Σφοδρές αντιδράσεις στη Βαρκελώνη εξαιτίας της εμφάνισης 1.170 νέων VTC

Εκρηκτική είναι αυτή η εβδομάδα στη Βαρκελώνη, καθώς μετά την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων οδηγών ταξί που έκλεισαν τους δρόμους της πόλης την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 1.170 άδειες VTC στην περιοχή της Καταλονίας που δεν εμπίπτουν στους κανονισμούς του διατάγματος Άμπαλος, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών αστικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, περισσότερα από χίλια VTC θα μπορούν να παρέχουν αστικές υπηρεσίες χωρίς ειδική εξουσιοδότηση κατά τη διάρκεια του 2023. Έτσι, στα εκατοντάδες αδειοδοτημένα οχήματα που παρέχουν υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών στις πόλεις, θα προστεθούν 1.170 ακόμη VTC εντός του 2023.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου του ταξί, που έχουν ήδη προκηρύξει κινητοποίηση για την 25η Ιανουαρίου, είναι εξοργισμένοι. Αυτή η απεργία «δεν πρόκειται να εμποδιστεί από κανέναν», είπε ο Τίτο Άλβαρες, εκπρόσωπος της Elite Taxi, σε δηλώσεις που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης χθες το πρωί.

Οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του ταξί πραγματοποιούν τις τελευταίες δύο ημέρες συναντήσεις με επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο. «Δεν πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε 1.170 άδειες VTC που είχε κάποιος υπάλληλος σε ένα συρτάρι», δήλωσε ο Άλβαρεζ. «Οι ενώσεις έχουν βαρεθεί να ρωτούν τα τελευταία χρόνια πόσα VTC θα παρέμεναν σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023. Τώρα αποδεικνύεται ότι εμφανίζονται 1.170 περισσότερες αδειοδοτήσεις. Το μάθαμε από τον Τύπο κι αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά, είμαστε πολύ θυμωμένοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Elite BCN.

Ο Λουίς Μπέρμπελ, πρόεδρος της Ένωσης Ταξί της Καταλονίας (STAC), τονίζει ότι αυτή η είδηση ​​αποτελεί «πλήγμα» για τον κλάδο και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε λύσεις προκειμένου να ρυθμιστούν οι πλατφόρμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της STAC. «Κουραστήκαμε να βλέπουμε αυτές οι εταιρείες να παραβιάζουν όλους τους κανόνες», κατέληξε.

Η είδηση για τα 1.170 πρόσθετα VTC που θα μπορούν να κυκλοφορούν στη Βαρκελώνη προστέθηκε στη δυσφορία  που εκφράζει ο κλάδος των ταξί  εδώ και καιρό. Οι οδηγοί ταξί απαιτούν να ρυθμιστεί και να προστατευθεί η ρυθμιζόμενη τιμή που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και όλες οι εταιρείες VTC να περιοριστούν στην κατοχή μόνο του 15% όλων των αδειών στην Καταλονία, με μέγιστο όριο τις περίπου 1.800 άδειες. Ζητούν επίσης οι πλατφόρμες να χαρακτηρίζονται ως μεταφορείς και αυτό να εμφανίζεται στον εταιρικό σκοπό της εταιρείας. Τέλος, ζητούν να ελέγχονται και να επιβάλλονται κυρώσεις στα VTC που παρέχουν αστικές υπηρεσίες χωρίς άδεια.

Ο πρόεδρος της STAC επισημαίνει ότι στόχος αυτών των εταιρειών είναι να αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη «χωρίς να σέβονται τον ναύλο του ταξί, που είναι ιερός».

«Τα λόγια είναι πλέον περιττά. Έχουμε διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών. Θα παρέχουμε υπηρεσίες μόνο σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και μεταφορές ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Είναι η τελευταία προειδοποίηση. Εάν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν πριν από το Παγκόσμιο Συνέδριο του ISE, θα το σταματήσουμε», προειδοποιεί ο Άλβαρεζ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...