Οι εισαγγελείς της Μαδρίτης ερευνούν την Uber για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα

Μετά από καταγγελία της Project Taxi 2.0

Η Εισαγγελία Οικονομικών Εγκλημάτων στη Μαδρίτη κίνησε διαδικασία εναντίον του φορέα εκμετάλλευσης VTC Uber για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα. Η καταγγελία έγινε από την ένωση Taxi Project 2.0, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Elite Taxi, Tito Álvarez. Η ίδια ομάδα ανέφερε ότι η Uber εξαπάτησε 5,1 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος το 2018 χάρη σε ένα εταιρικό πλαίσιο που μετέτρεψε μέρος των εσόδων του σε φορολογικούς παραδείσους. Η Taxi Project 2.0 κατηγορεί την εταιρεία επειδή δεν λειτουργεί ως \”μια υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών\” αλλά ως  \”υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας\”

Η καταγγελία που υπέβαλε το Taxi Project 2.0 βασίζεται σε μια έκθεση με τίτλο ΄΄Μελέτη για πιθανά οικονομικά εγκλήματα της Uber΄΄  που εκπονήθηκε από τον συνεταιρισμό Ekona τον Μάιο του 2019. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Uber  χρησιμοποιούσε ένα εταιρικό πλαίσιο με στόχο \”φορολογική απάτη μέσω της προσομοίωσης ανύπαρκτων ενδοκοινοτικών δραστηριοτήτων\”. \”Για να αποφύγει τους φόρους, η Uber διαχωρίζει την προμήθειά της από τον συνολικό λογαριασμό που πληρώνει ο χρήστης\”, αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, «ο πελάτης πιστεύει ότι αγοράζει μια υπηρεσία και θεωρεί ότι πληρώνει επίσης ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα, το πλαίσιο που σχεδιάστηκε από την Uber το αντιλαμβάνεται ως δύο διαφορετικές υπηρεσίες, και η προμήθεια είναι το μέρος που δεν φορολογείται ». \”Ο πελάτης χρεώνεται παραπλανητικά το πλήρες ποσό μέσω του συστήματος πληρωμών της Uber χωρίς να γνωρίζει ότι πληρώνει πραγματικά για δύο ξεχωριστές υπηρεσίες.\”

Μέσω αυτού του τύπου, η Uber θα διοχετεύσει τα έσοδά της (προμήθειες) στην πολιτεία του Ντελαγουέρ (Ηνωμένες Πολιτείες) και σε χώρες όπως οι Βερμούδες ή η Σιγκαπούρη μέσω των Κάτω Χωρών, εδάφη που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία, η Uber δήλωσε έσοδα ύψους 16,7 εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος το 2018 και κέρδος 979.914 ευρώ, πληρώνοντας 325.380 ευρώ σε εταιρικούς φόρους. Σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε από το Taxi Project 2.0, ο πραγματικός κύκλος εργασιών της Uber το 2018 ήταν 51 εκατομμύρια ευρώ και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να πληρώσει 5,1 εκατομμύρια ευρώ σε  ΦΠΑ (ο φόρος που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες μεταφοράς VTC είναι 10%).

Από την άλλη πλευρά, η ένωση παραπονιέται ότι η Uber δήλωσε ότι η δραστηριότητά της συνίστατο στην «παροχή υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας» αντί της «παροχής υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών». Χάρη σε αυτόν τον τύπο, όλα τα έσοδα της Uber θα μπορούσαν να \”μεταμφιεστούν ως αποζημίωση για τις ψηφιακές υπηρεσίες της και να αποσταλούν απευθείας στην εταιρεία Uber BV στις Κάτω Χώρες\”, όπου δεν φορολογούνται, αναφέρει η καταγγελία.

Το Taxi υπόσχεται πόλεμο

Το Taxi Project 2.0 είναι ικανοποιημένο αφού  η Εισαγγελία ξεκίνησε επιτέλους μια έρευνα \”μετά από αρκετές προσπάθειες\”.  Η ένωση σε ανακοίνωσή της τόνισε  ότι θα ακολουθήσει την ίδια επιθετική τακτική ενάντια σε παρόμοιες πλατφόρμες με την Uber. \”Είναι ντροπιαστικό πώς αυτές οι εταιρείες ενεργούν με πλήρη ατιμωρησία και καταστρέφουν το σύστημα παραγωγής μας και αδειάζουν τα ταμεία του κράτους\”, καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...