Iσπανία: Δημοσιογράφος δικάζεται επειδή δημοσίευσε ότι πρώην ευρωβουλευτής χρησιμοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο για να βοηθήσει τους λομπίστες της Uber

Τον Οκτώβριο του 2015, όταν ο Χουάν Kάρλος Χιράουτα ήταν ευρωβουλευτής, υπέβαλε μια ερώτηση «χρήσιμη» για τα συμφέροντα της Uber στις αρχές των Βρυξελλών, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. H ερώτηση αυτή περιλαμβάνεται στα αρχεία της Uber, τα οποία στην Ισπανία δημοσιεύτηκαν από τις εφημερίδες El País και La Sexta.

«Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες αναμονής, η κοινοβουλευτική ερώτηση που μας υποβλήθηκε από τρεις Ισπανούς ευρωβουλευτές απαντήθηκε. Ειδικά η τελευταία πρόταση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη», ανέφερε το μήνυμα που έστειλε ένας λομπίστας της Uber σε άλλα μέλη της εταιρείας. Οι τρεις ευρωβουλευτές στους οποίους αναφερόταν ήταν οι Χουάν Κάρλος Χιράουτα, Χαβιέρ Ναρτ και Φερνάντο Μάουρα.

Εκείνη την εποχή, η Uber προσπαθούσε να εδραιωθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως αποτέλεσμα του αγώνα του κλάδου των ταξί, είχε υποστεί αρκετές νομικές ήττες επειδή λειτουργούσε ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ερωτήσεις που υπέβαλε ο Χιράουτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν ακόμη να διαβαστούν στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία από αυτές ήταν η εξής: «Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες που βασίζονται στη συνεργατική οικονομία σε όλη την ψηφιακή ενιαία αγορά;». Μια άλλη ερώτηση χαρακτήρισε τον τομέα των ταξί, που αποτελείται από χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, «μονοπώλιο»: «Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να απαντήσει στα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη για την προστασία των εθνικών μονοπωλίων αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών συνεργατικής οικονομίας που προσφέρουν αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις;».

Ο δημοσιογράφος Φόνζι Λοάιζα ανάρτησε αυτές τις πληροφορίες στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter) κι αυτό δεν άρεσε καθόλου στον πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Ο δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι «αντί η Δικαιοσύνη να ερευνήσει τον Χιράουτα, ως μεσάζοντα της πολυεθνικής Uber στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να σπάσει την αγορά πουλώντας και καταστρέφοντας τους οδηγούς ταξί που πληρώνουν τους φόρους τους στην Ισπανία, δικάζεται ο ίδιος». Ανέφερε επίσης ότι ο Χιράουτα διέγραψε «όλα τα tweets που υποστήριζαν τη μαφία της Uber και ποινικοποιούσαν τους οδηγούς ταξί».

Δεκάδες οδηγοί ταξί θα παραβρεθούν σήμερα στην εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία θα λάβει χώρα στα δικαστήρια του δήμου Σαν Φερνάντο του Κάντιθ, για να υποστηρίξουν τον δημοσιογράφο που υπερασπίζεται τον κλάδο των ταξί ο οποίος αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον των πολυεθνικών Uber και Cabify, που κατηγορούνται ότι μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και καθιστούν επισφαλή την αγορά των ιδιωτικών μεταφορών με οδηγό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *