Η.Π.Α : Στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στον κλάδο των ταξί

Ο οδηγός ταξί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα

Συνήθως, όταν γίνεται αναφορά σε επικίνδυνα επαγγέλματα, οι περισσότεροι σκέφτονται τους αστυνομικούς ή τους εργαζόμενους σε πετρελαιοπηγές. Παραδόξως, ο οδηγός ταξί αποδεικνύεται ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Από την άλλη πλευρά, οι επιβάτες των ταξί αντιμετωπίζουν επίσης περιστασιακά εγκλήματα, που κυμαίνονται από επίθεση έως δολοφονία.
Η παρακάτω λίστα περιέχει με στατιστικά στοιχεία εγκλημάτων στον τομέα του ταξί, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοστά ανθρωποκτονιών, σωματικών και σεξουαλικών επιθέσεων και άλλων εγκλημάτων που συμβαίνουν σε ταξί σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών ταξί:
-40 ταξί ή λιμουζίνες ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα δυστυχήματα στη Νέα Υόρκη μέσα σε έναν χρόνο
-Μόνο το 57% των επιβατών στα μισθωμένα οχήματα φοράει ζώνη ασφαλείας
-Τα θανατηφόρα ατυχήματα οδηγών ταξί έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια
-Το 94% των επιθέσεων κατά οδηγών ταξί γίνονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου
-Οι οδηγοί ταξί επιτίθενται σωματικά σε 14 πελάτες κατά μέσον όρο ετησίως
-Οι οδηγοί ταξί έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν σε σχέση με άλλους επαγγελματίες

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο των υπηρεσιών ταξί έχουν ως εξής:

  1. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, υπάρχουν 207.920 οδηγοί ταξί στις ΗΠΑ (Statista, Lawyer Friend).
    Στις ΗΠΑ απασχολούνται όλο και περισσότεροι οδηγοί ταξί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2013, η χώρα είχε λίγο περισσότερους από 170.000 οδηγούς ταξί, ενώ το 2016 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 188.860.
    Πιο πρόσφατα, ο αριθμός των οδηγών ταξί στις ΗΠΑ έφτασε σχεδόν τις 208.000.
    Ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους είναι η Uber, με περισσότερους από 327.000 οδηγούς στις ΗΠΑ.
  2. Οι άνδρες οδηγοί ταξί πεθαίνουν 6,1 φορές συχνότερα από τις γυναίκες στη δουλειά τους
    (NCBI, Statista)
    Τα στατιστικά στοιχεία της βιομηχανίας ταξί σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των δύο φύλων δείχνουν ότι 3,3 ανά 100.000 γυναίκες οδηγοί ταξί πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Το ποσοστό για τους άνδρες είναι 15.
    Όταν προσαρμόζεται στον αριθμό των εργαζομένων κάθε φύλου, η διαφορά είναι πάνω από έξι φορές.
  3. 40 ταξί και λιμουζίνες είχαν σοβαρά ή θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στη Νέα Υόρκη μέσα σε ένα χρόνο (Ingber & Provost)
    Η πόλη της Νέας Υόρκης διαθέτει έναν οργανισμό που ονομάζεται Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας (TLC). Μεταξύ άλλων, ο θεσμός αυτός παρακολουθεί τα στατιστικά στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών ταξί στην πόλη.
    Τα τελευταία στοιχεία της TLC αποκαλύπτουν ότι περίπου 40 ταξί και λιμουζίνες στη Νέα Υόρκη είχαν ατυχήματα με θανάσιμους και κρίσιμους τραυματισμούς μέσα σε έναν χρόνο. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι στατιστικές για τους πεζούς που σκοτώθηκαν από οδηγούς ταξί.
    Οι άνθρωποι που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας στα ταξί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν σοβαρά τραυματισμένοι. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει καταδείξει ότι τα διαχωριστικά τζάμια συμβάλλουν επίσης σε περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
    Ίσως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας από όλους είναι η εμπειρία του οδηγού. Οι στατιστικές για τους οδηγούς ταξί προειδοποιούν ότι οι άπειροι οδηγοί είναι 5,5 φορές πιο πιθανό να παραβιάσουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
  4. Μόνο το 57% των ατόμων που επιβαίνουν σε μισθωμένα οχήματα φορούν ζώνες ασφαλείας (εξετάσεις οδήγησης, The Sun)
    Οι στατιστικές για τις παραβάσεις των κανόνων οδικής κυκλοφορίας στις λιμουζίνες και τα ταξί προειδοποιούν ότι μόνο το 57% των επιβατών σε μισθωμένα οχήματα φοράει ζώνη ασφαλείας.
    Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οδηγοί ταξί δεν επιβάλλεται να φορούν ζώνη. Λόγω των υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας εις βάρος των οδηγών ταξί (ληστείες και επιθέσεις), οι οδηγοί επιτρέπεται να οδηγούν χωρίς ζώνη για να είναι λιγότερο ευάλωτοι.
  5. Τα θανατηφόρα ατυχήματα οδηγών ταξί και οδηγών έχουν μειωθεί κατά 24% τα τελευταία χρόνια (BLS)
    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα ετήσια θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα οδηγών ταξί έχουν μειωθεί από 62 σε 47.
    Τα στατιστικά στοιχεία για τα ατυχήματα ταξί κυμαίνονται μεταξύ 70 και 63 τα τελευταία χρόνια. Το 2018 ήταν η χρονιά με τα λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα με ταξί ή λιμουζίνες σε διάστημα 17 ετών.
    Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία για τα ταξί δείχνουν μείωση των ανθρωποκτονιών. Οι ετήσιες δολοφονίες οδηγών έπεσαν από 31 σε 14 -περίπου 60% λιγότερες- μέσα σε τέσσερα χρόνια.
  6. Το 94% των επιθέσεων κατά οδηγών ταξί συμβαίνουν ενώ ο οδηγός βρίσκεται μέσα στο όχημα (Taxi Library)
  7. Οι στατιστικές για την ασφάλεια των ταξί δείχνουν ότι το 82% των θανατηφόρων επιθέσεων συμβαίνουν τη νύχτα και τα δύο τρίτα (66%) των επιτιθέμενων είναι κάτω των 20 ετών.
    Μια περαιτέρω εξέταση των στατιστικών στοιχείων για τα ταξί δείχνει ότι μόνο το 25% όλων των επιτιθέμενων επιτίθενται από το εξωτερικό του οχήματος και περίπου το 47% ενεργούν μόνοι τους.
    Οι στατιστικές για τις δολοφονίες οδηγών ταξί αποκαλύπτουν 34 συμβάντα ετησίως κατά μέσον όρο (On Labor, BLS)
    Από τη δεκαετία του \’90, ο ετήσιος αριθμός των δολοφονιών μειώνεται σταθερά σε όλες τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας άμεσα τις στατιστικές για τα θύματα των οδηγών ταξί.
    Οι οδηγοί ταξί, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο, με μέσο όρο δολοφονιών περίπου 16 ανά 100.000.
    Τα στοιχεία για τα ποσοστά θανάτων σε χώρους εργασίας για το 2019 αποκαλύπτουν πάνω από 2.000 θανάτους στον κλάδο των μεταφορών γενικά.
  8. 14 βιασμοί σε ταξί αναφέρθηκαν μέσα σε έναν χρόνο στη Νέα Υόρκη (Wall Street Journal)
    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τους βιασμούς σε ταξί, 14 περιπτώσεις σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη μέσα σε έναν χρόνο, γεγονός που δείχνει μια γενική αύξηση.
    Οι βιασμοί αυτοί ήταν μέρος των 116 βιασμών που διαπράχθηκαν από αγνώστους, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδηγοί ταξί ευθύνονται για το 8,4% των εν λόγω αδικημάτων ετησίως.
    Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία των σεξουαλικών επιθέσεων από οδηγούς ταξί στις ΗΠΑ δεν ενημερώνονται συχνά.
  9. Από το 1990, περίπου 180 οδηγοί παράνομων ταξί έχουν δολοφονηθεί στη Νέα Υόρκη (Taxi Library, Uber Safety Report)
    Οι στατιστικές για τα εγκλήματα στον κλάδο των ταξί δείχνουν ότι οι μη αδειοδοτημένοι οδηγοί αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους από τους κανονικούς υπαλλήλους. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι οι πρώτοι έχουν την τάση να εργάζονται σε επικίνδυνες γειτονιές, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε ληστείες, επιθέσεις και δολοφονίες.
    Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του \’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίπου δύο δολοφονίες συνέβαιναν κάθε μήνα. Σε σύγκριση, οι στατιστικές της Uber λένε ότι επτά από τους οδηγούς της και εννέα επιβάτες της στις ΗΠΑ δολοφονήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο.
  10. Οι οδηγοί ταξί επιτίθενται σωματικά σε 14 πελάτες ετησίως (Ride Safe)
    Τα στατιστικά στοιχεία για τις επιθέσεις των οδηγών ταξί είναι υψηλότερα ποσοστά από εκείνα των οδηγών λεωφορείων, που αντιστοιχούν σε έξι περιπτώσεις ετησίως.
    Η Uber και η Lyft, ωστόσο, με 3 εκατομμύρια και 1,4 εκατομμύρια οδηγούς, αντίστοιχα, εμφανίζουν περίπου 127 σωματικές επιθέσεις ετησίως.
    Αυτά τα στατιστικά στοιχεία για τους οδηγούς ταξί καλύπτουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
  11. Οι οδηγοί ταξί αντιμετωπίζουν 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο δολοφονίας σε σχέση με άλλα επαγγέλματα (On Labor)
    Τα στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια των ταξί δείχνουν ότι οι οδηγοί ταξί κατατάσσονται 30 φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο των ανθρωποκτονιών σε χώρους εργασίας. Είναι οι εργαζόμενοι με τη μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου λόγω βίας, ξεπερνώντας τους αστυνομικούς και τους φύλακες ασφαλείας.
  12. Το 85% των θανατηφόρων τραυματισμών που προκαλούνται στους οδηγούς ταξί είναι από πυροβόλο όπλο (Taxi Library)
    Οι στατιστικές για την ένοπλη βία εναντίον οδηγών ταξί αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους θανάτους στον κλάδο. Η πλειονότητα των θανατηφόρων τραυμάτων από πυροβολισμούς (64%) είναι στο κεφάλι.
    Μια περαιτέρω ματιά στα στατιστικά στοιχεία για τους τραυματισμούς σε ταξί στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι το 74% των θανάτων αφορά τραύματα στο κεφάλι ή στον αυχένα.

Τα στοιχεία για την εγκληματικότητα στον κλάδο των ταξί αποκαλύπτουν μια ανησυχητική εικόνα. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται στον τομέα, η συνειδητοποίηση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν είναι απαραίτητη. Δυστυχώς, το επάγγελμα του οδηγού ταξί αποδεικνύεται ένα από τα πιο επικίνδυνα όσον αφορά τα βίαια εγκλήματα. Από την άλλη, οδηγοί ταξί που διαπράττουν σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις ή οδηγούν απερίσκεπτα αποτελούν επίσης παράγοντα προβληματισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...