Δανία: Ο υπουργός Μεταφορών ανοίγει την πόρτα για την επιστροφή της Uber

Liberal taxilov har givet højere priser. Taxa ved Hovebanegården.

Στη Δανία υπάρχουν περιορισμένες επιλογές μετακίνησης σε ορισμένα μέρη της χώρας. Στην Κοπεγχάγη υπάρχει το μετρό, τα τρένα, τα αστικά λεωφορεία και πολλά άλλα, αλλά στα περίχωρα της χώρας, είναι πολύ λίγες οι εναλλακτικές λύσεις αντί για το ακριβό ταξί.

Καθώς η Δανία αναζητά νέους τρόπους για τη βελτίωση της κινητικότητας, ιδίως στις λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι υπηρεσίες μετακίνησης με ταξί, όπως η Uber, μπαίνουν στο προσκήνιο. Ο υπουργός Μεταφορών Τόμας Ντάνιελσεν άνοιξε τη συζήτηση για το πώς μπορούν να ενσωματωθούν αυτές οι υπηρεσίες στις υποδομές μεταφορών της Δανίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politiken, ο Ντάνιελσεν έδωσε έμφαση στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινής χρήσης και του carpooling, ως πιθανές βασικές λύσεις για το μέλλον των δημόσιων μεταφορών. Το όραμα αυτό υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Αγροτικών Περιφερειών της Δανίας. Ο πρόεδρός τους, Στέφεν Ντάμσγκαρντ, λέει ότι ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για ένα βασικό δίκτυο πυρήνα τρένων και λεωφορείων, δεν θα πρέπει να απορρίπτεται συλλήβδην το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν υπηρεσίες μεταφοράς, όπως η Uber.

«Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων αργότερα μέσα στο έτος. Αλλά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», υποστηρίζει ο Ντάμσγκαρντ. Αυτό το άνοιγμα σε νέες μορφές μεταφορών αντανακλά την απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αποστολή την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για την κινητικότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024.

Ο υπουργός Μεταφορών τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά αναγνωρίζει ότι η Uber «μπορεί σίγουρα να λύσει πολλές προκλήσεις κινητικότητας». Η δήλωση αυτή ήρθε στον απόηχο των αλλαγών στη νομοθεσία για τα ταξί που ανοίγουν νέες ευκαιρίες σε περιοχές όπως τα νησιά χωρίς σύνδεση με γέφυρα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Φιλελεύθερη Συμμαχία για τις μεταφορές, Γενς Μέιλβανγκ, ζητεί ταχεία δράση και εκφράζει την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος μεταφορών της Πράσινης Αριστεράς, Σόφι Λίπερτ, εκφράζει την ανησυχία της για την αυξημένη τάση για οδήγηση εις βάρος των παραδοσιακών συνδέσεων με λεωφορεία και τρένα.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια λύση θα αποφασιστεί και αν η Uber θα επιστρέψει. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα έκλεισε – διέκοψε τις υπηρεσίες της στη Δανία τον Απρίλιο του 2017.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *