Aπώλειες 16 εκατ. ευρώ για τα ταξί της Λας Πάλμας εξαιτίας της μη αναθεώρησης των κομίστρων

Οι οδηγοί ταξί στη Λας Πάλμας διαμαρτύρονται για τη μη επικαιροποίηση των τιμολογίων, καθώς αυτά δεν έχουν αυξηθεί από το 2018. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού San Cristóbal, Χοσέ Χουάν Ακόστα, υπολογίζει ότι οι απώλειες από τη διατήρηση των χαμηλότερων ναύλων στην Ισπανία έφτασαν περίπου τα 16 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Το έλλειμμα αυτό δεν προκύπτει μόνο από τη μείωση του εισοδήματος, αλλά και από την αύξηση της τιμής του κόστους λειτουργίας. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Las Palmas, Χοσέ Γκονζάλες ντε Λα Φε, επισήμανε ότι τα καύσιμα έχουν γίνει 60% πιο ακριβά από το 2018, οι τιμές των ελαστικών έχουν αυξηθεί κατά 45% και των λιπαντικών γύρω στο 35%, ενώ τα ασφάλιστρα εμφανίζουν άνοδο 8%.

«Το ταξί χάνει χρήματα εδώ και τέσσερα χρόνια, θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την αιμορραγία», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Εργαζομένων Ταξί (ATAT), Zαν Σαρλ Σαμπό. «Οι οδηγοί ταξί είναι εξουθενωμένοι και έχουν ανεχθεί πολλά, φτάνει πια». Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι οδηγοί ταξί αναγκάζονται να παρατείνουν τη βάρδιά τους κατά τρεις και τέσσερις ώρες την ημέρα, προκειμένου να βγάζουν τα προς το ζην. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν καλύπτεται η ζήτηση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ο Ακόστα εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 οδηγοί ταξί εγκατέλειψαν τον κλάδο μετά την πανδημία, κατάσταση που επιδεινώνεται και από την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαδικασίες αδειοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κλάδος παραμένει δύσπιστος απέναντι στις δημοτικές αρχές. Ο Ραμόν Αλμέιδα, από την Autaxi-GC, καταγγέλλει: «Μας λένε πάντα το ίδιο πράγμα, ποιες είναι οι προθεσμίες, αλλά δεν αντέχουμε άλλο, θέλουμε οι νέοι ναύλοι να εγκριθούν στην ολομέλεια της 31ης Μαρτίου. Δεν δεχόμαστε περαιτέρω καθυστέρηση», λέει, «και αυτό αναφέραμε και στη δήλωση που μοιράσαμε κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία».

Ωστόσο, ακόμη και με τη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 14,7%, που συμφωνήθηκε με το τοπικό Τμήμα Μεταφορών και αναμένεται να ψηφιστεί, τα ταξί της Λας Πάλμας θα συνεχίσουν να είναι τα φθηνότερα σε όλη την Ισπανία.

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Ταξί της Λας Πάλμας, Κόσμε Νταμιάν Μέσα, ανέφερε ότι «στη Σάντα Κρουζ, από το 2017, η τιμή ανά χιλιόμετρο είναι 1,1 ευρώ και στα ταξί της Λας Πάλμας θα ανέρχεται μετά την αύξηση στα 85 λεπτά. Σήμερα η τιμή ανέρχεται στα 70 λεπτά του ευρώ. Η σημαία στη Σάντα Κρουζ ανέρχεται στα 3,15 ευρώ, ενώ στη Λας Πάλμας είναι 2,4 ευρώ».

«Το μόνο που ζητάμε είναι τα τιμολόγια να είναι αξιοπρεπή», ήταν η δήλωση του προέδρου της Eurotaxi, Πέδρο Καλντερίν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...