Oλλανδία: 10 εκατ. ευρώ πρόστιμο στην Uber από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η Ολλανδική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Uber για έλλειψη διαφάνειας στην επεξεργασία των δεδομένων των Ευρωπαίων οδηγών της.

Η Αρχή ανακοίνωσε ότι η κύρωση επεβλήθη μετά από καταγγελία περισσότερων από 170 Γάλλων οδηγών, μελών του Συνδέσμου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, στην Ολλανδία, καθώς εκεί έχει τη φορολογική της έδρα η Uber.

Εκτός του ότι δεν είναι σε θέση να αιτιολογήσει πόσο καιρό διατηρεί τα δεδομένα των οδηγών της και σε ποιες χώρες στέλνει τις πληροφορίες, η Uber έχει καταστήσει δύσκολο για τους οδηγούς της να ασκήσουν τα δικαιώματα απορρήτου τους.

Οι χρήστες έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, να τα διορθώνουν ή να τα διαγράφουν, επισημαίνει η ολλανδική ρυθμιστική αρχή. Αλλά για τους οδηγούς της είναι «αδικαιολόγητα περίπλοκη» η υποβολή αιτήματος πρόσβασης στα δεδομένα τους. Υπάρχει μια ψηφιακή φόρμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στην εφαρμογή – κι αν κάποιος τα καταφέρει, οι πληροφορίες που κοινοποιούνται είναι «δυσερμήνευτες».

Επιπλέον, η εταιρεία δεν δήλωσε ξεκάθαρα στην πολιτική απορρήτου της για πόσο καιρό διατηρεί τα δεδομένα των οδηγών και ποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας λαμβάνονται όταν αυτά διαμοιράζονται σε χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. «Οι οδηγοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς η Uber επεξεργάζεται τα προσωπικά τους δεδομένα», δήλωσε ο Αλέιντ Γούλφσεν, πρόεδρος της Αρχής. Ωστόσο, «η διαδικασία είναι αδιαφανής», επισήμανε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *