Νυρεμβέργη: Φυλάκιση και πρόστιμα για τους δωροδοκηθέντες εξεταστές υποψήφιων οδηγών ταξί

Σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε οριστικά η υπόθεση δωροδοκίας δύο εξεταστών υποψήφιων οδηγών ταξί, υπαλλήλων του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νυρεμβέργης.

Από το 2016 και μετά, «πουλούσαν» θετικά αποτελέσματα εξετάσεων και η δράση τους σταμάτησε όταν ένας εξεταζόμενος παρατήρησε ότι το ποσοστό αποτυχίας σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία εξετάσεων δεν ήταν το κατά τα άλλα συνηθισμένο 60%, αλλά 0%. Απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξί του Μονάχου, ο οποίος κατέθεσε μήνυση, με αποτέλεσμα να αρχίσουν έρευνες και η υπόθεση να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Οι εξεταστές εισέπρατταν έως και 7.000 ευρώ από τους «ενδιαφερόμενους» συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν μιλούσαν καν γερμανικά. Σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το πόσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνταν στο Βερολίνο και την ευρύτερη περιοχή με άδεια επιχειρηματία του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Νυρεμβέργης και πόσοι από αυτούς εμπλέκονταν στο σκάνδαλο δωροδοκίας, η εποπτική αρχή απάντησε ότι έγιναν γνωστές 68 περιπτώσεις.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να συγκεντρώσουν οι ανακριτές επαρκή στοιχεία, ενώ η δίκη διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο. Στις 11 Δεκεμβρίου, το περιφερειακό δικαστήριο της Νυρεμβέργης επέβαλε δύο ποινές φυλάκισης: τριάμιση χρόνια κατά του πρώτου, για δωροδοκία σε 17 περιπτώσεις και διπλή φοροδιαφυγή. Το δικαστήριο διέταξε επίσης τη δήμευση περίπου 111.000 ευρώ από τον ίδιο, το ισόποσο των δωροδοκιών που αποδεδειγμένα είχε δεχθεί. Στον δεύτερο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και έξι μηνών χωρίς αναστολή για υποβοήθηση δωροδοκίας. Η διαδικασία κατά ενός τρίτου κατηγορουμένου, που επίσης κατηγορήθηκε για συνέργεια, έληξε με την καταβολή του ποσού που έλαβε ως δωροδοκία.

Ούτε οι καταδικασθέντες ούτε η εισαγγελία ικανοποιήθηκαν με την πρωτόδικη απόφαση και άσκησαν εφέσεις. Το Εφετείο της Νυρεμβέργης εξέδωσε την ετυμηγορία του στις 6 Ιουνίου: ο πρώτος εξεταστής καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών. Του αφαιρέθηκε η δυνατότητα να κατέχει δημόσια αξιώματα για περίοδο πέντε ετών. Σε βάρος του διατάχθηκε η είσπραξη αποζημίωσης ύψους μόλις 45.000 ευρώ, ποσό μικρότερο από το μισό του ποσού που είχε προσδιοριστεί πρωτόδικα. Ο δεύτερος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 24.000 ευρώ.

Συνεπώς, ο βασικός υπαίτιος θα μείνει στη φυλακή ένα χρόνο λιγότερο σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, ενώ ο δεύτερος παραμένει ελεύθερος με αναστολή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *