ΗΠΑ: Η Lyft είναι μεταφορέας και η ασφαλιστική της είναι υπόλογη σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με το Εφετείο της Τζόρτζια

Το Εφετείο της Τζόρτζια εξέδωσε απόφαση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία κοινής χρήσης διαδρομής Lyft θεωρείται μεταφορική εταιρεία, βάσει νόμου του 2015. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που τραυματίστηκε από έναν οδηγό της Lyft μπορεί να μηνύσει την ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού της Lyft, η οποία στην προκειμένη περίπτωση ήταν η State Farm Fire and Casualty Co.

«Επειδή η State Farm δεν εκπλήρωσε το βάρος της απόδειξης ότι η Lyft εξαιρείται από τον ορισμό του μεταφορέα του νόμου περί μεταφορών της Τζόρτζια, θα πρέπει η Μπαρνς να κατονομάσει απευθείας την State Farm στην αγωγή της. Επομένως, αναιρούμε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου», αναφέρει η γνωμοδότηση του Εφετείου.

Η Όντρεϊ Μπαρνς ενεπλάκη σε σύγκρουση με τον οδηγό της Lyft Ρόουμ Λέιτ-Μπράουν το 2020. Η Μπαρνς μήνυσε τον οδηγό, τη Lyft και τη State Farm, υποστηρίζοντας ότι η Lyft είναι μεταφορική εταιρεία, παρόμοια με μια εταιρεία φορτηγών.

Εκείνη την εποχή, η Τζόρτζια ήταν μία από τις τέσσερις πολιτείες που επέτρεπαν αγωγές άμεσης δράσης κατά των ασφαλιστικών φορέων των εταιρειών φορτηγών. Το σκεπτικό πίσω από τον νόμο του 1937 ήταν ότι οι φορτηγατζήδες ήταν δύσκολο να εντοπιστούν προκειμένου να τους επιδοθούν αγωγές και οι περισσότεροι είχαν λίγα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή αποζημιώσεων.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτές οι άμεσες αγωγές κατηγορούνται για την εκτίναξη των ασφαλίστρων για τους φορτηγατζήδες. Αξιωματούχος της πολιτείας δήλωσε ότι οι δικαστικές διαμάχες «κατέστρεψαν την αγορά» των εταιρειών φορτηγών.

Τον Μάρτιο, εγκρίθηκε ομόφωνα η αλλαγή των κανονισμών μεταφοράς. Το νομοσχέδιο 426 της Γερουσίας, το οποίο είναι πλέον νόμος, επιτρέπει την άμεση άσκηση αστικών αγωγών κατά των ασφαλιστών μόνο αν μια εταιρεία φορτηγών έχει πτωχεύσει ή στη σπάνια περίπτωση που ο οδηγός δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ και δεν κάλυπτε το ατύχημα της Lyft το 2020. Οι δικηγόροι της State Farm υποστήριξαν ότι ο προηγούμενος νόμος, που ισχύει από το 2015, εξαιρεί τις υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών από τον ορισμό των «μεταφορέων».

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο συμφώνησε με τον ασφαλιστικό φορέα και έκρινε ότι η Lyft δεν είναι μεταφορική εταιρεία. Όμως οι δικαστές του Εφετείου διαφώνησαν έντονα, σημειώνοντας ότι τα διάφορα τμήματα του καταστατικού της πρέπει να εξετάζονται συνολικά. Οι νομοθέτες εξαιρούσαν συγκεκριμένα τα ταξί και τις λιμουζίνες από τον ορισμό των μεταφορέων, αλλά δεν συμπεριέλαβαν τις υπηρεσίες κοινής χρήσης διαδρομής σε αυτή την εξαίρεση.

Το γεγονός ότι ορισμένα από τα πρότυπα που ορίζονται στους κανονισμούς διαφέρουν μεταξύ τους δεν είναι καθοριστικό. «Η πολιτεία δεν θα επέτρεπε στις υπηρεσίες του δικτύου rideshare να παραμείνουν σε λειτουργία χωρίς πρότυπα δημόσιας ασφάλειας», σημειώνει το Εφετείο.

Οι δικηγόροι της State Farm υποστήριξαν ότι η δικαστική ερμηνεία θα κατατάξει άδικα τη Lyft και την Uber σε διαφορετική κατηγορία από τα ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *