιούν έγγραφα, που η Uber ισχυρίστηκε ότι δεν έπρεπε να αποκαλυφθούν επειδή περιείχαν νομικές συμβουλές. Αλλά η δικαστής διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα έγγραφα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο επειδή περιείχαν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο παράκαμψης του νόμου. Η Uber άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε σε δήλωσή του στον Guardian ότι η Uber άρχισε να λειτουργεί παγκοσμίως σε μια εποχή που η ρύθμιση των υπηρεσιών της «δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο» και είχε ανοιχτά υποστηρίξει την αλλαγή του νόμου.
«Φυσικά, η αρχική μας προσέγγιση ήταν μερικές φορές θρασύτατη και έχουμε παραδεχτεί πολλά λάθη και παραστρατήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Το σημερινό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό και η Uber ρυθμίζεται πλέον σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό, τοπικό και συχνά σε επίπεδο αεροδρομίου, σε περισσότερες από 10.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...