Σαν Φρανσίσκο: Τρεις γυναίκες μηνύουν την Uber για μισθολογικές και άλλες διακρίσεις

Τρεις γυναίκες μηχανικοί μήνυσαν την Uber Technologies Inc για διακρίσεις λόγω του φύλου και της φυλής τους. Η αγωγή κατατέθηκε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο και σε αυτήν αναφέρεται ότι το εργασιακό περιβάλλον της Uber ανέχεται και ευνοεί -μεταξύ άλλων- τη σεξουαλική παρενόχληση.

Οι Ίνγκριντ Αβεντάνο, Ροξάνα ντελ Τόρο Λόπεζ και Άνα Μεντίνα, Λατίνες μηχανικοί λογισμικού, καταγγέλλουν ότι οι αμοιβές και άλλες πρακτικές της Uber συνιστούν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των έγχρωμων υπαλλήλων. Ως αποτέλεσμα, οι τρεις γυναίκες έχουν χάσει αποδοχές, προαγωγές και παροχές, αναφέρει η αγωγή. Οι Αβεντάνο και Τόρο Λόπεζ αποχώρησαν από την Uber αυτό το καλοκαίρι μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας στην εταιρεία. Η Μεντίνα εξακολουθεί να εργάζεται εκεί.

Στην αγωγή περιγράφεται ένα σύστημα κατάταξης των εργαζομένων που «δεν βασίζεται σε έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία απόδοσης» και ευνοεί τους άνδρες και τους λευκούς ή Ασιάτες υπαλλήλους. Οι γυναίκες, οι Λατινοαμερικάνοι, οι Αμερικανοί Ινδιάνοι και οι Αφροαμερικανοί εργαζόμενοι λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία απόδοσης, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επαγγελματική τους εξέλιξη και τους περιορίζει σε υποδεέστερα καθήκοντα. «Σε αυτό το σύστημα, οι γυναίκες και οι έγχρωμοι υπάλληλοι υποτιμώνται συστηματικά σε σύγκριση με τους άνδρες και τους λευκούς ή Ασιατοαμερικανούς συναδέλφους τους», αναφέρει η αγωγή. Οι γυναίκες, οι μαύροι και οι Λατινοαμερικάνοι εργαζόμενοι χάνουν επίσης αυξήσεις μισθών, μπόνους, δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, παροχές και άλλες αμοιβές λόγω των πρακτικών διακρίσεων της εταιρείας».

«Αυτές οι τρεις μηχανικοί επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η Uber πληρώνει ισότιμα τις γυναίκες και τους έγχρωμους για τη σκληρή δουλειά που κάνουν, η οποία συμβάλλει στην επιτυχία της εταιρείας», δήλωσε ο δικηγόρος Χανάν Σαγκάφι της Outten & Golden, που εκπροσωπεί τις ενάγουσες. Η δικηγορική εταιρεία έχει επίσης εκπροσωπήσει εργαζόμενους σε αγωγές για διακρίσεις λόγω φύλου κατά της Goldman Sachs και της Microsoft Corp.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Uber προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών για την αντιμετώπιση της μισθολογικής ανισότητας, στις οποίες περιλαμβάνονταν η αύξηση του μισθού των εργαζομένων που αμείβονταν κάτω από τον μέσο μισθό για τη θέση εργασίας τους και η παροχής ετήσιας αύξησης 2,5%.

Ο εκπρόσωπος της Uber, Μάθιου Γουίνγκ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *