Μόναχο: Aνοιχτή επιστολή κατά της συνεργασίας οδηγών ταξί με την Uber

Σε πρόσφατο άρθρο της, η εφημερίδα Abendzeitung του Μονάχου αναφέρει ότι η Uber προσπαθεί να δελεάσει τις 1.438 επιχειρήσεις ταξί στο Μόναχο, με συνολικό στόλο 3.300 περίπου οχημάτων, με ετήσια συμβόλαια – και αυτές αντιστέκονται με ανοιχτή επιστολή.

Το κείμενο είναι εμπλουτισμένο με αριθμούς και πληροφορίες για το ιστορικό της εταιρείας. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η Uber ξεκίνησε τη θριαμβευτική της πορεία προς την παγκόσμια κυριαρχία στην αγορά των επιβατικών μεταφορών πριν από 15 χρόνια. «Σήμερα, η Uber αξίζει δισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο», αναφέρει. Η εταιρεία αξίζει σήμερα 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη Γερμανία, η Uber δραστηριοποιείται σήμερα σε 19 πόλεις.

Η εταιρεία γιόρτασε πρόσφατα τη δέκατη επέτειό της στη Γερμανία. «Δεν έτυχε θερμής υποδοχής», καθώς οι οδηγοί ταξί ήταν «φυσικός εχθρός για την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας» και η Uber «εισέβαλε στην -αυστηρά ρυθμιζόμενη- αγορά τους παγκοσμίως, με σημαντικά φθηνότερες τιμές, μέσω συνεχών παραβιάσεων της νομοθεσίας».

Κι ενώ ο συνιδρυτής της, Τράβις Κάλανικ, δήλωνε τότε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες «Ο αντίπαλός μας είναι ένας μαλάκας με το όνομα “ταξί”», η Uber θέλει τώρα να προσελκύσει τους οδηγούς ταξί προσφέροντας δελεαστικά συμβόλαια. Ετήσια συμβόλαια, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Βέμπερ, έναν από τους τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους της Taxi Pasing. Το ίδιο κάνει και η Bolt.

Υπό τον τίτλο «Σταματήστε την Uber», 23 υπογράφοντες από τον κλάδο των ταξί στη βαυαρική πρωτεύουσα προειδοποιούν τους συναδέλφους τους για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η διείσδυση των παρόχων υπηρεσιών μεταφορών Uber και Bolt στον κλάδο των ταξί και τοποθετούνται κατά της συμμετοχής των εταιρειών ταξί στις πλατφόρμες αυτές. Από την είσοδό της στη γερμανική αγορά, οι τιμές ντάμπινγκ της Uber προκάλεσαν τη μετάβαση των πελατών ταξί σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων κατά 10%.

Το επιχειρηματικό μοντέλο δεν μπορούσε αποδεδειγμένα να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο. Ως αποδεικτικό στοιχείο αναφέρεται το περιεχόμενο της εκπομπής Kontraste, του Αυγούστου του 2023, το οποίο προβάλλεται ακόμη στο διαδίκτυο. Δεν θα πρέπει να υποστηρίζονται εταιρείες που «καταστρέφουν δομικά την αγορά κινητικότητας και μας στερούν ως εταιρείες ταξί την ύπαρξή μας», τονίζει η επιστολή.

Και για να καταδείξει τον κίνδυνο, περιγράφει ένα σενάριο στο οποίο όλο και περισσότεροι πελάτες μεταπηδούν από τα ταξί σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα λόγω των τιμών ντάμπινγκ – γεγονός που καθιστά τη ζημία μεγαλύτερη από τις προσφορές της Uber στον κλάδο. Ως συμπέρασμα, οι επιχειρηματίες καλούνται να πάρουν επίσης θέση κατά της Uber & Co. και να μην συνεργάζονται με τέτοιου είδους εταιρείες. Δυστυχώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, 200 επιχειρηματίες έχουν ήδη συνάψει συνεργασία με την αμερικανική πολυεθνική.

Το άρθρο δίνει επίσης φωνή στους επιχειρηματίες ταξί που έχουν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή και σχολιάζουν το πρόβλημα της Uber. Ο Ρόμπερτ Βέμπερ αναφέρει ότι απέρριψε μια επικερδή πρόταση συνεργασίας επειδή υποψιάζεται ότι η Uber (όπως και η Mytaxi ή, αλλιώς, FreeNow) θέλει να κλέψει πελάτες από τον κλάδο των ταξί για την αγορά των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Ο εμπνευστής της επιστολής Γκρέγκορ Μπάινερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Ένωσης Ταξί και Μισθωμένων Αυτοκινήτων (BVTM), κατηγορεί την Uber για το ίδιο πράγμα και καταγγέλλει ότι η εταιρεία συνεχίζει να συνεργάζεται με εγκληματικές δομές που οδηγούν σε συστηματική «απάτη στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας». Η Uber καταγράφει υψηλές ζημίες εδώ και χρόνια. «Αυτό αγγίζει τα όρια του οργανωμένου εγκλήματος», αναφέρει.

Οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν εδώ και χρόνια ότι οι οδηγοί της Uber δεν διαθέτουν -οι περισσότεροι- την απαιτούμενη άδεια για τη δραστηριότητα, όπως διαπίστωσαν επανειλημμένα οι Αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχων, αν και η Uber το αρνείται. Ωστόσο, το τμήμα διοίκησης της περιφέρειας του Μονάχου επιβεβαίωσε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα «εξαψήφιου ποσού» κατά δύο εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων που «δραστηριοποιούνταν στη διαμεσολάβηση για παραγγελίες μεταφορών μέσω εφαρμογών με πλαστά ή ήδη ανακληθέντα πιστοποιητικά αδειών» το 2023, ενώ η παραβίαση της απαίτησης επιστροφής στο γκαράζ για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα παραμένει μόνιμο φαινόμενο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *