Καναδάς: Η Uber απειλεί τον δήμο του Τορόντο με αγωγές μετά την απαγόρευση εγγραφής νέων οδηγών

Καθώς το Τορόντο πασχίζει να αντιμετωπίσει την τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της πόλης, η οποία προστίθεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μια νέα απόφαση των τοπικών αξιωματούχων προκάλεσε αντιδράσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε το πάγωμα της εγγραφής νέων οδηγών ενοικιαζόμενων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Uber και η Lyft. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των οδηγών δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από το σημερινό επίπεδο – εκτός αν αυτοί οδηγούν ένα όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Οι τοπικές εταιρείες ταξί και οι κάτοικοι της πόλης χαιρέτισαν την είδηση, η Uber όμως αντέδρασε με ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει το κόστος και τους χρόνους αναμονής. Η αμερικανική πολυεθνική απειλεί τώρα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του δήμου, αναφέροντας ότι «εξετάζει όλες τις νομικές επιλογές». Η Uber δηλώνει ότι το ανώτατο όριο για τους οδηγούς της «θα πλήξει τους κατοίκους της πόλης που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της και τους οδηγούς που συνεργάζονται μαζί της αναζητώντας ένα πρόσθετο εισόδημα».

Οι τοπικές εταιρείες ταξί, από την άλλη πλευρά, λένε ότι η απόφαση δημιουργεί συνθήκες ισοτιμίας για έναν κλάδο που έχει πληγεί από τις εταιρείες που βασίζονται σε εφαρμογές από τότε που έφτασαν στο Τορόντο, πριν από μια δεκαετία και πλέον. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη δήμαρχο Ολίβια Τσόου να αντιστέκεται στη μεγάλη τεχνολογία και να αμφισβητεί το status quo», δήλωσε η Κριστίν Ουμπάρ, υπεύθυνη λειτουργίας της Beck Taxi. «Ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των οχημάτων είναι καλό για το περιβάλλον και μας φέρνει πιο κοντά στους περιβαλλοντικούς στόχους», πρόσθεσε.

Ενώσεις καταναλωτών που υποστηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των μεταφορών χαιρέτισαν την απόφαση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επιβατικής κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Τορόντο, τα οποία αγωνίζονται να ανακάμψουν μετά την πανδημία. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η υπηρεσία ride-hailing συμπληρώνει τις δημόσιες συγκοινωνίες και δεν τις αντικαθιστά», δήλωσε η Σίλα Πίζι-Άλεν, εκπρόσωπος της Αρχής Μεταφορών της πόλης, και πρόσθεσε: «Αυτή η παύση διασφαλίζει ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος την ώρα που οι προσπάθειες για ένα ισορροπημένο πλαίσιο για τον τομέα προχωρούν».

Το πλαφόν για τους οδηγούς των πλατφορμών μπορεί να ισχύσει έως και ένα έτος, καθώς  οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ζητήσει από την Αρχή Μεταφορών να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με το ridesharing, τα ταξί και τις εκπομπές ρύπων, η οποία θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μέχρι τότε, ο αριθμός των οδηγών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων θα παραμείνει παγωμένος στα επίπεδα της 12ης Οκτωβρίου 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...