Μαδρίτη: Στα δικαστήρια στελέχη και εταιρείες ενοικιαζόμενων για πλαστογραφία και απάτη

Τον Οκτώβριο του 2023, δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάσισε να θέσει στο αρχείο μήνυση που είχε υποβληθεί από τον κλάδο των ταξί, στην οποία καταγγέλλονταν εταιρείες και άτομα του τομέα των ενοικιαζόμενων οχημάτων (VTC) για πλαστογραφία εγγράφων και απάτη. Ο κλάδος άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και τώρα το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μαδρίτης, με διάταξη που δημοσιεύθηκε χθες και στην οποία είχε πρόσβαση η εφημερίδα La Gaceta del Taxi, έκανε δεκτή την έφεση και θα διερευνήσει την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η Επαγγελματική Ομοσπονδία Ταξί της Μαδρίτης (FPTM) και το Taxi Project 2.0 ήταν οι οργανώσεις που κατέθεσαν αρχικά μήνυση κατά 12 ατόμων και 12 εταιρειών που ασχολούνται με τον τομέα των VTC, για ψευδή τεκμηρίωση και απάτη. Ο κλάδος των ταξί επισήμανε ότι τα VTC τους, προκειμένου να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο, αντικατέστησαν την πίσω μπλε πινακίδα κυκλοφορίας με μια λευκή που αντιστοιχεί στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα οποία περνούν λιγότερο αυστηρούς και όχι συχνούς ελέγχους.

Οι καταγγέλλουσες οργανώσεις ταξί δηλώνουν ότι η αλλαγή της πινακίδας συνιστά πλαστογράφηση δημόσιου εγγράφου, δεδομένου ότι το χρώμα του φόντου της πινακίδας αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της. Ωστόσο, ο πρώτος δικαστής έκρινε ότι τα ουσιώδη στοιχεία της πινακίδας είναι ο αλφαριθμητικός συνδυασμός που προορίζεται για την αναγνώριση του οχήματος. Ως εκ τούτου, για τον δικαστή, δεν επρόκειτο για αδίκημα ψευδούς τεκμηρίωσης ούτε για αδίκημα απάτης.

Το Taxi Project 2.0 και η FPTM άσκησαν έφεση, με την αιτιολογία ότι η παύση της διαδικασίας δεν μπορούσε να γίνει χωρίς καν να έχει ξεκινήσει έρευνα. Από την πλευρά τους, τα VTC δεν ικανοποιήθηκαν από τη διάταξη και την απόρριψη της υπόθεσης και ζήτησαν να κηρυχθεί απαράδεκτη η καταγγελία.

Αφού ανέλυσε τις προσφυγές και αφού απορρίφθηκε το αίτημα των VTC, το Επαρχιακό Δικαστήριο επικεντρώθηκε στο κατά πόσον το χρώμα της πινακίδας αποτελεί ουσιώδες στοιχείο.  Υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αντικατάσταση της πραγματικής πινακίδας κυκλοφορίας με την πινακίδα κυκλοφορίας άλλου οχήματος τιμωρείται βάσει του Ποινικού Κώδικα, καθώς η πινακίδα κυκλοφορίας είναι δημόσιο έγγραφο. Θεωρεί επίσης ότι αποτελεί παράνομη συμπεριφορά εκ μέρους των κατηγορουμένων η τροποποίηση ενός από τα βασικά στοιχεία της πινακίδας κυκλοφορίας προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο και, ως εκ τούτου, θεωρεί σκόπιμο να κινήσει έρευνες για τη διαλεύκανση των γεγονότων που αποτελούν αντικείμενο της καταγγελίας. Για τους λόγους αυτούς, έκρινε ότι η προσφυγή των οργανώσεων ταξί πρέπει να γίνει δεκτή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *