Χιλή: Η Uber αντεπιτίθεται στην κυβέρνηση χαρακτηρίζoντας τον νόμο για τις εφαρμογές μεταφορών παράνομο και αντισυνταγματικό

Chilean taxi drivers participate in a nationwide protest against what they call unfair competition from Uber, in Santiago, Chile, July 10, 2017. REUTERS/Rodrigo Garrido

Η διαμάχη μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Χιλής και των εταιρειών εφαρμογών μεταφορών για τον νόμο που τις ρυθμίζει, ευρέως γνωστό ως «νόμο Uber», συνεχίζεται. Κι αυτό διότι η Uber κατέθεσε επιστολή κατά του κανονισμού που υπέβαλε το Γραφείο της Κυβέρνησης στο Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας της Χιλής.

Στις 18 Ιανουαρίου η εταιρεία κατέθεσε στο Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τις αντιρρήσεις της σε 11 διατάξεις του εν λόγω νόμου. «Έχει πρόδηλα ελαττώματα παρανομίας και αντισυνταγματικότητας, οπότε δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ», τονίζεται στο κείμενο.

Η Uber υποστηρίζει ότι το άρθρο 9 του κανονισμού δεν είναι νόμιμο. Πρόκειται για τη διάταξη της ρύθμισης του ιστορικού για την ταξινόμηση των οχημάτων που θα λειτουργούν βάσει του νόμου αυτού. Η διάταξη προβλέπει ότι κάθε όχημα που θα εγγράφεται θα οδηγείται μόνο από τρεις συγκεκριμένους οδηγούς, οι οποίοι πρέπει να συνδέονται με το νεοϊδρυθέν Μητρώο Οδηγών. Η Uber επιμένει ότι στον νόμο 21.553 «δεν υπάρχει κανένας κανόνας περιορισμού του αριθμού των ατόμων που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μέσω ενός εγγεγραμμένου οχήματος. Δηλαδή, ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία ενός οχήματος για πλατφόρμες από απεριόριστο αριθμό ατόμων, χωρίς να θέτει κάποιο όριο. Ο κανονισμός δημιουργεί έναν περιορισμό εκτός του νόμου. Και αυτό θα εμποδίσει, για παράδειγμα, το οικογενειακό όχημα να χρησιμοποιείται από περισσότερα από τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία θα ορίζονται αυστηρά ως τέτοια στο μητρώο», αναφέρει το έγγραφο που συνέταξε ο δικηγόρος της εταιρείας Ματίας Ρουίζ-Τάγκλε.

Στο στόχαστρο της Uber μπαίνουν επίσης οι κανόνες για την ηλικία των οχημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί. Η Uber επιμένει ότι υπάρχει «μια ανεξήγητη παράλειψη στην απαίτηση της μέγιστης ηλικίας λειτουργίας και της ηλικίας αντικατάστασης, καθώς -σε αντίθεση με όσα διατυπώνονται στο διάταγμα αριθ. 212 του νόμου 21.553- ο κανονισμός δεν ρυθμίζει τις μέγιστες ηλικίες λειτουργίας και αντικατάστασης των οχημάτων».

Ένα ακόμη ζήτημα είναι ο «εδαφικός περιορισμός στην εγγραφή οδηγών που δεν προκύπτει από τον νόμο», ο οποίος αποκλείει την παροχή υπηρεσιών σε άλλη περιφέρεια από εκείνη της εγγραφής».

Το Υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία του, ήδη εξετάζει το έγγραφο που παρέδωσε η Uber.

Μια ακόμη εταιρεία εφαρμογών μεταφορών, η Cabify, ανέφερε ότι αξιολογεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ενόψει της εφαρμογής του κυβερνητικού κανονισμού.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν είναι απλώς αισθητικές και δεν αντιμετωπίζουν σωστά ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουμε θέσει στο Υπουργείο Μεταφορών από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος: πώς εξασφαλίζουμε τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε η εταιρεία στην εφημερίδα La Tercera PM.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *