Πολωνία: Συλλήψεις παράνομων μεταναστών που εργάζονταν ως οδηγοί στις Uber και Bolt

Σε μια πρόσφατη επιχείρηση-σκούπα με στόχο τις υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών με μισθωμένο όχημα, αξιωματικοί της πολωνικής συνοριοφυλακής και της τοπικής αστυνομίας στη Βαρσοβία συνέλαβαν αλλοδαπούς οδηγούς που διέμεναν παράνομα στη χώρα. Οι έλεγχοι στόχευαν συγκεκριμένα στην εξακρίβωση του νομικού καθεστώτος των αλλοδαπών υπηκόων που ζουν στην Πολωνία, ιδίως εκείνων που ασχολούνται με υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μέσω εφαρμογών.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κοντά στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Σοπέν» και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρσοβίας. Οι αρχές συνέλαβαν τρεις ξένους υπηκόους – δύο από τη Γεωργία και έναν από την Τουρκία. Τα άτομα αυτά απασχολούνταν ως οδηγοί σε πλατφόρμα κινητικότητας μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και κανένα από αυτά δεν είχε έγγραφα που να επιτρέπουν τη νόμιμη διαμονή στην Πολωνία.

Μετανάστες από τον Καύκασο -και όχι μόνο- εισέρχονται στην Πολωνία και εργάζονται ως οδηγοί σε πλατφόρμες όπως η Uber και η Bolt.

Τον Μάιο του 2022, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kresy.pl ανέφερε μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων σε νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους οχήματα που βασίζονται σε εφαρμογές. Οδηγοί διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων Γεωργιανοί, Ουζμπέκοι και Τατζίκοι που εργάζονταν για τις εταιρείες Uber και Bolt, καταγγέλθηκαν για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες επιβάτες. Από τις 79 καταγεγραμμένες σεξουαλικές επιθέσεις στη Βαρσοβία, οι 11 αφορούσαν αλλοδαπούς οδηγούς των Uber και Bolt, οι οποίοι μετέφεραν γυναίκες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και τους επιτέθηκαν.

Αρκετά τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν και πέρυσι. Ο πραγματικός αριθμός τους είναι σίγουρα μεγαλύτερος, καθώς τα θύματα συχνά δεν καταγγέλλουν αυτά τα εγκλήματα. Και το φαινόμενο εντείνεται, καθώς χιλιάδες άλλοι επιχειρούν παράνομο πέρασμα από τη Λευκορωσία στην Πολωνία. Παρά τον σύγχρονο ηλεκτρικό φράχτη που έχει τοποθετηθεί, η συνοριοφυλακή δεν είναι σε θέση να σταματήσει όλους τους μετανάστες που επιχειρούν το πέρασμα στην Πολωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *