Γερμανία: Εκπρόσωποι ενώσεων ταξί της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λειτουργία της Uber και ζητούν άμεσα μέτρα

Σε μια επιστολή-κόλαφο προς τους δήμους, τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς πολιτικούς και τους ευρωβουλευτές, δύο ενώσεις ταξί της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καυτηριάζουν τη «φορολογικά χρηματοδοτούμενη καταστροφή του κλάδου των ταξί από τα ενοικιαζόμενα οχήματα» και ζητούν μέτρα. Η επιστολή υπογράφεται από τον Σάσα Βάλτεματ, διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Ιδιωτικών Εμπορικών Οδικών Μεταφορών Επιβατών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (VSPV) και τον Μίκαελ Στερ, διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Επιβατικών Μεταφορών Βορείου Ρήνου (FPN).

Στην πρώτη πρόταση της επιστολής, οι εκπρόσωποι των ενώσεων είναι συγκεκριμένοι: «Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που λειτουργούν για την Uber κυκλοφορούν πλέον σε ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βίιζε στις 19-21 Ιουλίου. Ο κλάδος των ταξί βρίσκεται επομένως ήδη σε μεγάλο κίνδυνο».

Οι Βάλτεματ και Στερ παραθέτουν επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα αυτών των επιπτώσεων, όπως η πτώχευση της εταιρείας ταξί Niederrhein στο Κλέφε.

Για άλλη μια φορά, είναι εμφανής η ζημιά που προκαλεί το επιχειρηματικό μοντέλο της αμερικανικής πλατφόρμας όχι μόνο στον κλάδο των ταξί, αλλά σε ολόκληρη την κοινότητα: «Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και καταστροφικό για την αξιοπιστία του νομικού και κοινωνικού κράτους το γεγονός ότι η ανταγωνιστική στρατηγική της Uber και άλλων φορέων εκμετάλλευσης της πλατφόρμας επιδοτείται έμμεσα σε μεγάλη κλίμακα από τους πολίτες, μέσω του κοινωνικού ντάμπινγκ», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των δύο ενώσεων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber προϋποθέτει τη δυσλειτουργία των κρατικών εποπτικών και ελεγκτικών αρχών. Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι γνωστό ότι είναι υποστελεχωμένες και επιχειρησιακά αδρανείς. Το ίδιο ισχύει και για τις φορολογικές αρχές. Καμία γερμανική αρχή δεν είναι προετοιμασμένη γι’ αυτή την εκτεταμένη επίθεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισής της χώρας, ειδικά αν αυτή ενορχηστρώνεται από έναν οικονομικά ισχυρό όμιλο όπως η Uber. Οι δημοτικές αρχές παραχώρησης είναι επίσης υποστελεχωμένες. Ωστόσο, αυτές έχουν τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν τακτικά τις εταιρείες ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων στην πόλη ή την περιφέρειά τους – όπως και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς κοινωνικής ασφάλισης».

Παράλληλα, τονίζουν τη σημασία του ταξί για τις δημόσιες συγκοινωνίες του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών δρομολογίων.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα κακώς κείμενα, είναι καθήκον όσων στελεχώνουν όλα τα επίπεδα διοίκησης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και τις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα. Καλούμε τους πολιτικούς φορείς να στηρίξουν τις διοικήσεις και να τις ενισχύσουν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό», καταλήγει η επιστολή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *