Ελβετία: 1.500 οδηγοί ταξί της Ζυρίχης έχασαν τις άδειές τους καθώς δεν γνώριζαν επαρκώς τη γερμανική γλώσσα

Οι οδηγοί ταξί στο καντόνι της Ζυρίχης που δεν μπορούν να εκφραστούν αρκετά καλά στα γερμανικά έπρεπε να παραδώσουν την άδειά τους από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με έναν νέο νόμο που απαιτεί την επικύρωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων με προφορικές εξετάσεις σε επίπεδο Β1, το οποίο είναι μεσαίο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Συνολικά περίπου 1.500 άδειες έχουν αφαιρεθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ταξί της Ζυρίχης. Οι κάτοχοι των αδειών δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι μιλούσαν αρκετά καλά γερμανικά. Ο πρόεδρος της ένωσης, Γιώργος Μποτωνάκης, δήλωσε ότι οι θιγόμενοι «δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν άλλον παρά μόνο τους εαυτούς τους», καθώς η αλλαγή του νόμου ήταν γνωστή και είχε ανακοινωθεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Η απαίτηση αυτή είναι μάλλον ευπρόσδεκτη, καθώς συμβάλλει «σε μια ποιοτική υπηρεσία που διακρίνει ένα ταξί από ένα Uber», σύμφωνα με τον πρόεδρο. Και, κατά την άποψή του, ο αριθμός των ταξί που αποσύρθηκαν δεν έχει οδηγήσει σε έλλειψη της υπηρεσίας από την αρχή του έτους. Ως εκ τούτου, ο Γιώργος Μποτωνάκης πιστεύει ότι ο νέος νόμος θα ενθαρρύνει τους μη αδειοδοτημένους οδηγούς να στραφούν στην Uber, η οποία υπόκειται σε λιγότερο αυστηρούς κανόνες.

Το γεγονός παραμένει ότι αυτοί οι νέοι κανόνες έχουν οδηγήσει σε απίστευτες καταστάσεις. Σύμφωνα με το περιοδικό Beobachter, ένας οδηγός που γεννήθηκε στην Ελβετία -με τέλεια γνώση της διαλέκτου της Ζυρίχης- χρειάστηκε να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αποδείξει στις Αρχές ότι μιλούσε γερμανικά, επειδή δεν μπορούσε πλέον να βρει τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά του σχολείου του. Μια βεβαίωση υπογεγραμμένη από έναν πρώην δάσκαλο δεν έφερε τίποτα. Για να αποκτήσει την άδειά του, έπρεπε να ξαναεκδώσει ένα επίσημο πιστοποιητικό από το παλιό του σχολείο, με κόστος 100 φράγκα. Ένας συνάδελφός του, ο οποίος ήταν αστυνομικός, προτίμησε να πληρώσει 250 φράγκα για να δώσει εξετάσεις, παρόλο που η μητρική του γλώσσα είναι… τα βερνικά.

Το καντόνι της Γενεύης απαιτεί προφορική επάρκεια στα γαλλικά (επίπεδο Β1) και στα αγγλικά (επίπεδο Α2). Οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να αποδείξουν την ικανότητά τους. Όσοι έχουν μητρική γλώσσα, έχουν εργαστεί σε γαλλόφωνο περιβάλλον ή έχουν ολοκληρώσει πενταετείς σπουδές ή σχολικές σπουδές στις δύο αυτές γλώσσες δεν χρειάζονται πιστοποιητικό. Στην περιοχή της Λωζάνης απαιτείται καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πόλης, αλλά δεν καθορίζεται επίπεδο. Μεταξύ των εγγράφων που πρέπει να προσκομιστούν δεν απαιτείται πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *