Η Ελβετία θα φορολογήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολύ πριν από το 2030
Στην Ελβετία, η φορολόγηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι προ των πυλών. Επί του παρόντος είναι η μόνη λύση για την αντιστάθμιση των απωλειών που σχετίζονται με τη μετάβαση στα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών.
Αυτό που οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων φοβόντουσαν περισσότερο πρόκειται να συμβεί. Οι κυβερνήσεις μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν να φορολογήσουν τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών με τον ίδιο τρόπο που φορολογούν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η πρώτη χώρα που θα εξετάσει σοβαρά το ζήτημα: η Ελβετία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο αντιστάθμισης του ελλείμματος που θα προκύψει από τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Πράγματι, στην Ελβετία, όπως και στη Γαλλία, ο αυτοκινητιστής φορολογείται για τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και για την κατανάλωση καυσίμου. Τα τέλη αυτά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των οδικών υποδομών, δηλαδή κυρίως για τη συντήρηση των δρόμων. Αναλυτικά, το ελβετικό σύστημα προβλέπει τρεις πηγές φορολογίας:
Φόροι και προσαυξήσεις επί των πετρελαιοειδών
Φόροι αυτοκινήτων (κατά τη στιγμή της αγοράς)
Τέλη κυκλοφορίας
Συγκεντρωτικά, αυτά τα έσοδα ανέρχονται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αλλά με την προγραμματισμένη έλευση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η οποία οδηγεί σε μαζική μείωση της χρήσης καυσίμων, το ποσό αυτό είναι πιθανό να μειωθεί απότομα.
Επανεξέταση της φορολογίας των αυτοκινήτων
Για το λόγο αυτό, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Ενέργειας (DETEC) και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (FDF) να προτείνουν νέα μέτρα που να συνάδουν περισσότερο με την εξέλιξη του στόλου των αυτοκινήτων. Ο στόχος: μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της τρέχουσας φορολογίας των αυτοκινήτων και συγκεκριμένες προτάσεις από το 2023 για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα.
Ωστόσο, αν και η μελέτη του ζητήματος μόλις ξεκίνησε, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει για ένα σημείο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορολογηθούν πριν από το 2030. Πράγματι, το εκτελεστικό όργανο της Συνομοσπονδίας όχι μόνο ανακοινώνει την απόφασή του, αλλά και τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Η Ελβετία θα επιλέξει τον δείκτη χιλιομέτρων. Μετάφραση: όσο περισσότερο οδηγείτε, τόσο περισσότερο θα πληρώνετε.
Και στη Γαλλία;
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διασχίσουν οι ιδέες των Ελβετών ομοσπονδιακών συμβούλων τις Άλπεις; Στην πραγματικότητα, ο προβληματισμός σχετικά με το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει και στη Γαλλία. Προς το παρόν, οι δημόσιες αρχές χρηματοδοτούν εν μέρει την ενεργειακή μετάβαση, κυρίως μέσω του οικολογικού μπόνους. Αλλά καθώς το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων πλησιάζει αυτό των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η στάση της κυβέρνησης θα αλλάξει.
Γιατί μια τέτοια διαφορά με την Ελβετία; Πιθανώς επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία είναι λιγότερο παρούσα. Αλλά και επειδή η μετάβαση φαίνεται λιγότερο δεσμευτική. Πράγματι, το αυτοκίνητο με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ελβετία από την αρχή του έτους είναι το Tesla Model 3. Στη Γαλλία; Το βάθρο καταλαμβάνουν το Peugeot 208, το νέο Clio και το Dacia Sendero, και ακόμα κι αν το πρώτο έχει 100% ηλεκτρική έκδοση, δεν είναι αυτό που κερδίζει την πρώτη θέση στην κατάταξη.
Ακόμη και αν δεν έχει τεθεί έως τώρα το ερώτημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φορολογία των αυτοκινήτων θα μπορούσε να συζητηθεί ξανά στη Γαλλία. Ο TICPE (εγχώριος φόρος κατανάλωσης για τα ενεργειακά προϊόντα) είναι η τέταρτη πηγή εσόδων για το κράτος, πίσω από τον φόρο εισοδήματος, τον εταιρικό φόρο και τον ΦΠΑ.