20 ταξί από τη Μαδρίτη θα πάνε στα Πολωνο -Ουκρανικά σύνορα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να φέρουν Ουκρανούς πρόσφυγες

Η ομάδα των οδηγών ταξί από το T-4 του αεροδρομίου της Μαδρίτης σχολίαζε τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία και το δράμα των αμάχων που φεύγουν από τις βόμβες, όταν κάποιοι πρότειναν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια . Ο Jesús Andrades τρίβει τα μάτια του. Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μπράβο, μετατράπηκε σε μια υπέροχη ενέργεια. 20 ταξί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν  για τα Πολωνο -Ουκρανικά σύνορα για να μεταφέρουν  τρόφιμα, πιρούνια, πιάτα, μπαταρίες, κουβέρτες, υπνόσακους και υλικό πρώτων βοηθειών. Στην επιστροφή θα έχουν μαζί τους μια ομάδα προσφύγων για να την μεταφέρουν  στην Ισπανία.

Είμαι περήφανος για τον κόσμο, λέει ο Jesús Andrades.  Όλοι έχουμε παιδιά και βλέποντας τα πρόσωπα αυτών των πλασμάτων στον πόλεμο αξίζει να κάνουμε οτιδήποτε. Η απομάκρυνσή τους είναι απαραίτητη. Δεν κάνουμε τίποτα που δεν θα θέλαμε να γίνει και για εμάς. Η ιδέα είναι να φέρουμε περίπου 90 άτομα, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Ο José Miguel Funez , διευθυντής της Επαγγελματικής Ομοσπονδίας Ταξί και ένας από τους διοργανωτές αυτής της προσπάθειας τονίζει: \” Έχουμε  έρθει σε επαφή με ΜΚΟ, δημαρχεία, πρεσβείες, ενώσεις πολιτών και άλλους οδηγούς ταξί για να μάθουμε  τι χρειάζονται οι πρόσφυγες και τι άτομα πρέπει να φέρουμε.»

Το ταξίδι θα διαρκέσει  30 ώρες μέχρι τα Πολωνικά-Ουκρανικά σύνορα  και άλλες 30 ώρες για την επιστροφή. Θα διασχίσουν την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία μέχρι να φτάσουν στο Przemysl , κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Θα σταματήσουν μόνο μία φορά: θα κοιμηθούν σε κρεβάτι τη μέρα που θα φτάσουν στα σύνορα. \”Θα είμαστε δύο οδηγοί ανά αυτοκίνητο για να μην χρειαστεί να σταματήσουμε. Θα κοιμηθούμε σε ένα ξενοδοχείο μια μέρα για να ξεκουραστούμε για την επιστροφή. Ενδιαφέρθηκαν 150 συνάδελφοι, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την Άλαβα και τη Βαλένθια. Αλλά δεν μπορούν όλοι να σταματήσουν να δουλεύουν για  πέντε ή έξι μέρες Αυτή τη στιγμή είμαστε 20 αυτοκίνητα και 40 οδηγοί», λέει ο Jesús Andrades.

Ποιοι είναι αυτοί οι ταξιτζήδες;

Στην ομάδα υπάρχουν τρεις γυναίκες, επαγγελματίες που δεν έφυγαν ποτέ από την Ισπανία, άλλοι  που πάνε διακοπές στη Γερμανία, άλλοι που μιλούν αγγλικά και μερικοί ακόμη που τα καταλαβαίνουν, δύο που μιλούν πολωνικά και ένας που ξέρει ουκρανικά. Ανάμεσα στα 20 ταξί υπάρχουν 10 μεγάλης χωρητικότητας (επτά θέσεις) και προσαρμοσμένα για άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια και 10 με πέντε θέσεις και μεγάλους χώρους αποσκευών.

Το κόστος του ταξιδιού

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι κάθε ταξί θα δαπανήσει από 1.000 ευρώ έως 1.300 ευρώ. \”Η χρηματοδότηση είναι αλτρουιστική και προέρχεται από συναδέλφους, φίλους, συλλόγους και διάφορα άτομα. Οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει μέσω ενός λογαριασμού που θα βάλουμε στον ιστότοπο της ομοσπονδίας ή επικοινωνώντας μαζί μας σε αυτό το email: info@ fptaximadrid.es. Τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτηθούν από την Επαγγελματική Ομοσπονδία Ταξί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...