HΠΑ: Η αντίδραση της Uber στον νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς των οδηγών της

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ παρουσίασε την τελική πρόταση νόμου που αποσκοπεί στην αποσαφήνιση της ταξινόμησης των εργαζομένων βάσει του νόμου περί δίκαιων εργασιακών προτύπων. Ο Σ. Ρ. Γούτερς, επικεφαλής του τμήματος Ομοσπονδιακών Υποθέσεων της πολυεθνικής, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της Uber, στην οποία αναφέρεται στον αντίκτυπο αυτού του νόμου στις δραστηριότητες και το εργατικό δυναμικό της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Γούτερς, ο νέος αυτός νόμος δεν θα μεταβάλει σημαντικά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί η Uber. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζει το καθεστώς περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αμερικανών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Uber για να κερδίζουν ένα παράλληλο εισόδημα.

Η Uber τονίζει ότι η ανεξαρτησία των οδηγών είναι μια κρίσιμη πτυχή που αξιολογείται από το εργατικό δυναμικό της. Η ανατροφοδότηση από τους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων σχετικά με τον νέο νόμο και διαφόρων ερευνών, δείχνει σταθερά ότι προτιμούν να διατηρήσουν το ανεξάρτητο καθεστώς τους και εκτιμούν την ευελιξία του.

Τα βασικά σημεία του νέου νόμου είναι τα εξής:

– Καταργείται το «τεστ ABC»: Ο νόμος δεν υιοθετεί το ABC test για την ταξινόμηση των εργαζομένων, ένα πλαίσιο που χρησιμοποιείται σε ορισμένες πολιτείες. (Σύμφωνα με το τεστ ABC, ένας εργαζόμενος θεωρείται μισθωτός και όχι ανεξάρτητος εργολάβος, εκτός εάν ο φορέας πρόσληψης πληροί και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις: 1. Ο εργαζόμενος είναι ελεύθερος από τον έλεγχο και την καθοδήγηση της επιχείρησης που τον προσλαμβάνει σε σχέση με την εκτέλεση της εργασίας, τόσο βάσει της σύμβασης για την εκτέλεση της εργασίας όσο και στην πράξη.

2. Ο εργαζόμενος εκτελεί εργασία που δεν εμπίπτει στις συνήθεις δραστηριότητες της επιχείρησης του φορέα πρόσληψης.

3. Ο εργαζόμενος ασκεί συνήθως ανεξάρτητο εμπόριο, επάγγελμα ή επιχείρηση της ίδιας φύσης με εκείνη που αφορά την εκτελούμενη εργασία).

– Θα υπάρξει περίοδος 60 ημερών πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

– Εστίαση στις παραδοσιακές βιομηχανίες: Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι ο νόμος αφορά την εσφαλμένη ταξινόμηση σε παραδοσιακούς κλάδους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές για εταιρείες όπως η Uber.

Η Uber επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει ένα διπλό μοντέλο που θα προσφέρει στους οδηγούς τόσο ευελιξία όσο και οφέλη. Η προσέγγιση αυτή αντικατοπτρίζεται σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως:

Πρόταση 22 στην Καλιφόρνια: Η πρόταση αυτή, που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους, διασφαλίζει το ανεξάρτητο καθεστώς για τους οδηγούς, παρέχοντας παράλληλα οφέλη όπως ένα ελάχιστο πρότυπο αποδοχών και επιδόματα υγειονομικής περίθαλψης.

WA HB 2076 στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον: Νομοσχέδιο που προσφέρει ελάχιστο μισθό και άδεια μετ’ αποδοχών, διατηρώντας το ανεξάρτητο καθεστώς των οδηγών.

Συμφωνία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης: Μια συμφωνία με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που εγγυάται το ανεξάρτητο καθεστώς των οδηγών και νέες παροχές, όπως άδεια ασθενείας με αποδοχές.

Η εταιρεία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους πολιτειακούς νομοθέτες για την ανάπτυξη μοντέλων που θα υποστηρίζουν αυτή την ισορροπία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *