Ολλανδία: Το Εφετείο του Άμστερνταμ εκδίδει προσωρινή απόφαση υπέρ των οδηγών της Uber και ζητεί γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο

Η μακροχρόνια μάχη της Uber Technologies Inc. με το ολλανδικό εργατικό συνδικάτο FNV θα τραβήξει σε μάκρος, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας καλείται να γνωμοδοτήσει στο κρίσιμο ζήτημα του κατά πόσον οι οδηγοί της αμερικανικής πολυεθνικής και άλλοι εργαζόμενοι στην οικονομία της πλατφόρμας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι με εκτεταμένα νομικά δικαιώματα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

\"\"

Το Εφετείο του Άμστερνταμ εξέδωσε σήμερα προσωρινή απόφαση υπέρ του FNV, αναφέροντας ότι είναι «εξαιρετικά ανεπιθύμητο» η εργασία στην Uber να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι οδηγοί να δικαιούνται την προστασία της εργατικής νομοθεσίας της χώρας ενώ άλλοι όχι και ζήτησε καθοδήγηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας, λόγω της «μεγάλης κοινωνικής και νομικής σημασίας» αυτού του ζητήματος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Το δικαστήριο δήλωσε ότι τα ερωτήματά του αφορούν τον ρόλο της επιχειρηματικότητας στην αξιολόγηση μιας σχέσης εργασίας και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον καθορισμό μιας τέτοιας σχέσης για μια ομάδα εργαζομένων.

\"\"

Εκπρόσωπος του FNV δήλωσε ικανοποιημένος με την εξέλιξη, αν και, όπως διευκρινίζει, η αναμονή της γνωμοδότησης από το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει στην Uber το περιθώριο να συνεχίσει τις παράνομες πρακτικές της της: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή απόφαση. Σε όλα σχεδόν τα σημεία, το δικαστήριο αποφαίνεται υπέρ μας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οδηγοί είναι εργαζόμενοι. Εάν αυτό είναι το συμπέρασμα, η Uber πρέπει να εφαρμόσει τη συλλογική σύμβαση. Λυπούμαστε που δεν υπάρχει τώρα οριστική απόφαση αλλά το δικαστήριο θέτει ερωτήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι όμως κατανοητό. Από την αρχή είπαμε ότι η Uber είναι εργοδότης. Η Uber δεν κερδίζει σχεδόν ποτέ δικαστικές υποθέσεις, ούτε σε άλλες χώρες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις προκειμένου να διατηρούν το μοντέλο εσόδων τους εις βάρος των οδηγών. Σε αυτόν τον βαθμό, η καθυστέρηση που παρατηρείται τώρα είναι νερό στον μύλο της Uber. Καλούμε την κυβέρνηση να αρχίσει επιτέλους να τιμωρεί την ψευδή αυτοαπασχόληση. Τα λίγο-πολύ τεχνικά ερωτήματα που θέτει το δικαστήριο αποτελούν τροφή για τους δικηγόρους, αλλά η σημερινή απόφαση δεν αφήνει καμία αμφιβολία: ο τρόπος εργασίας της Uber, με απόλυτη ανασφάλεια και στέρηση των δικαιωμάτων των οδηγών, δεν επιτρέπεται στην Ολλανδία. Είναι κάτι για το οποίο τα συνδικάτα αγωνίζονται εδώ και χρόνια.

Θα συζητήσουμε με τους οδηγούς σήμερα το βράδυ και τις επόμενες ημέρες τι σημαίνει αυτή η απόφαση. Από τη στιγμή που επαναστάτησαν κατά του τρόπου εργασίας της Uber, έδειξαν ότι ενωμένοι όλοι μαζί είστε ισχυροί και μπορούμε να νικήσουμε μεγάλες πλατφόρμες με δισεκατομμύρια δολάρια πίσω τους. Δυστυχώς, τώρα θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά στο τέλος θα νικήσουμε», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...