Προκλητική παρέμβαση των Uber και Lyft στον Πρόεδρο Μπάιντεν: αμφισβητούν την επιλογή του για το υπουργείο Εργασίας

Οι πλατφόρμες επιβατικών μεταφορών και διανομής ζητούν η υποψήφια της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά έναν επερχόμενο κανονισμό ταξινόμησης των εργαζομένων τους που θα μπορούσε να διευρύνει τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση ένωσης που εκπροσωπεί τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Το Υπουργείο Εργασίας πρότεινε τον Οκτώβριο του 2022 την υιοθέτηση ρύθμισης που θα καθιστά δυσκολότερη την ταξινόμηση των εργαζομένων τους ως αυτοαπασχολούμενων, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τις πλατφόρμες διαμεσολάβησης.

Η Ένωση Flex, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Uber και η Lyft, έστειλε επιστολή στον Μπάιντεν τη Δευτέρα ζητώντας από τη νυν αναπληρώτρια υπουργό και υποψήφια για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, Τζούλι Σου, να διευκρινίσει πώς θα εφαρμοστεί ο προτεινόμενος κανονισμός με «τρόπο που να προστατεύει την ανεξάρτητη εργασία».

Η ένωση χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πρωτοβουλίες της Τζούλι Σου σχετικά με την ευέλικτη εργασία και ζήτησε «σχολαστική επανεξέταση» των προτάσεών της στη Γερουσία.

Ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς δεν επηρεάζει την ανάληψη του υπουργείου από τη Σου, η τελική ρύθμιση όμως για την ταξινόμηση των εργαζομένων στις πλατφόρμες αναμένεται να κατατεθεί  φέτος και οι πιέσεις εναντίον της από ενώσεις όπως η Flex Association ενισχύονται.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Σου, στον ρόλο της ως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, έχει διασφαλίσει ότι «οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις προστασίες που τους παρέχονται βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας και θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και ως υπουργός Εργασίας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η σωστή ταξινόμηση προστατεύει τους εργαζόμενους και διασφαλίζει ότι απολαμβάνουν τα βασικά δικαιώματα του κατώτατου μισθού, των υπερωριών και του επιδόματος ανεργίας. «Η Τζούλι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτά τα βασικά δικαιώματα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Οι περισσότεροι ομοσπονδιακοί και κρατικοί εργατικοί νόμοι, όπως αυτοί που απαιτούν κατώτατο μισθό και αμοιβή υπερωριών, ισχύουν μόνο για τους υπαλλήλους μιας εταιρείας. Αν λοιπόν οι εργαζόμενοι των πλατφορμών ταξινομηθούν ως υπάλληλοι, θα κοστίζουν στις εταιρείες έως και 30% περισσότερο από τους ανεξάρτητους εργολάβους, σύμφωνα με μελέτες.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε πρόσφατα τη Γερουσία των ΗΠΑ να επικυρώσει άμεσα την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας από τη Σου, επαινώντας την υποψήφιά του για τις πρωτοβουλίες της όσον αφορά την αύξηση των μισθών των εργαζομένων και την επέκταση της προστασίας τους.

Πριν ενταχθεί στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η Σου ήταν γραμματέας της Υπηρεσίας Εργασίας και Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού της Καλιφόρνια και επίτροπος Εργασίας επίσης στην Καλιφόρνια από το 2011 έως 2018.

Έκθεση αποτίμησης της θητείας της που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 διαπίστωσε ότι η εργασία της είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας επιβολής του νόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...