Στη Γενεύη οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους για να αντιμετωπίσουν την Uber

Τον Μάιο του 2022 δικαστήριο της Γενεύης αποφάνθηκε ότι οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι και όχι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα η εταιρεία να τους προσφέρει πακέτα αποζημίωσης για τις αμοιβές και τα έξοδα που τους οφείλονταν.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, οδηγοί της Uber βρέθηκαν στο FaceLab του Πανεπιστημίου της Γενεύης προκειμένου να λάβουν μια ανεξάρτητη ανάλυση των δεδομένων τους για να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν την προσφορά της Uber ή θα παραπέμψουν την υπόθεση αποζημίωσής τους σε εργατικό δικαστήριο. Η ανεξάρτητη ανάλυση δεδομένων, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ-Ολιβιέ Ντεχαγιέ και την ομάδα του Digipower Academy ήταν αποκαλυπτική: «Γι’ αυτόν τον μήνα, η Uber έχει υπολογίσει ότι έχω διανύσει 500 χιλιόμετρα και εγώ έχω συμπληρώσει ήδη 600», δήλωσε ο Ανίς, οδηγός της Uber.
Περίπου 50 οδηγοί παρέδωσαν τα δεδομένα τους στο FaceLab. Η αναδρομική αποζημίωση υπολογίστηκε από την Uber με βάση τον αριθμό των χιλιομέτρων που διανύθηκαν και η ανάλυση των στοιχείων ήταν πολύ δυσκολότερη από την αρχική εκτίμηση. Σύμφωνα με τη νομολογία της Ελβετίας, τα δεδομένα που έπρεπε να παράσχει η Uber θα έπρεπε να είναι επαρκή. Όπως απεδείχθη, οι πληροφορίες που παρείχε η Uber ήταν «ως επί το πλείστον, άχρηστα δεδομένα», δήλωσε ο Ντεχαγιέ.
Τα στοιχεία της ανάλυσης της Digipower Academy παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές από τους υπολογισμούς της Uber: περίπου 20% περισσότερη οδήγηση κατά μέσον όρο. Πρόκειται για μια μικτή εικόνα, με έναν από τους οδηγούς να έχει διανύσει πέντε φορές περισσότερα χιλιόμετρα από την εκτίμηση της Uber, ενώ ένας άλλος οδήγησε λιγότερο από ό,τι υπολόγισε η αμερικανική πολυεθνική.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους οδηγούς θα παραπέμψουν την υπόθεσή τους σε ένα εργατικό δικαστήριο, το οποίο θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θα πρόκειται όμως για πολύ σημαντική νομολογία, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο – και όχι μόνο στην Ελβετία. Εάν η ανεξάρτητη ανάλυση δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να νικήσει τους υπολογισμούς της Uber σε ένα δικαστήριο και να εξασφαλίσει υψηλότερη αποζημίωση για τους οδηγούς, αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει τους οδηγούς της Uber και σε άλλους τύπους εργαζομένων στις πλατφόρμες να προβούν σε νομικές ενέργειες, στην ίδια βάση, πολύ πέρα ​​από τη Γενεύη.
Και αυτή είναι η φιλοδοξία των Digipower Academy, Hestia Labs και PersonalData.lo, ελβετικών οργανισμών που συνεργάζονται για να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στις πλατφόρμες μέσω των δεδομένων τους.
Ο Ντεχαγιέ, ο οποίος είναι γνωστός για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου Cambridge Analytica, συναντά τώρα οδηγούς από όλη τη Γαλλία και τη Σουηδία, προκειμένου να τους εκπαιδεύσει στο πώς να ανακτούν και να αναλύουν τα δικά τους δεδομένα.
Τουλάχιστον 50 οδηγοί Uber στη Γενεύη έχουν κάνει ακριβώς αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...