Γαλλία: Δικαστική απόφαση κηρύσσει παράνομες τις πιάτσες ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό

Τα ταξί της Γουαδελούπης πέτυχαν από το Διοικητικό Εφετείο του Μπορντό την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών που διέπουν τις ιδιωτικές δημόσιες μεταφορές προσώπων, τους οποίους παραβίαζε η διαχειρίστρια αρχή του λιμένα. Το δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα του νομάρχη που καθόρισε πιάτσες για τα ενοικιαζόμενα και τουριστικά οχήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν επιβάτες κρουαζιέρας κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου σταθμού τους και επιβεβαίωσε τη διάκριση μεταξύ των ταξί δημόσιας χρήσης και των ιδιωτικών φορέων μεταφοράς επιβατών.

Μάχη 5 ετών

Παρά τις καταγγελίες των οδηγών ταξί κατά της αρχής του λιμένα, το παράνομο αυτό σύστημα εξακολουθούσε να υφίσταται, επιτρέποντας τόσο στα ενοικιαζόμενα όσο και στα τουριστικά οχήματα να έχουν πρόσβαση, να περιμένουν και να χρεώνουν τους πελάτες χωρίς προηγούμενη κράτηση. Έτσι, οι ταξιτζήδες της Γουαδελούπης οργάνωσαν μια σειρά από διαδηλώσεις και πήγαν την υπόθεσή τους στο δικαστήριο.

Νομαρχιακό διάταγμα εναντίον κώδικα μεταφορών

«Το επίμαχο διάταγμα ήταν αντίθετο με τις διατάξεις του κώδικα μεταφορών», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας JSB Avocat, που είναι ο νομικός σύμβουλος της ένωσης ταξί της Γουαδελούπης. «Επέτρεπε στα ενοικιαζόμενα και τα τουριστικά οχήματα να σταθμεύουν εντός του λιμανιού, βάσει μιας απλής κράτησης θέσης που είχε εκδοθεί από τον λιμένα, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει προηγούμενη κράτηση. Η JSB Avocat, ειδικευμένη στο δημόσιο δίκαιο και στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων, επισημαίνει ότι «η διάταξη, με τη δημιουργία μιας ζώνης εντός του λιμένα -έστω κι αν αυτή είχε οριοθετηθεί για να τονίσει τον “ιδιωτικό” χαρακτήρα της- όπου αυτά τα οχήματα μπορούσαν να σταθμεύουν για μία ώρα αναμένοντας επιβάτες, παραβίασε τις διατάξεις του κώδικα μεταφορών».

Επιστροφή στο γκαράζ

«Μόνο οι οδηγοί ταξί μπορούν να ασκήσουν τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο L.3120-2 του Κώδικα Μεταφορών, οι οποίες περιλαμβάνουν, ειδικά, την παραλαβή πελάτη στη δημόσια οδό χωρίς προηγούμενη κράτηση, τη δυνατότητα στάσης, στάθμευσης ή οδήγησης στη δημόσια οδό κατά την αναμονή πελατών ή τη δωρεάν στάθμευση κοντά σε σταθμούς και αερολιμένες», αναφέρει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου του Μπορντό. «Μόλις ολοκληρωθεί η υπηρεσία που παραγγέλθηκε μέσω προηγούμενης κράτησης, ο οδηγός οχήματος μεταφοράς με οδηγό (VTC) κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του υποχρεούται να επιστρέψει στον τόπο εγκατάστασης του εκμεταλλευτή του οχήματος αυτού ή σε χώρο εκτός οδού όπου επιτρέπεται η στάθμευση, εκτός εάν μπορεί να αποδείξει προηγούμενη κράτηση ή σύμβαση με τον τελικό πελάτη», καταλήγει. Η δικαστική απόφαση ανατρέπει τη διαταγή που εκδόθηκε το 2018 από τον νομάρχη της Γουαδελούπης, καθώς και την απόφαση του 2021 που εξέδωσε το Διοικητικό Δικαστήριο της Γουαδελούπης. Το κράτος υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Εθνική Ένωση Ταξί Γαλλίας και στην Εθνική Ένωση Ταξί Γουαδελούπης το ποσό των 1.500 ευρώ. Η απόφαση αποτελεί δικαστικό προηγούμενο, καθώς οι επαγγελματικές οργανώσεις VTC εκβιάζουν τις τοπικές αρχές για την απόκτηση χώρων στάθμευσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *