Αυστραλία: Η κυβέρνηση της Αδελαΐδας επαναγοράζει άδειες ταξί με 200.000 δολάρια, λόγω απομείωσης της αξίας τους μετά την εμφάνιση της Uber

Στους ιδιοκτήτες ταξί της Αδελαΐδας των οποίων οι άδειες οδήγησης έπεσαν κατακόρυφα σε αξία λόγω του συντριπτικού αντίκτυπου της εισόδου της Uber στον τομέα των μεταφορών, η τοπική κυβέρνηση θα προσφέρει 200.000 δολάρια στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος επαναγοράς αδειών.

Η μεταρρύθμιση είναι μία από τις πολλές σημαντικές αλλαγές που προτείνονται ύστερα από επταετή πολιτειακή αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει επίσης την άρση των εμποδίων για τη λειτουργία εταιρειών rideshare και ταξί σε περιφερειακές περιοχές, την ενίσχυση της ασφάλειας, την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των υπηρεσιών για επιβάτες με αναπηρίες.

Η αναθεώρηση παρουσιάστηκε χθες, με την κυβέρνηση να προτείνει την αναμόρφωση των ρυθμίσεων για τις άδειες, καταργώντας το ανώτατο όριο στον αριθμό των ταξί που επιτρέπεται να λειτουργούν στην Αδελαΐδα.

Η αξία των αδειών ταξί έπεσε από 375.000 δολάρια τη δεκαετία του 1990 σε 10.000 δολάρια τα τελευταία χρόνια καθώς η ζήτηση για την υπηρεσία μειώθηκε σε λιγότερο από το μισό, μετά την -αμφιλεγόμενη- έναρξη λειτουργίας της Uber στην αγορά της Αδελαΐδας, στα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξί της Αδελαΐδας, Τζον Τρέινερ, δήλωσε ότι η Uber είχε «απολύτως καταστροφικές συνέπειες» για τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι επένδυσαν σε άδειες αλλά έχασαν αυτό που «υποτίθεται ότι ήταν η σύνταξή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις έπρεπε να δανειστούν αυτά τα χρήματα, να υποθηκεύσουν το σπίτι τους – πολλοί από αυτούς τα έχασαν ως αποτέλεσμα της ξαφνικής υποτίμησης των αδειών μετά την είσοδο της Uber. Έχουμε ανθρώπους που εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι τα 70 και τα 80 τους χρόνια προκειμένου να επιβιώσουν». Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν και δεν υποστηρίζει «τα πάντα» στην αναθεώρηση, είναι «ευγνώμων» που οι οδηγοί θα λάβουν κάποιας μορφής αποζημίωση.

Σύμφωνα με την πρόταση επαναγοράς, στους τοπικούς φορείς που αγόρασαν άδειες μητροπολιτικών ταξί πριν από την άφιξη της Uber θα προσφέρονται 200.000 δολάρια για την πρώτη άδεια και 10.000 δολάρια για τις επόμενες, μέχρι συνολικά έξι οχήματα.

Οι κάτοχοι αδειών για προσβάσιμα ταξί -τα οποία εξυπηρετούν επιβάτες με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια και σκούτερ- θα λάβουν 100.000 δολάρια για την πρώτη άδεια και 10.000 δολάρια για κάθε επόμενη.

Το 2019, η Uber και άλλες υπηρεσίες κινητικότητας σταμάτησαν να δέχονται ναύλους στην κοιλάδα Μπαρόσα και στους λόφους της Αδελαΐδας, οι οποίες θεωρήθηκαν ότι βρίσκονται εκτός της «ενεργής» περιοχής της υπηρεσίας. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών Τομ Κουτσαντώνης δήλωσε ότι αυτό θα αντιστραφεί και οι πλατφόρμες θα επιτραπεί να λειτουργούν σε ολόκληρη την πολιτεία. «Καταργούμε το μητροπολιτικό όριο για την Uber για να διασφαλίσουμε ότι οι περιφερειακές περιοχές μπορούν να απολαμβάνουν το όφελος των υπηρεσιών της», δήλωσε. «Στην κοιλάδα Μπαρόσα ή στους λόφους της Αδελαΐδας ή στην κοιλάδα Κλερ ή όπου αλλού θέλει να δραστηριοποιηθεί η Uber, μπορεί να πάει και να λειτουργήσει».

Σε ανακοίνωσή της, η Uber δήλωσε «ευχαριστημένη» από την αλλαγή, λέγοντας ότι θα ωφελήσει τους οδηγούς και θα δώσει στους επιβάτες της περιφέρειας «τις ίδιες ευκαιρίες επιλογής με τους κατοίκους της Αδελαΐδας».

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για ένα νέο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για τα προσαρμοσμένα ταξί, αλλά δήλωσε ότι είναι αναγκαία μια «θεμελιώδης αλλαγή» στον τρόπο λειτουργίας τους, λόγω του υψηλού επιπέδου ανεκπλήρωτης ζήτησης, καθώς σχεδόν 7.000 επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους περίμεναν πάνω από μισή ώρα για να φτάσει ένα ταξί πρόσβασης. «Υπάρχουν οδηγοί προσαρμοσμένων ταξί που κερδίζουν πάνω από 200.000 δολάρια ετησίως, αλλά υπάρχει πρόβλημα εύρεσης ταξί για ανθρώπους που απλά δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους επειδή έχουν αναπηρία», δήλωσε ο Κουτσαντώνης. «Υπήρξαν 51 περιπτώσεις οδηγών που χρέωναν παράνομα τέλη ανύψωσης του αμαξιδίου, με συνολικά 91 διπλές προσαυξήσεις να καταγράφονται καθ’ όλη αυτή την περίοδο», επισήμανε.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση του τέλους μεταφοράς επιβατών, το οποίο θεσπίστηκε το 2017. Το τέλος αναμένεται να διπλασιαστεί, από 1 σε 2 δολάρια.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης αρμόδιος για τις μεταφορές Μπεν Χουντ δήλωσε ότι η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με νέο φόρο. «Η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών αγνόησε τελείως τη βιομηχανία ταξί, όταν ήρθε η Uber σε αυτή την πολιτεία και τώρα ο υπουργός Κουτσαντώνης μετακυλίει την κόστος του πακέτου μεταρρυθμίσεων στους Νοτιοαυστραλούς», κατήγγειλε.

Ωστόσο, ο Κουτσαντώνης δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν συνολικά πτωτική επίδραση στις τιμές των ναύλων. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η άρση των ανώτατων ορίων στον αριθμό των ταξί θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπερτιμολόγησης στον τομέα των πλατφορμών. «Αυτό που βλέπουμε με τις πλατφόρμες είναι ότι οι τιμές τους αυξάνονται αιφνιδιαστικά. Για παράδειγμα, οι χρήστες που έρχονται από το αεροδρόμιο της Αδελαΐδας στην πόλη πληρώνουν ναύλους έως και 70 δολάρια, ενώ το κόστος θα έπρεπε να είναι 22 δολάρια», είπε. «Τα ταξί δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν επειδή δεν είναι αρκετά. Αυτή είναι μια ευκαιρία για να έχουμε πραγματικό ανταγωνισμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *