Το δημοτικό συμβούλιο της Ίμπιζα απαγορεύει τη λειτουργία της Uber

Το δημοτικό συμβούλιο της Ίμπιζα δεν επιτρέπει στην Uber να αρχίσει να λειτουργεί χωρίς άδεια και απαγορεύει στην εταιρεία μεταφορών να προσφέρει υπηρεσίες ταξί στον δήμο της. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται επίσης η πρόσληψη οδηγών ταξί, αφού σε περίπτωση που σταματήσουν να εργάζονται με την Ομοσπονδία Νησιωτικών Ταξί (FITIE) προκειμένου να ενταχθούν στην εφαρμογή, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.

Ο δήμος της Ίμπιζα είναι ο μόνος που διαθέτει εγκεκριμένο κανονισμό χρήσης χειριστών GPS και δύο συμφωνίες με τους χειριστές σε ισχύ. Βάσει αυτών, όλα τα ταξί που κυκλοφορούν στον δήμο πρέπει να ανατίθενται σε έναν εγκεκριμένο από το δημοτικό συμβούλιο χειριστή GPS, αλλιώς λειτουργούν παράνομα.

Προς το παρόν, ο μόνος ενεργός φορέας εκμετάλλευσης είναι αυτός της Ομοσπονδίας Νησιωτικών Ταξί (FITIE).

Αν κάποιος οδηγός ταξί αποφασίσει να συνεργαστεί με την Uber θα αντιμετωπίσει αυστηρές κυρώσεις για «μη τήρηση των κανονισμών λειτουργίας με χρήση τεχνολογίας δορυφορικού εντοπισμού», σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας GPS που ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2014. Επιβάλλεται πρόστιμο έως και 1.250 ευρώ και το όχημα τίθεται εκτός λειτουργίας για 15 ημέρες. Ενδεχόμενη συνέχιση της παράνομης συνεργασίας με την Uber επισύρει πρόστιμο 2.500 ευρώ και 30 ημέρες ακινησίας για το όχημα.

Η Uber δεν έχει ζητήσει άδεια λειτουργίας από τον δήμο της Ίμπιζα. Εάν επιλέξει να τη ζητήσει, θα πρέπει να υποβάλει οικονομική μελέτη και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που ορίζει ο νόμος όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς μεταφοράς επιβατών και την παρακολούθηση της δραστηριότητας των οδηγών ταξί. Υπενθυμίζεται ότι όταν η Uber επέστρεψε στη Βαρκελώνη, τον Ιανουάριο του 2021, το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ταξί (IMET), του οποίου ηγείτο τότε η Ρόζα Αλαρσόν, απαγόρευσε τη λειτουργία της μέχρι να παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνο με τους κανονισμούς.

Ο σύμβουλος Μεταφορών, Ρουμπέν Σούσα, δήλωσε ότι ο δήμος θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και αν δεν τηρηθούν, θα επιβάλει κυρώσεις. Επιπλέον, πρόσθεσε, «δεν βλέπουμε την ανάγκη για έναν ακόμη φορέα εκμετάλλευσης GPS στον δήμο».

Αυτή τη στιγμή, εκτός από την προαναφερθείσα συμφωνία με τη FITIE στην οποία είναι ενταγμένοι όλοι οι οδηγοί ταξί, υπάρχει και μια δεύτερη συμφωνία του δήμου με τη Nitrax, που είναι ανενεργή.

Οι περιορισμοί αυτοί περιπλέκουν τη λειτουργία της Uber σε περίπτωση που ένας οδηγός ταξί θα έμπαινε στον πειρασμό να συνεργαστεί με τη «βρωμιά», όπως αποκαλούνται οι συνεργάτες της Uber στη Βαρκελώνη, καθώς θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται με το GPS της FITIE και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να παρακολουθεί τις υπηρεσίες που έχουν αφετηρία ή προορισμό την Ίμπιζα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *