Καλιφόρνια: Η Uber ρίχνει 30 εκατ. δολάρια για «πολιτική δαπάνη» και νομοθεσία κατά παραγγελία

Eκατομμύρια δολάρια θα δαπανήσει η Uber προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της στην Καλιφόρνια και να ασκήσει πολιτική πίεση, σε μια προσπάθεια να αναπτύξει την επιρροή της στα πολιτειακά σώματα σε όλες τις ΗΠΑ. Η κίνηση της Uber περιλαμβάνει δαπάνη ύψους 250.000 δολαρίων για την υποστήριξη της Πρότασης 1 στο ψηφοδέλτιο του Μαρτίου, την προσπάθεια του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ να ανανεώσει και να χρηματοδοτήσει το σύστημα ψυχικής υγείας της πολιτείας. Η Πρόταση 1 είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Νιούσομ στις προκριματικές εκλογές και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει ελάχιστη αντιπολίτευση.

Οι αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες με δεσμούς της Σίλικον Βάλεϊ φαίνεται πως εντείνουν τις προσπάθειες άσκησης πολιτικής επιρροής. Αυτή η δυναμική αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσαν στο Politico λομπίστες και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, καθώς με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης οι νομοθέτες ετοιμάζουν νομοσχέδια για τη ρύθμισή της.

Η Uber δαπανά εκατομμύρια σε προτάσεις ψηφοφορίας για την οικονομία της πλατφόρμας, προκειμένου να αναδιαμορφώσει τη βιομηχανία διαμοιρασμού διαδρομών, κατοχυρώνοντας τους οδηγούς ως ανεξάρτητους εργολάβους. Και στην Καλιφόρνια υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για την εταιρεία, πέρα από τις μάχες της με τα συνδικάτα για την ταξινόμηση των εργαζομένων. Η Uber διαθέτει ένα αυξανόμενο μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων και έχει θέσει επιθετικούς στόχους μηδενικών εκπομπών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ίδια η Uber άρχισε να ασκεί πιέσεις στο Καπιτώλιο της Καλιφόρνια πριν από περίπου μια δεκαετία και έχει προσφέρει δωρεές σε υποψηφίους και εκστρατείες.

Η Uber δεν αποκάλυψε τους αποδέκτες των εκατομμυρίων της. Ανακοίνωσε μόνο ότι θα συνεισφέρει σε εκστρατείες και θέματα του πολιτειακού σώματος της Καλιφόρνια. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει «να ενισχύσει τους σκεπτόμενους υποψηφίους που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το συλλογικό μέλλον της πολιτείας».

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι η Ραμόνα Πριέτο, επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής και Επικοινωνίας της Uber για τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η Πριέτο δήλωσε ότι η χρηματοδότηση «περιλαμβάνει την ηλεκτροδότηση, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την αποκατάσταση των διαλυμένων ασφαλιστικών αγορών της πολιτείας που βρίθουν από καταχρήσεις, τη διασφάλιση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κλίματος και την προστασία της πρόσβασης σε ευέλικτη εργασία εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ και οικονομικής αβεβαιότητας».

Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Ο Πίτερ Φιν, αντιπρόεδρος της Δυτικής Περιφέρειας του σωματείου Teamsters και πρόεδρος του Joint Council 7, που εκπροσωπεί 100.000 μέλη σε 18 τοπικά σωματεία στη Βόρεια Καλιφόρνια, την Κεντρική Κοιλάδα και τη Βόρεια Νεβάδα, δήλωσε:

«Κάθε Καλιφορνέζος θα πρέπει να ανησυχεί για το γεγονός ότι η Uber θέλει να ρίξει 30 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτειακή πολιτική φέτος. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό για μια τεράστια εταιρεία, αλλά μην αμφιβάλλετε ότι η Uber χρησιμοποιεί τα δολάριά της για να βεβαιωθεί ότι οι πολιτικοί θα κάνουν τα στραβά μάτια την ώρα που η ίδια θα υπονομεύει τη δημόσια ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων για χάρη του κέρδους της.

Συγκεκριμένα, η Uber θέλει περισσότερα αυτόνομα οχήματα στους δρόμους. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με τη Waymo στο Φοίνιξ και θα μπορούσε να αναζητήσει την Καλιφόρνια ως την επόμενη τοποθεσία για Ubers χωρίς οδηγό. Πρόκειται για μια εταιρεία με μακρά ιστορία στο να ρίχνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις ρυθμιστικές αρχές και στις εκλογές για να πετύχει την εφαρμογή των δικών της ευνοϊκών δημόσιων πολιτικών.

Το σωματείο Teamsters θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να δει αν η Uber σπαταλά εκατομμύρια για να προωθήσει τα επικίνδυνα αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια και να καταπολεμήσει τη νομοθεσία της ασφάλειας στους δρόμους. Οι Teamsters ανυπομονούν να συνεργαστούν με τους εκλεγμένους αξιωματούχους της Καλιφόρνιας φέτος για να περάσουν το νομοσχέδιο 915 της Γερουσίας, που εξουσιοδοτεί τις τοπικές κοινότητες να αποφασίζουν αν και πότε τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να λειτουργούν στους δρόμους τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *