Βιέννη: Αναβάθμιση τιμών και ποιότητας για τα ταξί, με φορολογικό ταξίμετρο, κάρτες οδηγών, κωδικούς QR

Το ισχύον τιμολόγιο ταξί για το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης δεν είχε ακόμη τεθεί σε ισχύ, όταν μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Επιμελητηρίου και του Δήμου άρχισε να συζητά το νέο νομικό πλαίσιο και τα πρότυπα ποιότητας για τη βιομηχανία. Η ομάδα εργασίας συμβουλεύτηκε εμπειρογνώμονες από τους τομείς της οικονομίας, της κινητικότητας και των ταξί και μαζί κατάρτισαν μια επιστημονική μελέτη. Οι εμπειρογνώμονες έθεσαν στόχο «να καταστήσουν τον κλάδο των ταξί κατάλληλο για το μέλλον». Τώρα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες αλλαγές:
Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται στο εσωτερικό κάθε ταξί να υπάρχει ένας κωδικός QR που θα επιτρέπει στους επιβάτες να λαμβάνουν νομικές πληροφορίες σχετικά με τις επιβατικές μεταφορές, όπως η υποχρέωση μεταφοράς που ισχύει στις πόλεις ή η υποχρέωση των εταιρειών ταξί να επιτρέπουν την πληρωμή με κάρτα. Επιπλέον, οι προτάσεις και τα παράπονα μπορούν να υποβάλλονται απευθείας μέσω του κωδικού QR.

Μια άλλη συνιστώσα για την αναβάθμιση της ποιότητα της βιομηχανίας ταξί είναι η περαιτέρω προώθηση της απαλλαγής του στόλου των ταξί της Βιέννης από τις εκπομπές άνθρακα, δηλαδή οι προσπάθειες για τη διάθεση στην αγορά περισσότερων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος της Βιέννης, μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο, άνοιξε ένα χρηματοδοτικό κονδύλι ύψους 7 εκατ. ευρώ για να διευκολύνει τη λειτουργία των ηλεκτρικών ταξί στο μέλλον.

Τα θέματα του μισθολογικού και κοινωνικού ντάμπινγκ καθώς και του δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αγορά αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο των ταξί, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει πρώτα να βελτιωθούν οι ομοσπονδιακοί νόμοι. Τρεις καινοτομίες έχουν ως στόχο να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα: ένα υποχρεωτικό φορολογικό ταξίμετρο για τις «διαδρομές με κλήση στο δρόμο» (διαδρομές που δεν πραγματοποιούνται με παραγγελία μέσω τηλεφώνου ή εφαρμογής, αλλά με κράτηση στο δρόμο ή με επιβίβαση στην πιάτσα ταξί), μια συνδεδεμένη κάρτα οδηγού και μια αυτόματη μεταφορά δεδομένων στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές αρχές.

Το Εργατικό Επιμελητήριο έχει εργαστεί κυρίως για τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων στον κλάδο και για μια πιο δίκαιη τιμή για τους επιβάτες. Η απαλλαγή του στόλου των ταξί από τις εκπομπές άνθρακα αποτελεί επίσης ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας και θα είναι ένα ακόμη βήμα της Βιέννης προς την κλιματική ουδετερότητα.

Δεδομένου ότι η βιεννέζικη βιομηχανία ταξί, όπως και στις γερμανικές πόλεις και περιοχές, αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, μεγάλα ποσοστά πληθωρισμού και αυξανόμενο κόστος καυσίμων, είναι επίσης επείγουσα η ανάγκη προσαρμογής του τιμολογίου ταξί, το οποίο ισχύει από τις 19 Μαρτίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει αυξηθεί κατά 16,6%.

Ο Δήμος της Βιέννης κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσε μεσοσταθμική αύξηση του τιμολογίου κατά 15,2%, με έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...