Ε.Ε.: Αποτυχημένη η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά τους αυστηρούς κανονισμούς

Από το 2012, τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πληρούν τους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως αυτοί είχαν μικρό αποτέλεσμα, καθώς οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα παρέμειναν σταθερές και σημειώθηκε μόνο μια μικρή μείωση της τάξης του 4,6% για τα βενζινοκίνητα οχήματα, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία των κινητήρων και η εισαγωγή υβριδικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης έχουν καταστήσει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς, αλλά η αυξημένη μάζα των οχημάτων σε συνδυασμό με τους ισχυρότερους κινητήρες αντισταθμίζει την τεχνολογική πρόοδο που σημειώθηκε», αναφέρεται στην έκθεση. Υπολογίζεται ότι η μέση μάζα των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά περίπου 10% μεταξύ 2011 και 2022, ενώ η ισχύς των κινητήρων αυξήθηκε κατά 25%.

Οι εκπομπές ρύπων των νέων αυτοκινήτων παρουσίασαν σημαντική μείωση μόνο το 2020. «Αυτό οφειλόταν κυρίως στη σημαντική εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι πραγματικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν μειώθηκαν», αναφέρει η έκθεση, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία σε «παραθυράκια των νόμων που επέτρεπαν εργαστηριακές δοκιμές (και όχι τεστ σε πραγματικές συνθήκες), τις οποίες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους. Αυτό οδήγησε σε τεράστια απόκλιση των πραγματικών τιμών εκπομπών ρύπων στον δρόμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Volkswagen, η οποία το 2015 κατηγορήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησε λογισμικό για τη μείωση των εκπομπών κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών, σε ένα δαπανηρό σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως Dieselgate. Στη συνέχεια εισήχθησαν νέες δοκιμές που μείωσαν, αλλά δεν εξάλειψαν, το χάσμα των τιμών εκπομπών ρύπων σε συνθήκες εργαστηρίου με τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ενώ η Ε.Ε. έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε πολλούς τομείς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των μεταφορών συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς ο στόλος των οχημάτων αυξήθηκε και οι εκπομπές ανά όχημα δεν μειώθηκαν. Ο τομέας των μεταφορών αντιπροσώπευε το 23% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, με τα επιβατικά αυτοκίνητα να ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ποσοστού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *