Γερμανία: Μικροκάμερες, κάμερες ταχύτητας και ανιχνευτές ραντάρ: τι επιτρέπεται και τι όχι

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές χρήσιμες συσκευές που κάνουν την καθημερινή ζωή πολύ πιο εύκολη – και στον δρόμο. Οι ανιχνευτές ραντάρ, οι εφαρμογές για κάμερες ταχύτητας και οι μικροκάμερες (dashcams) είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία. Ωστόσο, η χρήση τους δεν επιτρέπεται πάντα. Ο εμπειρογνώμονας της εταιρείας αξεσουάρ αυτοκινήτων ATU, Αλεξάντερ Μάρτιν, αποκαλύπτει ποιες από αυτές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι οδηγοί στην οδική κυκλοφορία και ποιές όχι.

Οι dashcams είναι μικρές κάμερες που τοποθετούνται στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ και καταγράφουν ό,τι συμβαίνει στο δρόμο. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας, τον Μάιο του 2018, η χρήση τους γενικά επιτρέπεται. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε το υλικό να αποθηκεύεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μπορεί να αποθηκευτεί μόνιμα μόνο σε περίπτωση ατυχήματος ή συμβάντος, ενώ επιβάλλονται πρόστιμα εάν η μικροκάμερα χρησιμοποιείται παράνομα, μόνιμα και χωρίς λόγο.

«Συνεπώς, οι οδηγοί επιτρέπεται να καταγράφουν μόνο όταν συμβαίνει, για παράδειγμα, ένα ατύχημα», επισημαίνει ο Μάρτιν. «Μόλις υποβληθούν τα σχετικά στοιχεία του βίντεο, τα δικαστήρια αξιολογούν κατά περίπτωση αν το βίντεο του ατυχήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο. Το καταγεγραμμένο υλικό μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί για την ανεξάρτητη και πλήρη αποσαφήνιση αμφισβητούμενων ατυχημάτων. Οι μικροκάμερες είναι πρακτικά σαν ένας “σιωπηλός μάρτυρας επί του οχήματος”».

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, η χρήση εφαρμογών για κάμερες ταχύτητας, ανιχνευτών ραντάρ και συσκευών πλοήγησης με λειτουργία προειδοποίησης απαγορεύεται στη Γερμανία, όπως και η τοποθέτησή τους στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, αυτό ισχύει και για τους επιβάτες. Εάν η αστυνομία βρει έναν ανιχνευτή ραντάρ σε λειτουργία κατά τη διάρκεια ελέγχου, μπορεί να τον κατασχέσει, ακόμη και να τον καταστρέψει. Επιπλέον, προβλέπεται πρόστιμο 75 ευρώ και ένας πόντος στο point system.

«Από την άλλη πλευρά, οι αναφορές των ανιχνευτών ταχύτητας στο ραδιόφωνο είναι νόμιμες, επειδή είναι ανεξάρτητες από την τρέχουσα θέση του δέκτη. Η προειδοποίηση άλλων χρηστών με σήματα επιτρέπεται επίσης, εφόσον δεν γίνεται με τους προβολείς του οχήματος», διευκρινίζει ο Μάρτιν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *