Ρώμη: Tο 2023 οι κάτοικοι της ιταλικής πρωτεύουσας έχασαν 107 ώρες από τη ζωή τους κολλημένοι στην κίνηση

Κάθε Ρωμαίος πολίτης χάνει, κάθε χρόνο, 107 ώρες από τη ζωή του στην κίνηση, μια κατάσταση που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Αυτό λένε τα στοιχεία της 13ης έκδοσης του TomTom Traffic Index, της ετήσιας μελέτης που πραγματοποιεί η εταιρεία λογισμικού δορυφορικής πλοήγησης. Η Ρώμη συγκαταλέγεται στις πιο πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου και, πάνω απ’ όλα, είναι μία από εκείνες στις οποίες οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο είναι οι πιο αργές.

Αύξηση της κυκλοφορίας

Το 2023, για να διανύσει κάποιος 10 χιλιόμετρα, χρειάστηκε 40 δευτερόλεπτα περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος – αύξηση σχεδόν ενός λεπτού. Βέβαια, υπάρχουν και πόλεις που είναι σε χειρότερη μοίρα, όπως το Μιλάνο, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο από άποψη κυκλοφορίας, με τη Ρώμη να είναι «μόλις» δωδέκατη. Για να διανύσει κανείς μια διαδρομή για την οποία θα χρειαζόταν 36 λεπτά, στη Ρώμη, σύμφωνα με τις έρευνες, χρειάζεται 64, σχεδόν τα διπλάσια.

Η ζωή που χάνεται στο μποτιλιάρισμα

Είναι πραγματικά τρομακτικό να διαβάζει κανείς πως κάθε Ρωμαίος οδηγός αυτοκινήτου έχασε πέρυσι 107 ώρες από τη ζωή του εγκλωβισμένος στην κίνηση. Μιλάμε για 4 ημέρες και 11 ώρες τις οποίες πέρασε μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί χωρίς να κάνει τίποτα ή, το πολύ πολύ, να βρίζει. Ο αριθμός των ωρών αυτών είναι αυξημένος, σε σύγκριση με το 2022, κατά 10 ώρες και 53 λεπτά.

Πόσο κοστίζει

Το να μένει κάποιος κολλημένος στην κίνηση κοστίζει επίσης. Πέραν της περιβαλλοντικής πτυχής (λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης, το 2023, κάθε Ρωμαίος απελευθέρωσε 920 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εκ των οποίων τα 200 με το αυτοκίνητο εν στάσει), λόγω της κίνησης κατά μέσο όρο καίγονται 164 ευρώ ανά άτομο σε καύσιμα που καταναλώνονται χωρίς το αυτοκίνητο να κινείται.

Οι χειρότερες ημέρες

Σύμφωνα με έρευνες, η χειρότερη ημέρα για να καθίσει κανείς πίσω από το τιμόνι είναι η Πέμπτη, ιδίως από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα: για να διανύσει κάποιος 10 χιλιόμετρα χρειάζεται, κατά μέσο όρο, 34 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Το 2023 η πιο πολυσύχναστη ημέρα ήταν η Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.

Λύσεις

Στη μελέτη προτείνονται επίσης ορισμένες λύσεις. Για παράδειγμα, για όσους πραγματοποιούν μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων από το σπίτι προς τη δουλειά, θα αρκούσε να μένουν μια μέρα την εβδομάδα εκτός γραφείου δουλεύοντας με τηλεργασία, για να γλιτώσουν, σε ένα χρόνο, 50 ώρες μποτιλιαρίσματος, 157 ευρώ σε καύσιμα και 190 κιλά διοξειδίου του άνθρακα σε εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, έχει επίσης αποδειχθεί ότι, πάντα για μια απόσταση 10 χιλιομέτρων, ο ίδιος χρόνος καθυστέρησης αφορά τα σκούτερ και τα ποδήλατα, με τα μοτοποδήλατα να αποδεικνύονται τα πιο συμφέροντα οχήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *