Αυστραλία: Απεργία των οδηγών της Uber σε όλη τη χώρα για τη μείωση των αμοιβών τους

Εκατοντάδες οδηγοί της Uber σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας απενεργοποίησαν την εφαρμογή της εταιρείας και κατέβηκαν στους δρόμους χθες, Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες μειώσεις των ναύλων που ανακοίνωσε η πλατφόρμα.

Η απεργία, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις οδηγών σε καίρια σημεία όπως τα αεροδρόμια του Μπρισμπέιν και της Αδελαΐδας, αποτελεί απάντηση στην απόφαση της Uber να μειώσει τους ναύλους κατά μέσο όρο 3% σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, οι οδηγοί καταγγέλλουν ότι οι αλλαγές στη μέθοδο υπολογισμού είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ναύλων έως και κατά 30% σε ορισμένες περιοχές. Αυτό προκάλεσε σημαντικές διαταραχές, με τους επιβάτες στα αεροδρόμια της Αδελαΐδας και του Μπρίσμπεϊν να προειδοποιούνται για πιθανές καθυστερήσεις όταν παραγγέλνουν αυτοκίνητα μέσω της Uber.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, όμως, οι επιβάτες είδαν απότομη αύξηση των ναύλων της Uber, λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας αυτοκινήτων.

Ο γραμματέας της ένωσης Rideshare Network και οδηγός της Uber, Σέιν Μίλσομ, δήλωσε στην ιστοσελίδα 7NEWS ότι η Uber καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους οδηγούς της να κερδίσουν μια αξιοπρεπή αμοιβή: «Δεν έχουν μειώσει μόνο τα ναύλα των επιβατών, έχουν μειώσει και τις αμοιβές των οδηγών. Η Uber έχει πλήρη επίγνωση ότι πολλοί οδηγοί δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι οδηγοί δεν είναι απρόσωπες επιχειρήσεις, είναι ανθρώπινα όντα και τους αξίζει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται ενόψει της ψήφισης του νόμου που προβλέπει αύξηση της αμοιβής των οδηγών πλατφορμών έως και 5,39 δολάρια την ώρα ή έως και 95 δολάρια την εβδομάδα τον Νοέμβριο. Το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Συνδικάτων, θέτει ελάχιστα πρότυπα για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας. Ωστόσο, με τη μείωση των ναύλων από την Uber, τα αναμενόμενα οφέλη για τους οδηγούς αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση.

Οι αλλαγές στις τιμές των ναύλων, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ στις 21 Αυγούστου, επηρεάζουν πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Αυστραλία, όπως το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Μπρίσμπεϊν, το Περθ, την Αδελαΐδα, την Καμπέρα, το Νιούκαστλ, το Τζέλονγκ, το Χόμπαρτ, το Ντάργουιν, την Τουγούμπα, το Γουόλονγκονγκ και τη Γουάγκα Γουάγκα. Σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στους οδηγούς, ο νέος υπολογισμός των τιμών θα λαμβάνει υπόψη την προέλευση και την ώρα της ημέρας του ταξιδιού. Η Uber διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις ελάχιστες τιμές των ναύλων ή στον τρόπο υπολογισμού των τιμών κατά τις ώρες αιχμής και δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για να «συνδυάσει τους επιβάτες με την καλύτερη διαδρομή στην καλύτερη τιμή».

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Εργαζομένων στις Μεταφορές (TWU) ανακοίνωσε ότι, από χθες, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες έχουν πρόσβαση στην Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας, στο πλαίσιο του προς ψήφιση νομοσχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται στους συγκεκριμένους εργαζόμενους και τις ενώσεις τους να υποβάλουν αίτημα για τη θέσπιση ελάχιστης αμοιβής. Η TWU προτρέπει τους οδηγούς της Uber να συμμετάσχουν σε ομάδες διαβούλευσης για να συζητήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *