Iσπανία: Αγωγή του κλάδου ταξί κατά των VTC για απάτη κατά του Δημοσίου οδηγείται σε δίκη

Δικαστήριο της Μαδρίτης έκανε δεκτή τη μήνυση που κατέθεσαν το Taxi Project και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Ταξί της Μαδρίτης κατά δώδεκα εταιρειών ενοικιαζόμενων οχημάτων με οδηγό (VTC) που κατηγορούνται για παρατυπίες στον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους.

Οι οδηγοί ταξί κατηγορούν τις εν λόγω εταιρείες ότι ανέθεσαν οχήματα σε άδειες VTC χωρίς να αλλάξουν τον κωδικό ταξινόμησής τους στο δελτίο τεχνικών δεδομένων και στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, γεγονός που συνιστά έγκλημα ψευδούς τεκμηρίωσης και απάτης. Εκτός από την αποδοχή της καταγγελίας, οι οδηγοί ταξί ζητούσαν επίσης από το δικαστήριο να καταθέσουν ορισμένα στελέχη του ομίλου Auro, καθώς και πρώην στελέχη της Tuenti, όπως οι επιχειρηματίες Χούγκο Αρέβαλο, Φέλιξ Λουίς Ερνάντεζ και Αλεξάντερ Ντένζελ Ζαρίν.

Σύμφωνα με τις ενώσεις, οι  εταιρείες VTC καταστρατηγούν τους υποχρεωτικούς ετήσιους τεχνικούς ελέγχους, ενώ χρησιμοποιούν και οχήματα leasing με παράτυπους κωδικούς ταξινόμησης. Με αυτή τη φόρμουλα, υποστηρίζουν, «εξοικονομούν το 60% του κόστους των ελέγχων σε σύγκριση με τον τομέα των ταξί». Καταγγέλλουν, συγκεκριμένα, ότι τα VTC αυτών των εταιρειών άλλαξαν την μπλε πινακίδα κυκλοφορίας που πρέπει να φέρουν βάσει νόμου, καθώς πρόκειται για οχήματα ενοικίασης με οδηγό, με μια λευκή πινακίδα κυκλοφορίας, όπως αυτή που φέρουν τα ιδιωτικά οχήματα ή τα οχήματα ενοικίασης χωρίς οδηγό, για να περνούν τους τεχνικούς ελέγχους.

«Με αυτές τις πρακτικές, οι διοικήσεις εισέπραξαν λιγότερους φόρους και, εκτός του ότι πρόκειται για μια δόλια πρακτική, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών τους. Εάν ένα όχημα που ανήκει σε αυτές τις πλατφόρμες εμπλακεί σε ατύχημα, θα ήταν πολύ περίπλοκο για τους χρήστες να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που επιβάλλουν οι κανονισμοί», εξηγεί ο Χούλιο Σανζ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξί.

Από την πλευρά του, ο Τίτο Άλβαρεζ, συντονιστής του Taxi Project, επισήμανε ότι «έχει μπουχτίσει» από την ολιγωρία που επιδεικνύουν ορισμένα θεσμικά όργανα. Ο Άλβαρεζ καταγγέλλει «την έγκριση της διοίκησης της Κοινότητας της Μαδρίτης και της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας των παράνομων πρακτικών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες VTC».

Οι δύο οργανώσεις του κλάδου δηλώνουν ότι αυτή η αγωγή «είναι η αρχή μιας σειράς νομικών καταγγελιών κατά των εν λόγω πλατφορμών, οι οποίες συστηματικά δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς περί μεταφορών στη συντριπτική πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας» και θεωρούν ότι η παραπομπή σε δίκη των εταιρειών VTC αποτελεί σημείο καμπής στην αντιπαράθεση μεταξύ των πλατφορμών με τον τομέα του ταξί.

«Ο δικαστής βλέπει πολλές ενδείξεις για το έγκλημα της ψευδούς τεκμηρίωσης και της απάτης», δήλωσε ο Άλβαρεζ. «Ένα VTC πρέπει να συνάψει ασφάλιση αστικής ευθύνης μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ, με καλύψεις παρόμοιες με αυτές των ταξί. Πρέπει να περάσουν έναν πολύ πιο αυστηρό τεχνικό έλεγχο απ’ ό,τι ένα ιδιωτικό ή ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, και αυτό που έχει συμβεί είναι ότι 4.000 VTC από αυτές τις εταιρείες έχουν συνάψει ασφαλιστικά συμβόλαια σε πολύ χαμηλή τιμή, που δεν καλύπτουν τους επιβάτες, ενώ περνούν από τεχνικό έλεγχο με την περιοδικότητα ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου και όχι ως VTC, που είναι η δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται. Πρόκειται για μια διαχρονική απάτη: εξαπατούν και παραποιούν δημόσια έγγραφα εδώ και χρόνια», καταλήγει.

Οι διαχειριστές των εν λόγω εταιρειών έχουν κληθεί να λάβουν γνώση της μήνυσης στις 12 Μαΐου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...