Η μοναδική γυναίκα οδηγός ταξί του Ραμπάτ καταρρίπτει τα στερεότυπα

Η Souad Hdidou αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες και καταρρίπτει τα στερεότυπα πίσω από το τιμόνι ως η μόνη γυναίκα οδηγός ταξί στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ και μία από τις λίγες στη χώρα.
Η Hdidou, 33 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός φορτηγού αφού παράτησε το σχολείο και εργάστηκε σε μια εταιρεία διανομής ψαριών, αλλά επέλεξε το ταξί για καλύτερη αμοιβή και μεγαλύτερη ελευθερία.
«Είμαι το είδος της γυναίκας που της αρέσουν οι προκλήσεις», είπε η Hdidou. Τώρα κερδίζει αρκετά για να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο του διαμερίσματός της κοντά στο Ραμπάτ, καθώς και να στηρίζει την οικογένειά της στην ύπαιθρο και έχει δημιουργήσει μια σταθερή πελατειακή βάση.
«Οι μητέρες συχνά με εμπιστεύονται να παίρνω τα παιδιά τους από το σχολείο όταν είναι απασχολημένες», είπε. «Δέχομαι επίσης κλήσεις για να πάρω γυναίκες το βράδυ γιατί νιώθουν πιο άνετα μαζί μου».

Στο τιμόνι του μπλε σεντάν της, με αστραφτερό καθαρό και αρωματικό εσωτερικό, και ένα φυλαχτό σε σχήμα καρδιάς με θρησκευτικούς στίχους να κρέμονται από τον καθρέφτη, η Hdidou είναι ένα σπάνιο θέαμα στους δρόμους του Ραμπάτ. «Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες οδηγούς ταξί», είπε η Nouhila Asah, μια γυναίκα πελάτης, προσθέτοντας ότι με την Hdidou μπορεί να συνομιλήσει και να μιλήσει ελεύθερα στο τηλέφωνο, σε αντίθεση με όταν ο οδηγός είναι άνδρας.
Υπήρχαν επτά γυναίκες με άδεια οδηγών ταξί στην πρωτεύουσα, αλλά όλες σταμάτησαν να εργάζονται εκτός από την Hdidou. Οι γυναίκες οδηγοί ταξί μερικές φορές αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση, είπε.
Ακόμη και για τους άνδρες, η επιχείρηση ταξί είναι δύσκολη στο Μαρόκο – οι περισσότεροι οδηγοί δεν έχουν πρόσβαση στην κρατική κάλυψη υγείας και συνταξιοδότησης και θέλουν η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τον τομέα.

Η άδεια λειτουργίας ταξί είναι τόσο δαπανηρή που πολλοί την «νοικιάζουν» από ευκατάστατα άτομα που έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις. Η Hdidou είπε ότι το κόστος ενοικίασης της άδειας καθώς και τα έξοδα λειτουργίας του αυτοκινήτου αντιπροσωπεύουν έως και το 70% των μηνιαίων εσόδων της. Ο επικεφαλής του συνδικάτου των οδηγών ταξί, Μοχάμεντ Τουίτι, είπε ότι ελπίζει η κυβέρνηση να δώσει στους οδηγούς πρόσβαση στην κρατική κοινωνική ασφάλιση.
Η Hdidou, έχει κάνει ένα βήμα προς την εκπλήρωση του παιδικού της ονείρου: \”Η επιθυμία μου είναι να δουλέψω στις διεθνείς μεταφορές. Τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία να βγάλω διαφορετικούς τύπους αδειών οδήγησης. Αυτή είναι η ζωή της Souad\”, είπε γελώντας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...