Συνάντηση εκπροσώπων ταξί από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με στόχο την αντιμετώπιση των πλατφορμών

Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ταξί 40100, εκπρόσωποι του κλάδου από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και στελέχη της IRU συναντήθηκαν στη Βιέννη για ανταλλαγή εμπειριών. Κύριο θέμα ήταν η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τον κλάδο των πλατφορμών.

Οι Έβελιν Χρούζα και Κρίστιαν Χολτσχάουσερ από το Taxizentrale 40100 της Βιέννης παρουσίασαν εκτενείς αναλύσεις που αφορούν τις παγκόσμιες δραστηριότητες μάρκετινγκ και πωλήσεων του ανταγωνισμού. Το συμπέρασμα ήταν το εξής: Οι διαμεσολαβητές των πλατφορμών χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα των δικών τους εφαρμογών στους πελάτες ως μόδα και χωρίς εναλλακτική λύση. Έτσι προσεγγίζουν συνήθως τις νέες ηλικίες, τις οποίες δελεάζουν με εκπτωτικές καμπάνιες.

Το Taxi 40100 ανακοίνωσε ότι θα στραφεί και εκείνο στην προσέλκυση των νέων μέσω μάρκετινγκ, δεν αποκάλυψε όμως το ακριβές σχέδιο. Το νόημα είναι ότι η αντίδραση στις δραστηριότητες των ανταγωνιστών της πλατφόρμας πρέπει να προσαρμοστούν ξεχωριστά σε κάθε περιοχή.

Οι ρυθμιστικοί κανονισμοί είναι διαφορετικοί στις τρεις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση. Ενώ στην Αυστρία τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα υπόκεινται στους ίδιους ακριβώς κανονισμούς μετά την τροποποίηση του νόμου περί μεταφορών, πρόσφατα εκδόθηκαν αυστηροί κανόνες για τα ταξί για τη Ζυρίχη και το γύρω καντόνι, ενώ η Uber επιτρέπεται να συνεχίσει να κινείται εκεί σχεδόν ανεξέλεγκτα. Ο Τζεράρντο Βετσεκόντε από την Taxizentrale 444 Services GmbH της Ζυρίχης παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα στη διάλεξή του, αλλά παρ΄ όλα αυτά έκλεισε θετικά: στο μέλλον, η εταιρεία του θα στραφεί σε μια ανακατανομή του στόλου της.

Στη Γερμανία, παρόλο που υπάρχουν ρυθμιστικές επιλογές, αυτές είναι δύσκολα εφαρμόσιμες. Ο Μίκαελ Όπερμαν από την Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων (BVTM) κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα στη διάλεξή του. Τόνισε όμως ότι η θέσπιση σταθερών τιμών για τα ταξί και ελάχιστων τιμών για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα θα μπορούσε να διασφαλίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό με την Uber.

Ο κλάδος των ταξί του Βερολίνου θα επωφεληθεί επίσης από αυτό, επιβεβαίωσε ο Χέρμαν Βάλντνερ στη διάλεξή του για την κατάσταση του κλάδου των ταξί στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο αριθμός των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων εκεί έχει πλέον ανέλθει σε 4.400 επίσημες παραχωρήσεις. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.000 παράνομα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα καθώς και μερικές εκατοντάδες στις επαρχίες γύρω από το Βερολίνο. «Οι οδηγοί ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων μπορούν να επιβιώσουν μόνο αγνοώντας τους κανόνες και τους νόμους. Λειτουργούν σαν ταξί και δεν τηρούν την υποχρέωση επιστροφής», σημείωσε ο Βάλντνερ. Αν και οι Αρχές διενεργούν όλο και περισσότερους ελέγχους, η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται.

Προκειμένου να απορροφηθεί η πίεση του κόστους για τα κέντρα ταξί, ο Βάλντνερ συνιστά επίσης την (μερική) ανάθεση του τηλεφωνικού κέντρου σε τρίτες χώρες. Ο ίδιος λειτουργεί πλέον τρία τέτοια εξωτερικά τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία έχουν ήδη συνδεθεί πολλά κέντρα ταξί από άλλες πόλεις.

Η συνάντηση Meet-the-Cab απέκτησε διεθνή χροιά μέσω των διαλέξεων της Στάσα Μρντόβιτς από την IRU και του Γκρέγκορ Μπάινερ από την Taxis4SmartMobility. Η Μρντόβιτς παρουσίασε τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες του τομέα ταξί της IRU και περιέγραψε το λόμπι που γίνεται παγκοσμίως – και ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες.

O Μπάινερ διευκρίνισε ότι ο οργανισμός Taxis4SmartMobility ιδρύθηκε επίσης για τον σκοπό αυτό. Και μόνο από το γεγονός ότι η οργάνωση φέρει το όνομα Taxi θα σηματοδοτήσει στην πολιτική των Βρυξελλών ποιους εκπροσωπεί. Ειδικά όσον αφορά την οδηγία για τις πλατφόρμες, έγιναν εντατικές συζητήσεις με τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι απετράπη η εξίσωση των κέντρων ταξί με τις πλατφόρμες. Αυτό επετεύχθη σε στενή συνεργασία με την IRU.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος βρίσκεται έγκαιρα σε επαφή με τις αρχές και την πολιτική μπορεί επίσης να αντιδράσει έγκαιρα στις σχεδιαζόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις. Ο νομικός εκπρόσωπος του Taxi 40100, για παράδειγμα, υπέβαλε ήδη τις πρώτες προτάσεις για την τροποποίηση του αυστριακού νόμου περί μεταφορών για ένα κοινόχρηστο ταξί ή λεωφορείο, ο σχεδιασμός του οποίου θυμίζει πολύ αυτό που εισήχθη πρόσφατα στον γερμανικό νόμο για τις επιβατικές μεταφορές ως προγραμματισμένη υπηρεσία ζήτησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *