Γαλλία: Το Παρίσι κηρύσσει πόλεμο στα SUV τριπλασιάζοντας τα τέλη στάθμευσης

Εδώ και χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού στοχεύει στη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και τώρα τα SUV επηρεάζονται από μια δραστική απόφαση που προκαλεί αναστάτωση και στη Γερμανία. Σε δημόσια διαβούλευση που έληξε την Κυριακή, η πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας της Γαλλίας ψήφισε υπέρ του τριπλασιασμού των τελών στάθμευσης για τα μεγάλα SUV. Επικράτησε, έτσι, το σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου να χρεώνει 18 ευρώ -αντί των συνηθισμένων 6 ευρώ- τη στάθμευση μιας ώρας για τα SUV και άλλα βαρέα οχήματα στο κέντρο της πόλης και 12 ευρώ -αντί 4 ευρώ- στα προάστια. Για έξι ώρες στάθμευσης στο κέντρο της πόλης η χρέωση θα είναι 225 ευρώ, αντί 75 ευρώ μέχρι σήμερα. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας κλήθηκαν να ψηφίσουν στο ερώτημα «Περισσότερα ή λιγότερα SUV στο Παρίσι;». Το 54,5% ψήφισε υπέρ της αύξησης των τελών στάθμευσης, ενώ το 45,5% ψήφισε κατά. Ωστόσο, η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν μόλις λίγο κάτω από το 6%. Το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε να δεχτεί τις ενστάσεις ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν σχεδόν καθόλου αντιπροσωπευτικό.

«Οι πολίτες του Παρισιού γίνονται οι πρωτοπόροι ενός κινήματος και πολλές πόλεις είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό μετά την απόφαση. «Θέλουν να βγάλουν από τους δρόμους αυτά τα βαριά οχήματα, για περιβαλλοντικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας. Η απόφαση είναι καλή για τον πλανήτη και για την υγεία».

Ο δήμος υποστηρίζει ότι τα βαρέα οχήματα προκαλούν αυξημένη ρύπανση, καταλαμβάνουν πολύ δημόσιο χώρο και θέτουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Στο Παρίσι μόνο οι επισκέπτες θα πληρώνουν το ειδικό τιμολόγιο για τα SUV. Οι κάτοικοι θα εξαιρεθούν, όπως και οι έμποροι και τα υγειονομικά οχήματα. Το τιμολόγιο θα ισχύει για τα μοντέλα αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα υβριδικά μοντέλα που ζυγίζουν από 1,6 τόνους και άνω και τα ηλεκτρικά μοντέλα που ζυγίζουν από 2 τόνους και άνω. Ο κανονισμός δεν ισχύει για τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πώς ακριβώς θα παρακολουθείται η καταβολή των νέων τελών στάθμευσης. Όποιος παρκάρει στο Παρίσι εισάγει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του στο μηχάνημα στάθμευσης και πληρώνει για τον επιθυμητό χρόνο. Οι τροχονόμοι όμως είναι ελάχιστοι εδώ και πολλά χρόνια. Οχήματα της τροχαίας με κάμερα κυκλοφορούν στους δρόμους και καταγράφουν τις πινακίδες κυκλοφορίας όλων των σταθμευμένων οχημάτων. Σε όποιον δεν έχει πληρώσει αποστέλλεται κλήση για στάθμευση. Στο μέλλον, στο σύστημα αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα στοιχεία του τύπου του οχήματος μαζί με τον αριθμό της πινακίδας – και το τι θα γίνει με τις ξένες πινακίδες είναι ένα άλλο ερώτημα.

Το δημοτικό συμβούλιο δέχθηκε έντονη κριτική ήδη πριν από την ψηφοφορία. Η αυτοκινητιστική λέσχη 40 Millions d’Automobilistes μαζεύει ήδη υπογραφές για ένα ψήφισμα κατά των υψηλότερων τελών στάθμευσης για τα βαρέα οχήματα, τα οποία θα επιβληθούν όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και στη Λιόν, το Μπορντό και την Γκρενόμπλ. «Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας: Αυτός ο αγώνας κατά των SUV είναι απλώς μια κερκόπορτα για την εξάλειψη του αυτοκινήτου στο σύνολό του», είναι η άποψη των μελών της λέσχης.

Γερμανία

Η Γερμανία εξετάζει επίσης ένα παρόμοιο σχέδιο. Ο δήμαρχος του Ανόβερου, Μπελτ Ονάι, για παράδειγμα, τάσσεται υπέρ της αύξησης του κόστους στάθμευσης για τα SUV. Ο ίδιος δήλωσε ότι η δημόσια διαβούλευση στο Παρίσι έδειξε ότι πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την έλλειψη δημόσιου χώρου και την καταλληλότερη τιμολόγηση της στάθμευσης. Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση.

«Αυτά τα τερατώδη SUV καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο τα πεζοδρόμια και τους χώρους πρασίνου και θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που μετακινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο», δήλωσε ο ομοσπονδιακός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Γιούργκεν Ρες.

Η Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου, από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί τα υψηλότερα τέλη στάθμευσης ως κατάλληλη λύση, καθώς αυτό θα επηρέαζε και τα οχήματα που δεν είναι κλασικά SUV. Η Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων είναι επίσης επιφυλακτική, καθώς η κλιμάκωση των τελών στάθμευσης ανάλογα με το μέγεθος του οχήματος είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και μόνο λίγες πόλεις έχουν το έχουν προσπαθήσει μέχρι σήμερα. Το 2023, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι διαφορές στα τέλη με βάση το μήκος του οχήματος δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, καθώς συνιστούν άνιση μεταχείριση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπέρ της ρύθμισης των SUV

Η απόφαση του δήμου του Παρισιού υποστηρίζεται και από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπριρόλ, ο οποίος ζητεί πολιτική παρέμβαση κατά της αυξανόμενης εξάπλωσης των SUV. «Είναι ζωτικής σημασίας να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλούν όσον αφορά τις πρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις, τον δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν και τον πρόσθετο κίνδυνο που εγκυμονούν για τους πεζούς», δήλωσε ο Μπιρόλ στην εφημερίδα Les Échos. «Τα κράτη θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους πελάτες από την αγορά SUV και να παρέμβουν για να ρυθμίσουν την τάση των καταναλωτών να αγοράζουν βαρέα οχήματα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή υψηλότερης φορολογίας ή υψηλότερων τελών στάθμευσης», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *