Καναδάς: «Ο δήμος της Οτάβα παραδόθηκε στις τακτικές εκφοβισμού της Uber και είναι υπεύθυνος για τις ζημίες του κλάδου των ταξί», λέει το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Οντάριο αποφάσισε υπέρ των οδηγών ταξί της Οτάβα στην ομαδική αγωγή τους, ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά του Δήμου της Οτάβα, δηλώνοντας ότι ο Δήμος «τους εγκατέλειψε» με την είσοδο της Uber, το 2014.

Η απόφαση του δικαστή Ρόμπερτ Σμιθ, που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, μετά από 31 ημέρες συνεδριάσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023, έκρινε ότι ο Δήμος αμέλησε την εφαρμογή των κανονισμών του για τον περιορισμό της λειτουργίας «της ληστρικής εταιρείας» και «συνθηκολόγησε με τις τακτικές εκφοβισμού της Uber όταν εισήλθε στην αγορά της Οτάβα. Ο δήμος υιοθέτησε μια ηττοπαθή και επιδοκιμαστική προσέγγιση στην είσοδο της Uber στην αγορά της Οτάβα», έγραψε ο Σμιθ στην 95σέλιδη απόφασή του. «Ένας πολυεθνικός γίγαντας εισέβαλε στην πόλη και λόγω του απροετοίμαστου δήμου και της έλλειψης προσπαθειών να αναπτύξει ένα σχέδιο για την επιβολή του κανονισμού του 2012, οι προσπάθειες επιβολής του νόμου κατά των οδηγών της Uber ήταν αναποτελεσματικές».

Ο Σμιθ είπε ότι ο δήμος αγνόησε τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας ταξί σχετικά με το τι θα συνέβαινε όταν η Uber ξεκινούσε τις δραστηριότητές της. «Αντί να συνεχίσει τη συνεργασία του με τη βιομηχανία ταξί για να πολεμήσει αυτή την ισχυρότατη, παράνομη, ληστρική εταιρεία, γνωστή ως Uber, ο δήμος αποφάσισε να εγκαταλείψει τον συνεργάτη του», έγραψε στην απόφασή του. «Ο δήμος επέλεξε στη συνέχεια μια αναποτελεσματική στρατηγική επιβολής που γνώριζε -ή έπρεπε να γνωρίζει- ότι θα αποτύγχανε».

Οι κύριοι ενάγοντες στην αγωγή είναι η Metro Taxi Ltd, η μητρική εταιρεία της Capital Taxi, και οι κάτοχοι αδειών ταξί Ισκάκ Μαΐλ και Μαρκ Αντρέ Γουέι. Ο Μαΐλ γεννήθηκε στο Αφγανιστάν, μετανάστευσε στον Καναδά ως ενήλικας και πήρε άδεια ταξί το 2013. Ο Γουέι είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ταξί Coventry Connections και πρόεδρος της Καναδικής Ένωσης Ταξί.

«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τον κλάδο. Είναι μια μεγάλη νίκη για το κράτος δικαίου. Αποδεικνύει ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας δεν μπορούν απλώς να εισβάλλουν σε μια πόλη και να διαταράσσουν μια βιομηχανία σε σημείο που σχεδόν να αποδεκατίζεται», δήλωσε ο Γουέι μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Όταν η Uber ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Οτάβα, το φθινόπωρο του 2014, υπήρχαν τέσσερις μεσίτες ταξί, ή εταιρείες αποστολής ταξί, και περίπου 768 κάτοχοι αδειών. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η αξία αυτών των αδειών παρουσίασε κάθετη πτώση μετά την άφιξη της Uber, κατά 137.000 έως 150.000 δολάρια.

Ο δικαστής συμφώνησε ότι οι εν λόγω άδειες ταξί ήταν περιουσιακά στοιχεία, ότι ο δήμος γνώριζε ότι διακινούνταν σε δευτερογενή αγορά και ότι «επέτρεψε σε αυτή τη δευτερογενή αγορά να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει, μην τροποποιώντας τον κανονισμό». Εξαιτίας αυτού, θα έπρεπε να γνωρίζει πώς θα επηρεαζόταν η αξία των αδειών με την είσοδο της Uber.

«Ακόμη και αν ο δήμος δεν ήλεγχε τη δευτερογενή αγορά, ούτε συμμετείχε στη διαπραγμάτευση των περιουσιακών στοιχείων, πιστεύω ότι ήταν ένας πρόθυμος συμμετέχων στη δευτερογενή αγορά», έγραψε ο Σμιθ. «Υπό τις περιστάσεις της παρούσας υπόθεσης, και δεδομένης της συμπεριφοράς του δήμου, είμαι της άποψης ότι θα ήταν ασυνείδητο να αναιρέσουμε την ευθύνη του».

«Υπήρξαν άνθρωποι που αγόρασαν μια άδεια για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και σε μια νύχτα τα έχασαν όλα. Έχασαν τα πάντα. Αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Γουέι. «Μια άδεια ταξί της Οτάβα αξίζει τώρα περίπου 10.000 δολάρια», είπε. Οι κάτοχοι αδειών, οι οποίοι νοίκιαζαν το αυτοκίνητό τους σε άλλους οδηγούς όταν δεν ήταν οι ίδιοι στο δρόμο, είδαν την επιχείρησή τους να καταρρέει καθώς οι πελάτες επέλεγαν να χρησιμοποιούν την Uber, η οποία επιδοτούσε το κόστος και υποτιμούσε τη βιομηχανία ταξί», επισήμανε. «Όλα αυτά εξανεμίστηκαν όταν ήρθε η Uber. Ο δήμος είπε: “Εσύ, οδηγέ ταξί, πρέπει να ακολουθήσεις όλους αυτούς τους κανόνες. Και εσύ, πλατφόρμα, μπορείς να ρυθμίζεις τον εαυτό σου”. Αυτό δεν έχει νόημα». Ο Γουέι κατέληξε λέγοντας ότι η βιομηχανία ταξί έχει προσαρμοστεί στους νέους κανόνες, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή.

Στην απόφασή του, ο δικαστής είπε ότι δεν τον ικανοποιεί το επιχείρημα του δήμου ότι ήταν ανίσχυρος να σταματήσει την Uber. «Ο δήμος διατείνεται ότι αν οι ενάγοντες υπέστησαν οποιαδήποτε ζημία, την οποία αρνείται, η ζημία αυτή ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που η Uber αποφάσισε να επεκταθεί στην Οτάβα», έγραψε ο δικαστής. «Διαφωνώ. Είμαι πεπεισμένος ότι ο δήμος προκάλεσε τις ζημίες των εναγόντων».

Οι οδηγοί ταξί στην αγωγή τους διεκδικούν 215 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Ο Σμιθ ανέβαλε την απόφαση σχετικά με αυτό το ζήτημα για μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ προέτρεψε τον δήμο και τους οδηγούς ταξί «να συζητήσουν την απόφασή του μεταξύ τους», και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θέλουν να επιστρέψουν στο δικαστήριο για τη συζήτηση επί του ποσού της αποζημίωσης που πρέπει να επιδικαστεί.

Ο Δήμος της Οτάβα ανακοίνωσε ότι «έλαβε την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση Metro Taxi και θα τη μελετήσει προσεκτικά προτού καθορίσει τα επόμενα βήματα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *