Η κρατική βοήθεια προς τους ταξιτζήδες και τα επιδόματα πανδημίας στις Η.Π.Α δεν φτάνουν ούτε για τρόφιμα

50 οδηγοί ταξί έχασαν την ζωή τους από τον covid-19

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. προκειμένου να ανακουφίσει τους εργαζόμενους που λόγω πανδημίας ή έχασαν την δουλειά τους ή δεν μπορούν να εργαστούν προσωρινά, εκπόνησε και ψήφισε κάποια προγράμματα οικονομικής στήριξης.

  •  Το Unemployment Insurance  (UI) είναι ένα πρόγραμμα που δίνει χρήματα κάθε εβδομάδα σε υπαλλήλους που χάνουν τις δουλειές τους. Αυτό  αφορά τους εργαζομένους και πληρώνεται από το κράτος, το οποίο συγκεντρώνει τα χρήματα από τους εργοδότες. Κάθε κράτος έχει τους  δικούς  του κανόνες για τα μέγιστα χρήματα κάθε εβδομάδα και για το ποιος είναι επιλέξιμος για μερική ανεργία.
  • Το CALLED PANDEMIC UNPLOPTION ASSISTANCE (PUA) είναι ένα ειδικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε  από το Κογκρέσο έτσι ώστε ανεξάρτητοι εργαζόμενοι , αυτοαπασχολούμενοι  και ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν  να λάβουν οικονομική υποστήριξη λόγω απώλειας θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Κογκρέσο δίνει τα χρήματα στις Πολιτείες  για να τα διανείμει στους δικαιούχους.
  • Το COMPENSATION (PUC) είναι ένα ειδικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα από  το Κογκρέσο για να δώσει  επιπλέον 600 $ την εβδομάδα σε όλους τους εργαζομένους που λαμβάνουν κανονική ανεργία από το κράτος ή PUA από τις 5 Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου.  Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτηση στην πολιτεία όπου εργάζονται – όχι στον τόπο όπου ζουν. Στη Νέα Υόρκη, το μέγιστο εβδομαδιαίο όφελος είναι 504 $.

• Το NYS UI και το PUA είναι δύο  ίδια προγράμματα. Ο εργαζόμενος  θα πάρει ή  το ένα ή το άλλο, όχι και τα δύο. Το μέγιστο  ποσό στη Νέα Υόρκη  είναι 504 $ / εβδομάδα.

• Η αποζημίωση πανδημίας ανεργίας (PUC) είναι  επιπλέον 600 $ και όλοι θα το λάβουν αυτόματα στους λογαριασμούς τους για κάθε εβδομάδα ανεργίας από τις  5 Απριλίου 2020 και 31 Ιουλίου 2020.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι – Δικαιολογητικά του αιτούντος

• Απαιτείται  άδεια εργασίας

•Πιστοποίηση   ότι ο αιτών εργάζονταν κάποια στιγμή τους τελευταίους 18 μήνες

• Πρέπει τώρα να είναι «άνεργος»

Πώς ορίζει η κυβέρνηση τους «άνεργους»:

• Δεν εργάζεται λόγω πανδημίας, η εταιρεία έκλεισε ή ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω έλλειψης εργασίας

• Εργάστηκε για 3 ή λιγότερες ημέρες ή έχει ακαθάριστο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 504 $ την εβδομάδα

How Much Can You Receive:

31 Ιανουαρίου 2020 έως  31 Ιουλίου 2020:5 Απριλίου 2020  έως 31 Ιουλίου 2020:1 Αυγούστου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020:
Μεγαλύτερο ποσό : $504 (UI ή PUA)Μέγιστο ποσό: $504 (UI or PUA) + $600 (PUC)Μέγιστο ποσό : $504 (UI ή PUA)
Μικρότερο ποσό: $104 (UI) ή $182 (PUA)Μίνιμουμ ποσό: $104 (UI) ή  $182 (PUA) + $600 (PUC)Μίνιμουμ ποσό : $104 (UI) or $182 (PUA)

• Οι  οδηγοί των εφαρμογών  και άλλοι οδηγοί FHV, που θεωρούνται υπάλληλοι, βάσει του νόμου περί ανεργίας, θα πληρώνονται μέσω του τακτικού Ταμείου Ανεργίας του κράτους, το οποίο εξετάζει τα ακαθάριστα κέρδη.

• Οι οδηγοί των κίτρινων ταξί   και οδηγοί Greencab  θεωρούνται ανεξάρτητοι εργολάβοι, θα πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων  πανδημικής ανεργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

• Οι οδηγοί εφαρμογών και FHV (ενοικιαζόμενα με οδηγό)  θα πάρουν  504 $ για κάθε εβδομάδα που δεν εργάζονται  καθόλου.

• Οι οδηγοί  τωνYellow και Greencab  (κίτρινα και πράσινα ταξί)  μπορούν να πληρώνονται 504 $ για κάθε εβδομάδα που δεν εργάζονται καθόλου. Όσοι εργάζονται για 3 ημέρες ή λιγότερο ή  έχουν  μεικτό εισόδημα λιγότερο από  504 $ θα μπορούν  να πάρουν από   182 $ έως 504 $ • Όλοι οι οδηγοί θα πληρώνονται επιπλέον 600 $ την εβδομάδα μεταξύ 5 Απριλίου έως 31 Ιουλίου έως αντιστάθμιση ανεργίας  λόγω πανδημίας (PUC). Ο εργαζόμενος  θα λάβει  600 $ την εβδομάδα, ακόμη κι αν επιστρέψει στην εργασία με μερική απασχόληση (3 ημέρες ή λιγότερο, ή με εισόδημα  μεικτά 504 $ / εβδομάδα) οποιαδήποτε στιγμή έως τις 31 Ιουλίου

• Η πρώτη ημερομηνία του επιδόματός  θα είναι η τελευταία ημέρα εργασίας και όχι η ημερομηνία κατάθεσης.

Τραγική κατάσταση

Στη Νέα Υόρκη χιλιάδες οδηγοί έχουν σταματήσει να εργάζονται. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, περίπου 3.660 οδηγοί ταξί βρίσκονταν ακόμη στο δρόμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του MTBOT. Τώρα ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος   από 600.  Χιλιάδες έχουν εγγραφεί για να παραδίδουν γεύματα σε άρρωστους ή ηλικιωμένους κατοίκους για 53 $ ανά διαδρομή, ως μέρος ενός νέου προγράμματος σε όλη την πόλη που προορίζεται να βοηθήσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και να προσφέρει στους οδηγούς περισσότερα χρήματα.

Μια νέα έρευνα της  Taxi Workers Alliance (NYTWA), η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 23.000 οδηγούς ταξί και εφαρμογών rideshare, διαπίστωσε ότι πάνω από το 82% των οδηγών έχουν εξαντλήσει  τα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα ή λένε ότι θα φτάσουν σύντομα σε αυτό το σημείο. Από τους 919 οδηγούς που ρωτήθηκαν, περισσότεροι από 700 δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο ή την υποθήκη τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το Independent Drivers Guild, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερους από 80.000 οδηγούς προς ενοικίαση στην πόλη, δήλωσε ότι το 45% των μελών του στα τέλη Απριλίου ζήτησε βοήθεια για την εξασφάλιση τροφής. Σχεδόν το 70% των οδηγών δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο ή την υποθήκη τον Απρίλιο, ενώ περισσότεροι λένε ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τον Μάιο. Η TLC  (αρμόδια δημοτική αρχή για τα ταξί) είπε ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί τον αριθμό θανάτων, αλλά ο Bhairavi Desai, εκτελεστικός διευθυντής της NYTWA, λέει ότι τουλάχιστον 50 οδηγοί έχουν πεθάνει από το COVID-19 μέχρι στιγμής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...