Κύπρος: Tελεσίγραφο στην κυβέρνηση και προαναγγελία κινητοποιήσεων από τους οδηγούς ταξί για τους πειρατές στα αεροδρόμια
Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 25 Μαΐου δίνουν στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί της Κύπρου, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα περιστατικά πειρατείας από παράνομους οδηγούς οι οποίοι κλέβουν τη δουλειά των επαγγελματιών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα reporter.com.cy. Oι Κύπριοι ταξιτζήδες καταγγέλλουν τις ίδιες τις Αρχές για τους μηδενικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι επόπτες ελέγχουν αποκλειστικά και μόνο τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, αγνοώντας επιδεικτικά τους παράνομους οδηγούς που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μέσα στα αεροδρόμια.
Φανερά απογοητευμένος από τα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Οδηγών Αστικών ταξί, Ντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, «το βασικό μας πρόβλημα είναι το ίδιο το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το οποίο φαίνεται να μην συνεργάζεται μαζί μας. Έχω προχωρήσει ήδη σε καταγγελίες με φωτογραφίες και αποδεικτικά στοιχεία και αυτό που μου έχουν πει είναι ότι μέτρα μπορούν να ληφθούν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και τον ίδιο τον υπουργό, αλλά δυστυχώς, βλέπουμε να μην γίνεται απολύτως τίποτα».
Σήμερα, όπως καταγγέλλουν οι οδηγοί ταξί, υπάρχουν πάνω από 100 οχήματα που κυκλοφορούν ως «ταξί», με τον κ. Κωνσταντίνου να τονίζει ότι, «εκτός του ότι κλέβουν την πελατεία μας, κλέβουν και το ίδιο το κράτος. Ακόμη και οι νόμιμες πλατφόρμες που λειτουργούν σήμερα, βλέπουμε ότι σε ώρες αιχμής αυξάνουν τις τιμές τους και δεν ελέγχονται από κανέναν. Τα όσα συμβαίνουν τα καταγγείλαμε και ενώπιον του υπουργού Μεταφορών, συμφώνησε και η πρόεδρος της Αρχής Αδειών μαζί μας, αλλά δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παράνομων οδηγών που πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και αφού σταθμεύσουν στον χώρο των αναχωρήσεων, κατεβαίνουν από το ασανσέρ και κρατώντας ταμπέλες στα χέρια τους αναμένουν πελάτες, χωρίς να τους ελέγχει κανείς. «Είναι στο έλεος του Θεού όλα. Η πρακτική αυτή καταγγέλλεται εδώ και χρόνια αλλά δεν ιδρώνει τ’ αυτί τους. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας επόπτης καθημερινώς στα αεροδρόμια για να ελέγχει τους παράνομους οδηγούς», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Μάλιστα, είναι καθημερινές οι καταγγελίες στον πρόεδρο της ομοσπονδίας από συναδέλφους του επαγγελματίες, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, θέλουν να γίνουν και εκείνοι παράνομοι. «Γιατί, πολύ απλά, η διαφορά μας με ένα παράνομο οδηγό είναι 7.000 ευρώ, μόνο οι ασφάλειες που καλούμαστε να πληρώσουμε, εκτός από το πετρέλαιο. Όταν καλούμαστε να πληρώσουμε 1.000 ευρώ ασφάλεια για να καλύπτονται και οι επιβάτες μας, ενώ αυτοί δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα, αντιλαμβάνεστε την αδικία που υπάρχει».
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως ανάμεσα στους πειρατές, υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι οδηγοί οι οποίοι, αφού φθάσουν από τα κατεχόμενα, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και εξυπηρετούν κόσμο, χωρίς κανένα έλεγχο. «Η μόνη ασφάλεια που καλύπτει τα οχήματα είναι η κοινοπραξία που ανήκει στο κράτος. Και ρωτάμε: πώς γίνεται να ασφαλίζονται οι Τουρκοκύπριοι που κυκλοφορούν; Κάνουν μια ασφάλεια στα οδοφράγματα της τάξεως των 150 ευρώ και απλά περνάνε. Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι εάν γίνει ατύχημα, ποιος θα καλύψει τους πελάτες εάν κτυπήσουν και ποιος θα φέρει ευθύνη;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που λειτουργούν στην Κύπρο φαίνεται ότι εξυπηρετούν ευκολότερα πελάτες και γι’ αυτό τον λόγο εδραιώθηκαν τόσο γρήγορα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Οι τιμές τους δεν είναι πιο φθηνές από αυτές των ταξί, αλλά επειδή λειτουργούν μέσω διαδικτύου, εξυπηρετούν πιο εύκολα ξένους, όπως Ρώσους και Ισραηλίτες, ενώ δεν χρησιμοποιούν καν ταξίμετρα», καταγγέλλει ο κ. Κωνσταντίνου.