Σαρδηνία: Τετραπλάσια τα ενοικιαζόμενα έναντι των ταξί, εξαιτίας του τουρισμού

Ένα ταξί για κάθε 3,64 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό. Αυτή είναι η αναλογία μεταξύ των δύο τύπων επιβατικής μεταφοράς στη Σαρδηνία, στους δρόμους της οποίας κυκλοφορούν 1.133 ενοικιαζόμενα και 311 ταξί. Τα στοιχεία είναι του 2022 και προέρχονται απευθείας από την αυτόνομη περιφέρεια, μετά από αίτημα πρόσβασης του περιοδικού Wired, στο πλαίσιο της έρευνάς του για τα ταξί στην Ιταλία.

Είτε σε απόλυτους αριθμούς είτε σε αναλογία ανά 10.000 κατοίκους, η επαρχία Σάσαρι είναι αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό τόσο ταξί όσο και ενοικιαζόμενων. Υπάρχουν 165 και 429 άδειες σε χρήση, αντίστοιχα, ή 3,47 και 9,04 ανά 10 χιλιάδες κατοίκους.

Το ρεκόρ δεν αποτελεί έκπληξη. Η επαρχία Σάσαρι, στην οποία από το 2016 ενσωματώθηκαν και οι επαρχίες της Όλμπια και του Τέμπιο Παουζάνια, είναι αυτή με τη μεγαλύτερες τουριστικές ροές: από τα 3,7 εκατομμύρια άτομα που επισκέφθηκαν τη Σαρδηνία κατά τη διάρκεια του 2022, το 1,7 επέλεξε να μείνει στην επαρχία Σάσαρι. Στη πόλη Κάλιαρι, αντιθέτως, ήταν 549.000.

Πέρα από αυτή τη σύνδεση με τον τουρισμό, είναι σαφές ότι σε όλες τις επαρχίες της Σαρδηνίας ο αριθμός των ενοικιαζόμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ταξί. Η περίπτωση της επαρχίας Νουόρο είναι χαρακτηριστική. Κυκλοφορούν μόλις 4 ταξί έναντι 157 ενοικιαζόμενων οχημάτων: η αναλογία είναι ένα λευκό αυτοκίνητο για κάθε 39,25 μισθωμένα αυτοκίνητα με οδηγό.

Η σχέση μεταξύ του αριθμού των τουριστών και των αδειών μη τακτικών δημόσιων μεταφορών γίνεται ακόμη πιο σαφής αν εξετάσει κανείς τη γεωγραφική κατανομή των τελευταίων. Ο δήμος Όλμπια, η «πρωτεύουσα» της Κόστα Σμεράλντα, έχει χορηγήσει 89 από τις 429 άδειες ενοικιαζόμενων στην επαρχία Σάσαρι και 45 από τις 165 άδειες ταξί. Σημαντικοί είναι επίσης οι αριθμοί της Αρζακένα και εκείνοι του Αλγκέρο, στη δυτική ακτή. Στις κεντρικές περιοχές, ο αριθμός των ενοικιαζόμενων είναι μικρός και τα ταξί σχεδόν εξαφανισμένα. Στον δήμο Νουόρο, που είναι και πρωτεύουσα της επαρχίας με 37.000 κατοίκους, υπάρχει μόνο ένας οδηγός ταξί.

Η Σαρδηνία, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες της Ιταλίας, όπως το Λάτσιο ή η Λομβαρδία, δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με το εγκεκριμένο και πραγματικά εν λειτουργία δυναμικό, τόσο για τα ταξί όσο και για το ενοικιαζόμενα, από το 2019 έως το 2022. Και ακριβώς από αυτά τα στοιχεία μπορεί κανείς να διαπιστώσει πώς ο αριθμός των ταξί είναι σταθερός κατά την εξεταζόμενη περίοδο, όπως σταθερό είναι και το εγκεκριμένο ποσοστό: 371 ταξί επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο νησί, αλλά 60 άδειες δεν έχουν χορηγηθεί. Το ίδιο ισχύει, αλλά με μεγαλύτερη αναλογία, για τα ενοικιαζόμενα, τα οποία μειώθηκαν κατά 26 οχήματα κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η επιτρεπόμενη ποσόστωση για τα ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό είναι στην πραγματικότητα 1.522 άδειες. Με άλλα λόγια, υπάρχει περιθώριο για 389 επιπλέον άδειες ενοικιαζόμενων, χωρίς να χρειαστεί οι δήμοι να αυξήσουν τον αριθμό τους. Κάτι που αποφάσισε να κάνει -αντ’ αυτού- το Κάλιαρι, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί, επειδή αποφάσισε να χορηγήσει 28 νέες άδειες, 10 εκ των οποίων είναι εποχικές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τουριστικές ροές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *