Τίτο Άλβαρεζ: «Η ρύθμιση των πλατφορμών προϋπόθεση για την επιβίωση του ταξί»

Ο Tίτο Άλβαρεζ, ηγέτης της ένωσης Elite Taxi Barcelona, έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Ισπανία από την επ’ αόριστον απεργία των ταξί του 2019 κατά των κανονισμών που επεξεργαζόταν η τοπική κυβέρνηση για να ρυθμίσει τη δραστηριότητα πλατφορμών όπως η Uber και η Cabify, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του κλάδου των ταξί. Πρόσφατα βρέθηκε μαζί με τους συνεργάτες του στην Ίμπιζα προκειμένου να συναντηθεί με τον επίτροπο Μεταφορών του νησιού, Ρομπέρτο Αλγκάμπα, στον οποίο παρουσίασε τις λεπτομέρειες του νόμου για τα ταξί που επεξεργάζεται η Καταλονία και έδωσε συνέντευξη σε τοπικό μέσο.

Τι ήρθατε να πείτε στον επίτροπο Μεταφορών;

Αυτό που ήρθαμε να κάνουμε είναι να φέρουμε όλες αυτές τις νέες ιδέες που θα εφαρμοστούν στον νέο καταλανικό νόμο για τα ταξί, ο οποίος θα έχει τέσσερις πυλώνες. Το ταξί θα έχει μια ενημέρωση για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του τομέα και, πάνω απ’ όλα, τον έλεγχο. Το παραδοσιακό ενοικιαζόμενο όχημα (VTC) θα ονομάζεται πλέον gran turismo, ενώ το VTC που έχει εγκριθεί από το κράτος θα μπορεί να κάνει μόνο υπεραστικές διαδρομές και, το σημαντικότερο, θα ρυθμιστεί ο διαχειριστής τους. Οι πλατφόρμες έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αν όλα εκτός από τον χειριστή ρυθμίζονται, είναι άχρηστα. Το καθεστώς επικοινωνίας θα αλλάξει σε καθεστώς αδειοδότησης. Αυτή τη στιγμή, οπουδήποτε στη χώρα, αν είμαι μια εφαρμογή που θέλει να λειτουργήσει με ταξί ή VTC, χρειάζομαι μόνο μια υπεύθυνη δήλωση και παίρνω τα οχήματα. Αυτό θα αλλάξει. Θα θεσπιστεί καθεστώς αδειοδότησης και θα είναι απαραίτητο να πληροίς μια σειρά από προϋποθέσεις για να σου το δώσουν, όπως όταν ζητάς ταξί ή VTC. Κι αν δεν τις τηρείς, μπορούν να σου το πάρουν. Και αυτό θα δώσει στη διοίκηση εργαλεία ελέγχου, γιατί τώρα δεν μπορούν – όσο και αν θέλουν. Στη Βαρκελώνη υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 φάκελοι κυρώσεων ανοιχτοί και συνεχίζουν να λειτουργούν γιατί τους συμφέρει περισσότερο να παρανομούν. Είναι ταμεία που έχουν απεριόριστα χρήματα και έρχονται να διαλύσουν την αγορά.

Πώς έχει επηρεάσει η εξάπλωση των VTC τη Βαρκελώνη;

Στη Βαρκελώνη τα πάμε αρκετά καλά. Οι πλατφόρμες VTC υποφέρουν. Η Elite Barcelona είναι  εχθρός όλων των πλατφορμών. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αυτό που τους συμβαίνει στην Καταλονία δεν τους συμβαίνει πουθενά αλλού.

Γιατί;

Επειδή τα πράγματα γίνονται καλά. Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι κομμουνιστής ή φιλελεύθερος, αν είσαι από το Podemos ή το PP. Οι πόλεις είναι πεπερασμένες, έχουν όρια, δεν μπορείς να απελευθερώσεις τα αυτοκίνητα που θα παρέχουν υπηρεσίες γιατί κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει. Αν υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος στις πόλεις, δεν μπορείς να βγάλεις περισσότερα οχήματα. Αυτό μπορεί να το καταλάβει και ένα δεκάχρονο. Πρέπει να περιορίσεις και να ρυθμίσεις. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρυθμιστεί είναι οι πλατφόρμες, οι οποίες είναι αυτές που ελέγχουν τα πάντα. Σε αυτό το καθεστώς αδειοδότησης, τα οχήματα των πλατφορμών, είτε αυτόνομα είτε με στόλο, θα πρέπει να έχουν όλες τις απαιτούμενες άδειες για να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες. Εάν όχι, θα τους αφαιρείται η άδεια. Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν σε αυτό και ότι η πόλη δεν θα γίνει ζούγκλα. Και μάλιστα μια ζούγκλα που θα είναι λιγότερο βολική για τον καταναλωτή. Όταν θα υπάρχει αυτή η αγορά με όρια, θα αρχίσουμε να ανταγωνιζόμαστε με τους ίδιους όρους. Οι πλατφόρμες έχουν έρθει εδώ για να κάνουν δουλειές, όχι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Σε κάθε διαδρομή αναζητούν την υψηλότερη κερδοφορία. Η κινητικότητα είναι δικαίωμα, όχι αγορά. Και το μόνο πράγμα που εγγυάται ότι αυτό το δικαίωμα θα συνεχίσει να δίνεται είναι το ταξί.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι καλή ή κακή για το ταξί;

Αυτό που λέει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ταξί δεν αποτελεί επιτακτικό λόγο γενικού συμφέροντος και ότι, για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία εγκατάστασης των VTC. Το λέμε εδώ και χρόνια και για το λόγο αυτό στην Καταλονία πάντα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Από την άλλη πλευρά, τα VTC μπορούν να περιοριστούν για περιβαλλοντικούς λόγους, κυκλοφοριακή συμφόρηση, κατάληψη δημόσιου χώρου. Αυτοί είναι λόγοι γενικού ενδιαφέροντος. Η Uber είναι πολύ επικίνδυνη. Στη Βαρκελώνη καταφέραμε να τους σταματήσουμε επειδή ο κλάδος συσπειρώθηκε και ήταν πολύ επιφυλακτικός. Ένα από τα σημεία-κλειδιά για τη νίκη των ταξί στη Βαρκελώνη είναι ότι έχουμε μια μητροπολιτική περιοχή με 36 δήμους. Όλες οι υπηρεσίες μεταφοράς που ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτή την περιοχή θεωρούνται αστικές. Όσο μεγαλύτερη η περιοχή, τόσο χειρότερα για τα VTC. Όμως και το ταξί πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί να θέλει να διώξει τα VTC και το ταξί να παραμείνει το ίδιο. Όταν είσαι μια δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας, δεν μπορείς να αφήνεις τον κόσμο ξεκρέμαστο, κάτι που συμβαίνει. Στη Βαρκελώνη δίνουμε τεράστιες μάχες γι’ αυτό το θέμα. Αν αποδέχεσαι μια υπηρεσία σε μια εφαρμογή, κάποιος θα σου τη ζητήσει. Αν αυτό δεν αλλάξει στο μυαλό του οδηγού ταξί, όλα θα αποτύχουν.

Θα πρέπει ο νόμος να είναι αυστηρός;

Στην Καταλονία, οι οδηγοί ταξί που εφαρμόζουν τιμές που δεν είναι σωστές ή χρεώνουν προσαύξηση στον πελάτη και συλλαμβάνονται πληρώνουν πρόστιμο 4.000 ευρώ, το όχημα κατάσχεται και θα πρέπει να πληρώσουν 2.000 ευρώ επιπλέον για να το πάρουν πίσω. Ένας οδηγός ταξί που κλέβει είναι πολύ χειρότερος από έναν πειρατή. Πρέπει να τιμωρηθεί. Είμαστε κάθετοι σε αυτό το θέμα. Θεωρούμε επίσης ότι τα VTC, είτε είναι πλατφόρμα είτε όχι, θα πρέπει να περνούν εξετάσεις, γιατί δεν μεταφέρουν πακέτα αλλά ανθρώπους. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Θα πρέπει να τηρείται η 30λεπτη προπαραγγελία για τις υπηρεσίες VTC;

Η προκράτηση, κατά τη γνώμη μας, μετράει μέρες. Η αναλογία μιας άδειας VTC για κάθε 30 ταξί ξέραμε όλοι ότι θα καταπέσει. Στην Καταλονία αρχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο Β. Και αφού ξέρουμε ότι τα 30 λεπτά θα καταργηθούν, ετοιμάζουμε άλλα πράγματα. Κι αν ο κανονισμός εφαρμόζεται ακόμη στην Καταλονία και τις Βαλεαρίδες είναι γιατί το επιβάλλει ο νόμος και παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά είναι αναπόφευκτο επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι αντιβαίνει στο άρθρο 38 του Συντάγματος. Δεν χρειάζεται να έχουμε εμμονή με θέματα που δεν πρόκειται να προχωρήσουν και πρέπει να εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις. Οι πλατφόρμες πιέζουν να απορρυθμίσουν και το καλύτερο παράδειγμα είναι οι Βρυξέλλες. Υπήρχε ένα πλαφόν στις άδειες το οποίο καταργήθηκε και τώρα οι Βρυξέλλες βλέπουν ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Και τώρα είναι η Uber που ζητάει την επιβολή πλαφόν, αλλά με τους δικούς της κανόνες. Μπουκάρουν στην αγορά και αφού μπουν ζητούν από τις κυβερνήσεις να ξανακλείσουν την αγορά, αλλά με αυτούς μέσα. Και τώρα τα ταξί και τα VTC είναι στο έλεος του τι λέει η Uber. Και αυτοί που ζημιώνονται είναι οι χρήστες.

Πώς καταπολεμάτε τα πειρατικά ταξί;

Στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου της Βαρκελώνης είχαμε καταμετρήσει 65 «πειρατές» τον Μάρτιο του 2023. Τώρα δεν υπάρχει κανένας. Έχουμε οργανωθεί, κάνουμε περιπολίες φορώντας τα γιλέκα μας, είχαμε πολλά προβλήματα, αλλά καθαρίσαμε το αεροδρόμιο. Η αστυνομία δεν πρόκειται να εξαλείψει τους «πειρατές». Είτε ο τομέας θα οργανωθεί είτε θα πρέπει να ζήσει μαζί τους.

Πρέπει οι οδηγοί ταξί να ξεκουράζονται;

Οι οδηγοί ταξί επιβάλλεται να ξεκουράζονται. Δεν νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να εργάζεται κάποιος επτά ημέρες την εβδομάδα για πέντε ή έξι μήνες στη σειρά. Αυτό δεν μπορεί να επιτρέπεται όταν μεταφέρεις ανθρώπους. Είμαστε τρελοί; Κι αν δεν θέλει να ξεκουραστεί, να πάει για τρέξιμο στην παραλία. Είναι θέμα ασφάλειας. Όσον αφορά το θέμα του οκταώρου, υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να τηρείται. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν τηρείται γιατί δεν ενδιαφέρει κανένα από τα δύο μέρη. Κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να δουλεύει οκτώ ώρες για λίγα χρήματα και κανένας εργοδότης δεν θέλει να προσλάβει, γιατί δεν είναι κερδοφόρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *