Βαρκελώνη: Η τοπική κυβέρνηση κλείνει την πόρτα για τη χορήγηση νέων αστικών αδειών ενοικιαζόμενων οχημάτων

Η κυβέρνηση της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης ενέκρινε την τροποποίηση του φορολογικού κανονισμού που ρυθμίζει τις άδειες VTC (για οχήματα προς ενοικίαση με οδηγό). Ο κανονισμός αυτός θεσπίστηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια για να χορηγήσει νέα αστικές άδειες (εντός των 36 δήμων που απαρτίζουν τον υπερδημοτικό φορέα), τώρα όμως στην αναθεώρησή του γίνεται λόγος μόνο για «επέκταση ή/και έγκριση μεταβίβασης», κλείνοντας την πόρτα στην επέκταση του αριθμού των VTC στην καταλανική πρωτεύουσα.

Τον Ιούλιο του 2022 εγκρίθηκε η διοικητική διαδικασία που διέπει τις συγκεκριμένες άδειες. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλουν αίτηση από την 1η έως τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αν και αργότερα δόθηκε παράταση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την καταβολή 500 ευρώ. Το τέλος αυτό ακυρώθηκε στην πραγματικότητα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας στα τέλη του 2023, γεγονός που εξόργισε τις εταιρείες VTC, που ετοιμάζουν νομικές ενέργειες για να τους επιστραφούν τα χρήματα, ειδικά στις περιπτώσεις που τους αρνήθηκαν την άδεια. Το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί (IMET) εισέπραξε περίπου 800.000 ευρώ για τη διεκπεραίωση αυτών των αιτήσεων, που ανέρχονταν σε 1.588.

Αυτό που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη είναι μια επικαιροποίηση του ίδιου φορολογικού διατάγματος, προκειμένου να δοθεί μια παράταση στις άδειες που ισχύουν για δύο χρόνια και θα αρχίσουν να λήγουν μετά το καλοκαίρι. Εξ ου και η συζήτηση για παράταση των αδειών ή έγκριση των μεταβιβάσεων.

Όλοι τώρα περιμένουν τον νέο νόμο για τη μεταφορά προσώπων με οχήματα έως εννέα θέσεων τον οποίο συντάσσει το υπουργείο Επικρατείας. Ο κανονισμός θα θεσπίζει διαφορετικά κριτήρια ανάλογα με το είδος της επιχείρησης: οδηγοί ταξί, εταιρείες διαμεσολάβησης (Free Now και παρόμοιες), πλατφόρμες VTC και κλασικά VTC. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νόμος θα πρέπει να είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *