Περιβαλλοντικό τέλος 12,50 λίρες την ημέρα από τις 30 Ιανουαρίου για τα παλαιότερα ταξί στο Νιούκαστλ

Τα ταξί που δεν πληρούν τα πρότυπα καθαρού αέρα θα χρεώνονται 12,50 λίρες την ημέρα από τις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα θα εξαιρούνται, αλλά τα παλαιότερα ταξί και φορτηγά, λεωφορεία και πούλμαν θα πρέπει να πληρώνουν το περιβαλλοντικό τέλος για τη διέλευση στη ζώνη, στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης.

Ο Νιλ Άτκινσον, οδηγός ταξί για εδώ και τρία χρόνια, είπε ότι ξόδεψε 2.000 λίρες για να αντικαταστήσει το παλιό του αυτοκίνητο με ένα ηλεκτρικό. «Το προηγούμενο είναι πλέον ιδιωτικό και μπορεί να κυκλοφορεί στην πόλη δωρεάν. Δεν έχει νόημα», είπε.  «Ο στόχος είναι να κάνουμε την ατμόσφαιρα καθαρή, αλλά πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο για το οποίο θα έπρεπε να πληρώσω ως οδηγός ταξί».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νιούκαστλ ανακοίνωσε ότι η απόφαση ακολούθησε νομική εντολή που εκδόθηκε από την κυβέρνηση για τη μείωση των «παράνομων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από την κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές». Αρνήθηκε ότι οι ημερήσιες χρεώσεις είναι ένα σύστημα αύξησης φόρων και χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό τέλος οικονομική υποστήριξη για τους επηρεαζόμενους οδηγούς και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ο επί 11 χρόνια οδηγός ταξί ο Γκρέιμ Κλόουζ χαρακτήρισε το σχέδιο «μπέρδεμα», λέγοντας ότι δεν είχε ακόμη λάβει απάντηση για μια αίτηση επιχορήγησης που υπέβαλε τον Νοέμβριο. «Το αυτοκίνητο που οδηγώ αυτή τη στιγμή είναι παλιό, υπερβαίνει το όριο μόλις για δύο μήνες, για να οδηγήσω στο κέντρο της πόλης χωρίς να χρεωθώ, επομένως πρέπει να το αντικαταστήσω με ένα νέο όχημα και θα πρέπει να ξοδέψω ένα ποσό μεταξύ 12.000 – 15.000 λιρών», επισήμανε.

Τόσο τα συμβούλια του Νιούκαστλ όσο και του Γκέιτσχεντ δήλωσαν ότι οι αιτήσεις επιχορήγησης «εξετάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Όποιος έχει υποβάλει μια τέτοια αίτηση και δεν έλαβε απάντηση, θα λάβει «προσωρινή εξαίρεση 120 ημερών από την περιβαλλοντική χρέωση».

Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν ήδη λάβει 1.300 αιτήσεις για αναβάθμιση ή αντικατάσταση παλαιότερων οχημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...