Οι ΜΜΕ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Ισπανίας δικαιούνται αναβολή πληρωμών έως και 30.000 ευρώ

Η κυβέρνηση διευρύνει τη γραμμή χρηματοδότησης του ICO για τους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι ΜΜΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αναβάλουν μέχρι και 30.000 ευρώ φορολογικές πληρωμές για έξι μήνες από την Παρασκευή 13-03-2020 , με περίοδο χάριτος τριών μηνών.  Όπως αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα EL PAIS, αυτό καθορίζεται στο νομοθετικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε  την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα (BOE), η οποία δίνει το πράσινο φως σε μια σειρά επειγόντων μέτρων εν όψει του οικονομικού αντίκτυπου που προκαλείται από την πανδημία Covid-19. Οι αναβολές, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν κατόπιν αιτήματος, αφορούν φορολογικές οφειλές που βρίσκονται στην  περίοδο πληρωμής από τις 13 Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου.

Οι εργοδότες και τα συνδικάτα ζητούν την επίσπευση της προσωρινής αναστολής της απασχόλησης. Η κυβέρνηση εισάγει 14 δις στην αγορά για να τονώσει την  ρευστότητα και ενισχύει την υγεία με 3.8 δις.Ο στόχος είναι να μετριαστούν οι πιθανές επιπτώσεις στους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας, δηλαδή τις ΜΜΕ και τους αυτοαπασχολούμενους\”, αναφέρει το νομοθετικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο BOE.

Το διάταγμα επιτρέπει επίσης την αναβολή πληρωμών  για τις εταιρείες που έχουν λάβει δάνεια από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν \”την αναβολή πληρωμής του κεφαλαίου ή / και των τόκων της τρέχουσας περιόδου.

Το νομοθετικό διάταγμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της αναψυχής και των μεταφορών, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κοροναϊού λόγω περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Υπό την έννοια αυτή, αποφασίζει να επεκταθεί σε αυτές τις ομάδες, \”με εξαιρετική και επείγουσα ανάγκη\”, η γραμμή χρηματοδότησης του επίσημου πιστωτικού ιδρύματος (ICO)  που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για όσους επλήγησαν από την πτώχευση του βρετανικού τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook .

Αναλυτικά, το κείμενο ορίζει ότι αυτή η γραμμή χρηματοδότησης είναι εφοδιασμένη με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στα αρχικά προβλεπόμενα 200 εκατομμύρια ευρώ. \”Η εφαρμογή της θα είναι αυτόματη με την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού νομοθετικού διατάγματος, χωρίς την ανάγκη κανονιστικής ή  οποιασδήποτε άλλης διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα καθυστερούσε υπερβολικά την  εφαρμογή του μέτρου\”, λέει το κείμενο. Ο τουρισμός είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ισπανικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 12,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...