Βρετανία: Τα κοινωνικά δίκτυα ισχυρό εργαλείο για τη βιομηχανία ταξί, αν χρησιμοποιηθούν σωστά

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό εργαλείο -τόσο για καλό όσο και για κακό- για τη βιομηχανία ταξί του Ηνωμένου Βασιλείου. Έδωσαν τη δυνατότητα στους οδηγούς ταξί και τις εταιρείες να συνδεθούν με τους πελάτες, να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους και να ανταποκριθούν στα σχόλια. Δημιούργησαν, επίσης, νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο, όπως ο ανταγωνισμός από τις εφαρμογές κινητικότητας, η διαχείριση της διαδικτυακής φήμης και η αφοσίωση των πελατών.

Ένα από τα κύρια οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη βιομηχανία ταξί του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι μπορεί να επιτρέψει την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού και την προσέλκυση νέων πελατών. Με τη δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου, όπως βίντεο, φωτογραφίες, ιστορίες και μαρτυρίες, οι οδηγοί ταξί και οι εταιρείες μπορούν να προβάλλουν τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία τους.

Την επιτυχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κλάδο μπορεί να δει κανείς μέσω του καναλιού του Τομ Χάτλεϊ Hutley στο YouTube, Tom the Taxi Driver. Ο Tομ είναι αδειοδοτημένος ταξιτζής στο Λονδίνο, ξεναγός, συγγραφέας και επιτυχημένος γιιουτιούμπερ, με περισσότερους από 75.000 συνδρομητές.

Ξεκίνησε το κανάλι του το 2020 και έκτοτε έχει δημιουργήσει εκατοντάδες βίντεο που παρουσιάζουν τη ζωή του ως οδηγού ταξί, τις γνώσεις του για την ιστορία και τον πολιτισμό του Λονδίνου, καθώς και συμβουλές για τους επίδοξους ταξιτζήδες. Με τη σωστή χρήση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αναδείξουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ταξιτζήδες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και να προσφέρουν θετικές δημόσιες σχέσεις.

Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν επίσης προκλήσεις και κινδύνους για τον κλάδο των ταξί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι απαιτεί από τους ταξιτζήδες χωρίς εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης να διαχειριστούν όχι μόνο τη δική τους διαδικτυακή φήμη και εικόνα, αλλά ενδεχομένως και του κλάδου. Δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια δημόσια πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ή να μοιραστεί οτιδήποτε, οι οδηγοί ταξί και οι εταιρείες πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι λένε και τι κάνουν στο διαδίκτυο.

Οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν να δημοσιεύουν ή να συμμετέχουν σε οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία ή τη φήμη τους, όπως προσβλητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο, ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ή τρολάρισμα. Ο κλάδος των ταξί δεν θα πρέπει να διαφέρει. Ενώ είναι ανθρώπινο και θεμιτό οι ταξιτζήδες να παρακολουθούν τι λένε οι άλλοι για το επάγγελμα που εκπροσωπούν στο διαδίκτυο, αυτό απαιτεί μια ενιαία και επαγγελματική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημόσιες σχέσεις ενός κλάδου είναι μερικές φορές τόσο ισχυρές όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος του.

\"\"

Το TaxiPoint συνομίλησε με τον Τομ Χάτλεϊ για να μάθει περισσότερα για το πώς βλέπει το ψηφιακό μάρκετινγκ στο επάγγελμα και για το αν οι αλληλεπιδράσεις στο διαδίκτυο είναι θετικές για τον κλάδο.

Θα πρέπει περισσότεροι οδηγοί να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό μάρκετινγκ; Ποια οφέλη μπορούν να αποκομίσουν;

Σίγουρα ναι. Εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε ήδη ένα ψηφιακό αποτύπωμα, με το οποίο οι άλλοι μπορούν να δουν το ποιος είστε. Το διαδικτυακό μάρκετινγκ του εαυτού σας είναι απλώς μια επέκταση.

Καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες γίνονται ψηφιακές, το ίδιο συμβαίνει και με την παρουσία σας και την αξιοπιστία σας.

Θα ενθάρρυνα τους οδηγούς να μην το βλέπουν ως ψηφιακό μάρκετινγκ, αλλά ως μια ακόμη ευκαιρία να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες και το κοινό τους. Έχω πολλούς ανθρώπους που σπεύδουν να κλείσουν διαδρομές μαζί μου, επειδή με έχουν γνωρίσει και με εμπιστεύονται! Βοήθησα μια κυρία, την οποία δεν είχα συναντήσει ποτέ, αλλά είχε παρακολουθήσει αρκετά από τα βίντεό μου, να με εμπιστευτεί να παραλάβω τα παιδιά της από το αεροδρόμιο και να τα βοηθήσω να μετακομίσουν στο πανεπιστήμιο.

Τα οφέλη μπορούν να επεκταθούν πολύ περισσότερο από την εργασία. Θα μπορούσε να είναι η εδραίωση του ονόματος ενός οδηγού στην τοπική του κοινότητα. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι άνθρωποι χωρίς ισχυρή ψηφιακή παρουσία θα είναι αυτοί που θα χάσουν. Είναι σαν να ρωτάτε στην παρέα των φίλων σας «ξέρεις αυτό το άτομο;» ή «είναι αυτό το άτομο αξιόπιστο;». Αν δεν μπορείτε να βρείτε καμία πληροφορία για το συγκεκριμένο άτομο, είναι πιθανό να διστάσετε να το εμπιστευτείτε.

\"\"

Οι εριστικές αναρτήσεις μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για τον κλάδο των ταξί;

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί παθιασμένοι οδηγοί εκεί έξω, αλλά το πάθος μπορεί πολύ εύκολα να παρερμηνευτεί ως κακόβουλο σχόλιο.

Σε γενικές γραμμές τηρώ τον κανόνα «μιλάτε ευνοϊκά για τους ανταγωνιστές σας». Αν σκεφτείτε τους παγκόσμιους τιτάνες των επιχειρήσεων, δεν θα ακούσετε ποτέ τον Μπέζος να κακολογεί τα Tesco. Τον Ράμσεϊ να υποτιμά τα McDonalds. Ή τον Μπράνσον να τα βάζει με τη Ryanair. Το επάγγελμα του ταξί δεν είναι διαφορετικό.

Ο κλάδος των ταξί στο Λονδίνο αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Αλλά αντί να ξεσπάσουμε σε οργισμένα σχόλια, πρέπει οι οδηγοί να ενωθούν, διασφαλίζοντας ότι θα παραδώσουμε επαγγελματικά μηνύματα που θα υποχρεώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μας ακούσουν. Η φήμη χρειάζεται χρόνια για να οικοδομηθεί και μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή.

Κάθε σχόλιο είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε το επάγγελμα και όχι να το καταστρέψουμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...