Λονδίνο: Το μαύρο επιλέχτηκε γιατί ήταν το τυπικό και φθηνότερο χρώμα για τα ταξί

Το εμβληματικό μαύρο ταξί στη Βρετανία είναι τόσο αναγνωρίσιμο όσο και τα κίτρινα ταξί της Νέας Υόρκης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18.000 ταξί ταξινομημένα στην πρωτεύουσα και πολλά ακόμη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχετε αναρωτηθεί πότε και γιατί το μαύρο χρώμα έγινε εμβληματικό;

Όλα ξεκίνησαν το 1948, όταν το FX3 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Carbodies στο Κόβεντρι και έγινε το πρώτο ταξί κλασικού σχήματος με μια πορτοκαλί φωτεινή πινακίδα στην οροφή του.

Για τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ταξί εκείνης της εποχής, που συχνά αγόραζαν πολλά οχήματα ταυτόχρονα, ήταν κρίσιμη η διατήρηση του κόστους όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Το μαύρο ήταν το τυπικό και φθηνότερο χρώμα για τα ταξί που παρήχθησαν εκείνη την εποχή. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των FX3 που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας βάφτηκαν με το τυπικό, εργοστασιακό μαύρο χρώμα.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, με τους αδειοδοτημένους οδηγούς μαύρων ταξί στο Λονδίνο να έχουν επενδύσει σχεδόν 200 εκατομμύρια λίρες σε 3.500 οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, μέσα σε μια πενταετία. Τα ταξί τώρα είναι περισσότερο πράσινα, παρά μαύρα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...